Izlīgšanas komisijai trešdien pēdējā sēdē nav izdevies atrast kompromisu par pedagogu darba samaksas paaugstināšanu, līdz ar to Latvijas Izglītības un zinātnes arodbiedrība (LIZDA) 19. septembrī rīkos pedagogu streiku, informēLIZDA vadītāja Inga Vanaga.

Līdz 12. septembrim LIZDA plāno iesniegt nepieciešamos dokumentus streika pieteikšanai, tomēr Vanaga atgādina, ka politiķiem joprojām ir iespēja novērst streiku. Kā norāda LIZDA vadītāja, streika procedūra tiks pārtraukta tikai tad, ja valdībā tiks pieņemti noteikti lēmumi atbalstīt LIZDA izteiktās prasības.

Papildus LIZDA gaida izglītības un zinātnes ministres Anitas Muižnieces rakstisku apliecinājumu trešdienas sēdē paustajam, ka valdība varētu lemt, ka nākamā gada budžeta projektā ir jāparedz arodbiedrības prasītie risinājumi.

Vanaga atzīmē, ka turpmākās izlīgšanas komisijas sarunas var norisināties tikai ar Ministru prezidentu Krišjāņa Kariņa un Finanšu ministrijas klātbūtni, jo Muižniecei nav lēmumu pieņemšanas mandāta jautājumos ar lielu fiskālo ietekmi.

Līdz ar to 19. septembrī pedagogi, kas izlems streikot, nepildīs darba pienākumus un neatradīsies darba vietā, kā arī darba devēji tiek aicināti neļaut citiem kolēģiem likt pildīt streikotāju darba pienākumus streika laikā.

Viena no arodbiedrības prasībām ir sabalansēta darba slodze. Arodbiedrība nepiekrīt Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) piedāvājumam, ka darba slodzi sabalansēs līdz 2028. gadam. Šis process esot pārāk ilgs, un to nevarot atļauties ar līdzšinējām problēmām.

Savukārt otrā prasība ir panākt, lai valdība pildītu spēkā esošo Izglītības likuma normu par pedagogu atalgojuma grafiku, to saskaņojot ar algas aprēķina principiem.

Vanaga atzinusi, ka arodbiedrība ir gatava kompromisiem, tomēr konkrētus kompromisa risinājumus, kas tai būtu pieņemami, neatklāja.

Lasi vēl

Komentāri (12)

  • -4
    Kļumpats 07.09.2022, 14:05:45

    Sajūtas, protams, divējādas, jo nevar nepiekrist viedoklim, ka skolēni divos pandēmijas mācību gados jau tā cietuši, bet arī skolotāju neapmierinātība ir saprotama. Un kad vēl labāk likt par sevi manīt, ja ne pirms vēlēšanām. Normāli.

  • -2
    A.n.i.t.a 07.09.2022, 14:36:33

    Tādām profesijām kā skolotājs, mediķis, policists ir jābūt cilvēka dzīves aicinājumam, kur galvenais nav nauda, protams, tā ir svarīga , sevišķi jau šajos laikos. Nav vairs tādu pedagogu , kādi bija manos skolas laikos, kurus pēc 50 gadiem atceros un esmu pateicīga ,( arī stingrajiem , dažkārt nemīlētajiem ) par zinībām , dzīves gudrībām, kuras savā dzīvē bieži liku lietā.Šobrīd tiešām nav īstais laiks streikot, jo cieš bērni ,kuri jau tā pandēmijas gados tika pie pamatīgiem robiem zināšanās.

  • 0
    Vadims Kevrelis 07.09.2022, 15:01:07

    Pareizi A.n.i.t.a. Jūs sakāt un tas ir aicinājums bet šodien kur vairāk nopelnīt ir galvenais dzinējs.

  • 0
    KRX 07.09.2022, 15:58:53

    Kāda vispār ir situācija ar mūsu pedagogiem? Kāds brauks? Runāja, ka gaidīšot "ko teiks pašvaldība".

    Bet par pašu streiku. 1kārt, diezgan muļķīgs lēmums no LIZDA puses - pāris ned pirms vēlēšanām. Skaidrs, ka esošā ministre neko nesolīs un ne par ko nevienosies, jo viņai atlikušas tās pašas pāris nedēļas. Varēja rīkot tad, kad jaunā valdība veidos jauno budžetu.
    2kārt, tā tomēr ir traģikomēdija, kad darba devējs (valsts!) nemaksā par padarīto darbu + uzliek pedagogiem darīt to, kas jau sen būtu bijis jāizdara ierēdņiem. Vēl sliktāk attieksme, nekā ēnu ekonomikas gaterī.

  • -2
    Marta P 08.09.2022, 12:15:41

    Situācija kurā nolikti pedagogi ir ar vien absurdāka. Nepietiek, ka viņus brutāli apceļ atalgojuma ziņā, uzliek ar vien jaunus pienākumus, bet nu arī streiks, kurā tiek nolikti situācijā - ja streiko ir pārmetumi no vecākiem, jo redz stundas bērniem nenotiek, vai dārziņš atceļas un tagad pašiem bērni jāpieskata, nevarot uz darbu iet. Papildus tam, viņi neierodas darbā, līdz ar to nesaņem atalgojumu - un kā šādā situācijā izdzīvot? pēc atvaļinājuma, kura laikā jau atalgojums bija mazāks.

  • 0
    ventspilnieks 36,7 07.09.2022, 16:30:42

    Ģeopolitiski, lumpeņu bars šeit ir izdevīgs visām pusēm.

  • -1
    Elviss22 07.09.2022, 16:35:53

    Pedagogu pašu zināšanas un attieksme pret skolēnu ir zemā līmenī, dažam pedagogam es pat ieteiktu; vācies no skolas, jo šī nav tev piemērota darba vieta.

  • -3
    Marta P 08.09.2022, 12:20:36

    Nu un jauniešu attieksme (protams ne visu) pret pedagogiem ir normāla? Un vecāku attieksme?
    Atļaušos pajautāt - vai jūs šādu darbu par tādu algu darītu?

  • -1
    tery 07.09.2022, 17:37:26

    Streika prasībai vajadzēja būt citai - 1800 par slodzi no 1.septembra kā tas ir citās valstīs un viss. Pārējais ir neizpildāms. To, kas notiks līdz 2028.gadam neviens nevar paredzēt. Jēga streikot par šobrīd izvirzītajām prasībām nav.

  • -1
    Ilze88 08.09.2022, 10:16:57

    Piekrītu tery. Ja būtu konkrēta lieta, par ko streikot .Pēc 3-5 gadiem? Nāks cita valdība un atcels, iegrozīs, kā vajag. Manuprāt Vanaga kāda politiskā spēka ietekmē manipulē šobrīd ar sabiedrību.

  • -1
    tery 10.09.2022, 10:45:04

    Tieši tā - streikot par neizpildāmām lietām pirms vēlēšanām ir pilnīgi lieki. Nav zināms, kāpēc Vanaga to tagad saorganizējusi, bet viens no variantiem varētu būt - pasūtījums pirms vēlēšanām uz darbību, kurai nav jēgas, jo skolotāji neko neiegūs. Neko. Sabalansēt slodzes nav izpildāms, jo kur ņems tikpat skolotājus, kas tās kontaktstundas vadīs, ja visu dala ar 2 (apmēram), un otrs - mācību līdzekļus arī neviens neiedos tā pēkšņi. Vienīgā prasība, ko varētu izvirzīt un kas būtu kaut vai daļēji izpildāma - ņemot vērā ekonomisko situāciju- nekavējoties - jau no šī gada 1.septembra būtiski pacelt algu par vienu slodzi - bet tas netiek vispār prasīts. Tātad - kārtējās tukšās runas un darbības imitācija. Un skolotāji vēl + visam zaudēs ienākumus par streika laiku.

  • -1
    Vadims Kevrelis 09.09.2022, 16:33:22

    Par cik sestdienas un svētdienas ir brīvdienas lai tad arī šajās dienās streiko.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: