Šajā sezonā Ventspils ostā pēc divu gadu pandēmijas pārtraukuma atkal atgriežas jahtas. Tomēr jaunā situācija šai ostas biznesā ievieš savas korekcijas.

Šogad aukstā pavasara dēļ burinieku sezona Baltijā iesākās vēlāk nekā parasti. Tomēr pirmo divu mēnešu – maija un jūnija – rezultāti iepriecina Ventspils jahtu ostas pārvaldnieku Linardu Volku: ostā ienākušas jau aptuveni simts jahtu, bet, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, tas ir par 30 jahtu ienākšanām vairāk. Iepriekšējos gados veiktie Ventspils Jahtu ostas infrastruktūras uzlabojumi izrādījušies ražīgi. Dalība Latvijas un Igaunijas Austrumbaltijas jahtu ostu tīkla pilnveidošanas un popularizēšanas projektā EstLat vainagojusies ar jaunas piestātnes izbūvi, iekārtu uzstādīšanu jahtu izcelšanai no ūdens un laukuma izveidošanu jahtu pārziemināšanai. Tāpat arī notikusi servisa ēkas renovācija. Līdz ar to jahtu osta paplašinājusi savu pakalpojumu klāstu.

Pēdējos gados Ventspilī iespējams pārziemināt līdz 35 jahtām, pastāstīja Volks. Ar katru gadu šis pakalpojums kļūst arvien pieprasītāks. Ja sākumā Ventspilī uz ziemu palika 4–5 jahtas, tad pagājušajā ziemā pie mums bija jau 14 jahtu. "Piedāvājot jahtu uzglabāšanu ziemā, mēs domājām, ka šo pakalpojumu izmantos pārsvarā zviedri un citi ārzemnieki, jahtu īpašnieki. Tomēr arvien lielāku interesi par jahtu uzglabāšanu ziemā izrāda vietējo kuģu īpašnieki," pastāstīja pārvaldnieks. Priecē arī jahtu biznesa attīstība Ventspilī – katru gadu ostā pievienojas pa vienam peldlīdzeklim ar vietējo pierakstu.

Pēc Linarda Volka vērojumiem, pašreizējā sezonā jahtu kuģošanas īpatnības ietekmē ģeopolitiskā situācija. "Neparasti ir tas, ka ostā gandrīz nav zviedru jahtu. Toties ir daudz kuģu no Somijas un Vācijas," stāsta pārvaldnieks. Starptautiskais stāvoklis diktē savus noteikumus arī jahtu kursēšanas maršrutos. Ja parasti Ventspilī jahtas ienāca no Pāvilostas, Liepājas, Klaipēdas puses, tad tagad uz mūsu ostu mazie kuģi virzās gar Zviedrijas krastiem un no Zviedrijas Gotlandes salas.

Ventspils jahtu osta piedāvā pakalpojumus ne tikai jahtām, bet arī burātājiem. Pēc servisa ēkas renovācijas pirmajā stāvā jau vairākus gadus ir pieejami sanitārie un sadzīves pakalpojumi: duša, tualete, veļas mazgājamais automāts. Ēkas otrajā stāvā līdz sezonas beigām ir jāparādās apartamentiem ar sešām gultasvietām, pastāstīja Volks. Turklāt pēdējos gados pie jahtu piestātnēm vasarā darbojas āra kafejnīca.

Šogad vasaras kafejnīcas pakalpojumus piedāvā SIA Viss Būs. Kafejnīca ir atvērta katru dienu no plkst. 12 līdz 23, tomēr īpašnieks Andris Laksbergs norāda, ka pēc klientu vēlmēm darba laiku var arī pagarināt. Sabiedriskās ēdināšanas uzņēmums vēlas rast iespēju, lai piedāvātu dzīvo mūziku sestdienas vakaros. Ventspils Jahtu ostas kafejnīcas galvenā priekšrocība, pēc uzņēmēja domām, ir tā izvietojuma romantiskā vieta – pie pašas ūdens un jahtu piestātnēm. "Kafejnīcā ienāk pārsvarā burātāji un lietuviešu tūristi. Vietējie iedzīvotāji laikam nav pietiekami labi informēti par to, ka pa ceļam uz Dienvidu mola promenādi var nokāpt pie jahtu piestātnēm un nobaudīt kādu ēdienu āra kafejnīcā," saka uzņēmējs Andris Laksbergs. Atklājot apartamentus, tūristu pieplūdums Ventspils jahtu ostās var pieaugt, cer pārvaldnieks Linards Volks.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: