Raimonda un Lauras ģimenei ir laimējies. Raimonda vecāku māja atrodas līdzās ventspilnieku un tūristu iemīļotajam ceļam uz Staldzenes pludmales stāvkrastu un salīdzinoši netālu no Briežu dārza. Bet tas nozīmē, ka pa ceļam uz Staldzenes jūrmalu nav iespējams pabraukt garām eksotiskajai ceļa malā esošajai kafejnīcai.

Kafejnīca ar skanīgu nosaukumu Gatavs Kārtībā atrodas privātās apbūves teritorijā Bangu ielā. Daži koka galdi ar soliņiem un saulessargiem, kas pasargā arī no lietus. Un neliela virtuvīte bārs vagoniņā, kur gan gatavo ēdienus, gan piedāvā dzērienus. Ielu kafejnīcas nosaukums ir pietiekami daiļrunīgs: šeit var ātri un gardi paēst. Kad Ventas Balss ierodas ciemos teju uz kafejnīcas atvēršanas brīdi, pirmais burgera pasūtījums jau pieņemts. Daudzi uz šejieni atbrauc savā pusdienu pārtraukumā, un, pasūtot pa tālruni, tādējādi ietaupa laiku.

Vairāk nekā pirms 20 gadiem Raimonds Konrāds, tāpat kā viņa vienaudži, aizbrauca meklēt laimi uz galvaspilsētu. Laimi tur viņš patiesi atrada, sastopot Rīgā limbažnieci Lauru. Izveidoja ģimeni, tajā aug dēls Gustavs. «Visi sīkumi jau ir zināmi, katrs skatiens ir saprotams bez vārdiem,» saka Laura par kopdzīvi ar Raimondu.

Attēlā uzņēmēju ģimene nav pilnā sastāvā: Laura, Raimonds un galvenais testētājs un reklāmas seja Berijs. Pilnam priekšstatam pietrūkst dēla Gustava – reklāmas rullīšu Gatavs Kārtībā galvenā varoņa.

Pēc savas pirmās profesijas Raimonds ir digitālā mārketinga speciālists. Proti, lai viņš varētu strādāt, viņam pietiek ar telefonu un internetu. Pandēmijas un ierobežojumu laikā darba kļuva mazāk, un Raimonds nolēma izmantot šos apstākļus, lai izmācītos par pavāru. «Sākumā tas bija mans hobijs. Man patīk garšīgi paēst, tādēļ labprāt eksperimentēju, mēģināju ar ēdienu gatavošanu dažādās vietās. Nolēmu, ka ir jāizzina arī šī procesa otra puse – pavāra melnais darbs, lai saprastu, kā organizēt darbu virtuvē. Pirms tam man nebija pilnīgi nekāda priekšstata par to visu!» atzīst Raimonds.

Kad pavāra diploms bija kabatā, nolēma pārbaudīt iegūtās zināšanas praksē. Raimonda vecāku māja un zemes gabals tam bija tieši piemēroti. Vasarā, dodoties uz Staldzenes jūrmalu, garām brauc daudz mašīnu ar atpūtniekiem. Raimonda, kam vienmēr ir garšojuši kartupeļi visos veidos, sākotnējā ideja izskanēja aptuveni tā: Konrāda Kartupeļu krogs jeb KKK. Vēl pagaidām nav izdevies īstenot šo ideju. Tomēr kafejnīca Gatavs Kārtībā jau paguvusi iemantot ventspilnieku un pilsētas viesu mīlestību. Pēc būtības kafejnīcas koncepcija atbilst sākotnējai biznesa idejai, runājot par kartupeļu krogu. «Mēs gribējām atvērt kaut ko ātrai pagatavošanai, vienkāršu un labi zināmu ielu ēdienu visiem,» skaidro Raimonds.

Pagājušās vasaras sezonas beigās Staldzenē tika atklāta kafejnīca, kuras ēdienkartē pārsvarā ir burgeri un vrapi, fritēti kartupeļi un vista. Šogad, ņemot vērā auksto pavasari un vasara sākumu, kafejnīca uzsākusi darbu īsi pirms Jāņiem. Raimonds uzreiz bilst, ka viņu uzņēmums nepretendē uz konkurenci ne ēdienu tirgotājiem, kuri dažreiz atbrauc uz stāvkrastu Staldzenē, ne Ventspils Burgerbāram. «To pašu burgeru katrs pavārs pagatavos pa savam prātam, pēc savas garšas un izmantojot savu tehniku,» viņš skaidro, priecājoties, ka Ventspilī ēstuvju, kur var ieskriet un ātri paēst, kļūst arvien vairāk.

Ielu kafejnīcu klienti ir ļoti dažādi – tie ir gan ventspilnieki, gan vietējie Staldzenes iedzīvotāji, vasarnīcu iemītnieki, atpūtnieki, tai skaitā ārzemju viesi no Francijas, Anglijas, Vācijas. Nokļūšana līdz kafejnīcai brīvā dabā arī ir visdažādākā: no gājējiem līdz velobraucējiem un autobraucējiem. Vasaras otrā pusē parādījušies lietuvieši, kas ir visnepacietīgākā publika, atzīst uzņēmēji. Taču pēc laipnas aprunāšanās arī viņi ir gatavi pagaidīt 15–20 minūtes, līdz ēdiens tiks pagatavots. «Mēs izmantojam tikai svaigus produktus, neko nesaldējam, jo svaigai gaļai ir pilnīgi cita garša,» skaidro Raimonds.

Vēl viena vasaras kafejnīcas nianse – šeit gatavo ēdienu tikai no vietējiem produktiem. Kurzemes liellopu gaļu burgeriem piegādā no bioloģiskās saimniecības pēc 30 dienu noturēšanas, izmantojot speciālu tehnoloģiju un turot gaļu konkrētā temperatūrā, īpašā iepakojumā. Speciālists apgalvo, ka tādējādi gaļai tiek piešķirta izcila garša. Nesen sākta bioloģiski audzētu vistu piegāde no Vārves saimniecības. Dārzeņus staldzenieki pērk Ventspils tirgū pie Ilzes. Savukārt burgeru maizīti – pie pazīstamā Piltenes maizes cepēja Oskara.

Neraugoties uz to, ka biznesam Staldzenē pagaidām ir sezonāls raksturs, bijušo rīdzinieku ģimene jau ir iedzīvojusies Ventspilī. Laura – pēc izglītības mediķe, ar lielu pieredzi darbā bērnudārzā – pagaidām nav atradusi pastāvīgu darbu jaunajā vietā un palīdz vīram. Dzīvesbiedri ir ļoti priecīgi, ka pārcēlušies uz Ventspili. «Kad ilgi dzīvo Rīgā, pie daudz kā pierod un daudz ko vairs nemana. Bet tagad, kad atbraucu uz Rīgu, bieži domāju: un kā mēs varējām šeit dzīvot?!» stāsta Raimonds, atceroties ikvakara 40 minūšu garus meklējumus automašīnas noparkošanai, nesaprotamos stabiņus pilsētas centrā un citus galvaspilsētas dzīves labumus, no kuriem bija ļoti noguruši. «Bet šeit, staigājot ar suni, tu pamani katru putniņu, redzi tā dzelteno knābīti, dzirdi kaiju klaigas, redzi, kā pavasarī mostas daba. Rīgā nekā no tā neredzi!» vīram piekrīt Laura. Dzīvesbiedri bauda arī to, ka šeit teju visur var nokļūt kājām un pietiekami ātri, nezaudējot laiku sastrēgumos. Grūtāk ar pierašanu bija dēlam Gustavam, taču arī viņš nesen atzina, ka «Ventspilī skeitparks ir daudz labāks nekā Rīgā».

Savukārt daudzi staldzenieki jau var atviegloti nopūsties un teikt: nu beidzot arī mūspusē kaut kas ir atvērts.

Lasi vēl

Komentāri (6)

  • 0
    Tā nu ir 04.08.2022, 21:11:18

    Forša vieta, kur kautko iekost. Nav jau jāpārrijas. Ja grib pierīties, jāiet uz krogu. BET. Šī vieta ir RIKTĪGI īstā vietā. Daudzveidīgs piedāvājums un ļoti laba apkalpošana. Lai šiem saimniekiem veicas!!! UZ PRIEKŠU!!! Paldies!

  • -5
    Staķis 05.08.2022, 13:52:19

    Kaut ko biju padzirdējis par PVD liegumu tirgot ēdienu tādos apstākļos un par to, ka bizness ir nelegāls, bet ja jau reklamē, tad laikam, ka baumas.

  • -1
    yolo 07.08.2022, 11:04:32

    Tev no tādiem idiotiskiem komentāriem paliek labāk? Nevienam neinteresē ko kāds ir padzirdējis..

  • -3
    Staķis 08.08.2022, 08:21:50

    Labāk ir tad kad saņemu atbildi uz sev interesējošu jautājumu. Ja nevēlas strādāt legāli un šajā gadījumā sakoptā virtuvē, tad neredzu kāpēc tāds kantoris būtu jāceļ gaismā.

  • 0
    Raimonds Konrāds 08.08.2022, 11:56:29

    Kaut ko biju padzirdējis par dirsējiem un skauģiem, kas slēpjās aiz stārķa bildītēm. Ja proti tik gudri izplatīt baumas, varbūt ieslēdz smadzenes un pārbaudi PVD reģistrus. Klau, varbūt tas biji tu, kas mums atsūtīja darba inspekciju un arī aplauzās, jo viss ir legāli un kārtībā?! Fu, bļāviens kā riebjas šitādas mēslu vaboles. Uztaisi savā dzīvē kaut vienu "kantori" un tad vervelē k-ko... mēsls....

  • 0
    Lana Lidia 08.08.2022, 12:55:19

    STAĶIS… vai esat tur bijis? Pirms klausaties cilvekos varbūt pats pārliecinaties par baumu taisnību?! Es nesaprotu kapēc cilvēkiem ir nepieciešams kādu apmelnot vai apliet ar mēsliem? Es saprastu ja baumas būtu reāli patiesas, bet jūsu gadijumā jūs apmelnojat kāda cilvēka smagu darbu un hobiju!!!
    Cilvēki padomājat pirms ko sakat kā tas var ietekmēt cilvekus, it īpaši ja tam nav pamata un ir uzcelts uz baumu pamata!!!!
    Veiksmi Raimondam ar Lauru, esat lapni par sasniegto!!!

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: