Ventspils un Ukrainas pilsēta Vinnica ielikušas pamatu ilgtermiņa draudzībai un sadarbībai. Vakar Vinnicas pilsētas padomes Ekonomikas un investīciju departamenta direktora Maksima Martjanova vizītes laikā tika pārrunāti galvenie sadarbības virzieni.

Sadarbības nodibināšana ar kādu no Ukrainas pilsētām ir Ventspils domes iniciatīva. Ventspils ukraiņu biedrība Kobzar kā sadarbības pilsētu piedāvāja Vinnicu. Nodibināti pirmie telefoniskie un elektroniskie kontakti starp abu pilsētu administrācijām. «Telefonsarunā ar Vinnicas mēru Sergeju Morgunovu nonācām pie vienota viedokļa, ka sadarbība mūsu pilsētu starpā iespējama ar nosacījumu, ja mēs atradīsim kopīgas tēmas,» informēja Ventspils domes priekšsēdētājs Jānis Vītoliņš.

Vakar vīzītē mūsu pilsētu apmeklēja Vinnicas pilsētas padomes Ekonomikas un investīciju departamenta direktors Maksims Martjanovs. Vizītes programma sākās ar tikšanos pilsētas domē. Ventspils mērs Jānis Vītoliņš un viesis apmainījās ar informāciju par savu pilsētu dzīvi, darbību un attīstības virzieniem. «Mēs zinām par pozitīvajām pārmaiņām karadarbībā Ukrainā. Tai pat laikā mūs satrieca ziņa par raķešu apšaudi no zemūdenes 14. jūlijā, kuras laikā aizgāja bojā mierīgie iedzīvotāji,» tikšanās sākumā sacīja Vītoliņš.

Kopš kara sākuma Ventspils pilsēta un novads uzņēmuši ap 600 bēgļu no Ukrainas, viņu vidū ir arī Vinnicas iedzīvotāji. Pirmais Ventspilī bēgļiem dzimušais bērniņš – puisēns Dāvids – arī ir Vinnicas iedzīvotājs. Ventspils pašvaldība šogad dāsni finansēja Ukraiņu kultūras dienas, no pilsētas budžeta piešķirot 3620 eiro.

Maksims Martjanovs no savas puses personīgi pateicās ventspilniekiem un no pilsētas mēra nodeva pateicību par draudzības un sadarbības piedāvājumu, kā arī īsi prezentēja savu pilsētu. Vinnica atrodas Ukrainas centrā. Iedzīvotāju skaits – ap 370 tūkstošiem, tas ir, aptuveni desmit reižu vairāk nekā Ventspilī. Pilsētu 1363. gadā dibinājis diženais Lietuvas valdnieks Aļģirds. Pilsētā dominē pārtikas rūpniecība, tomēr pēdējos gados attīstās arī apstrādes rūpniecība.

Pēdējos astoņus gadus Vinnica tika atzīta par dzīvei komfortablāko un ērtāko pilsētu Ukrainā. Vinnicas vadība iedalās lēmējvarā un izpildvarā – pilsētas padomē, kurā ir 54 deputāti no vairākām partijām, un izpildkomitejā, kuru vada mērs. Vinnicā ir attīstījusies vietējā lidosta, kas apkalpo gan iekšzemes, gan starptautiskās aviolīnijas. Tomēr kara laikā lidosta cietusi no raķešu triecieniem. Pirms kara vidējā alga Vinnicā bija aptuveni 450 dolāru. Vinnicu var saukt par universitātes pilsētu – tur atrodas 14 universitātes, tai skaitā piecas nacionālās, un deviņi tehnikumi, kur mācās ap 40 000 studentu. Par laimi, Vinnica nav ļoti cietusi karadarbībā. Pilsētā darbojas visas iestādes. 1. septembrī bērni devās uz skolu. Tiesa, klātienē mācās tikai tajās skolās, kurās ir bumbu patvertnes.

«Sadarbību ar Ventspili mēs saskatām pirmām kārtām ekonomiskajā jomā. Tā var būt pieredzes apmaiņa industriālo un zinātnes parku būvniecībā un attīstībā, uzņēmēju sadarbība. Mums ļoti interesanta šķiet jūsu pieredze uzņēmējdarbības atbalstīšanā, kā arī sadarbība kultūras jomā,» īsā intervijā mūsu laikrakstam pastāstīja Maksims Martjanovs. Mūsu pilsētā viesis iepazinās ar zinātnes centru VIZIUM, augstskolu, koncertzāli Latvija un tikās ar bēgļiem no Ukrainas.

Lasi vēl

Komentāri (1)

  • -1
    reku 14.09.2022, 18:17:55

    https://tautastribunals.eu/?p=62914

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: