Liepājas Universitātes padome piedāvā pakāpeniski, turpmāko četru gadu laikā, izveidot Kurzemes Universitāti, kas darbotos zinātnes universitāšu – LU, RTU un RSU ekosistēmā un partnerībā ar iesaistītajām pašvaldībām. Priekšlikums paredz, ka Kurzemes Universitātē iekļautos Liepājas Universitāte (LiepU) un Ventspils Augstskola (VeA). Ventspilnieki gan šādām pārmaiņām nepiekrīt.

Ministru kabinets pagājušā gada septembrī pieņēma lēmumu par Liepājas Universitātes reorganizāciju, pievienojot to zinātnes universitātei un veidojot zinātnes universitātes ekosistēmu Liepājā. Līdz šā gada 1. septembrim izglītības un zinātnes ministram Ministru kabinetā izskatīšanai ir jāiesniedz rīkojuma projekts par reorganizāciju.

LiepU padomes priekšsēdētājs Andris Grafs skaidro: “LiepU padome ļoti labi apzinās, ka Kurzemes Universitātes veidošana ir pietiekami sarežģīts un laikietilpīgs process, taču ieguvumi ilgtermiņā noteikti ir tā vērti. Šādi ir iespējams stiprināt reģionā esošo augstskolu stratēģiskos virzienus un zinātnisko kapacitāti, īstenot vienotas studiju programmas, novērst liekas savstarpējas konkurences situāciju.”

Liepājas Universitātes padomes locekle, Liepājas Universitātes profesore Zanda Gūtmane uzsver: “Gan LiepU, gan VeA apstiprinātie stratēģiskās specializācijas virzieni parāda abu augstskolu specializāciju savstarpēju pārklāšanos sociālajās zinātnēs, humanitārajās un mākslas zinātnēs un dabaszinātnēs. Apvienojot potenciālu ir iespējams veidot spēcīgu uz attīstību vērstu augstākās izglītības iestādi ar studiju programmām, kurās apvienoti labākie mācībspēki.”

Kurzemes Universitātes izveide paredz vairākus soļus – 2022. gada septembrī Ministru kabinetam ir jāpieņem konceptuāls lēmums par Kurzemes Universitātes izveidi, iesaistītajām pusēm ir jāizstrādā tās darbības un pārvaldības modelis. Līdz 2024. gada beigām LiepU un VeA īstenotu padomes apstiprinātās stratēģijas, kas paredzētu stratēģisko mērķu īstenošanu, kā arī iekšējās konsolidācijas pasākumu īstenošanu. Saskaņā ar Augstskolu likuma 11. pantu 2025. gada sākumā sekotu apvienības izveide, un noslēguma solis ir Kurzemes Universitātes kā lietišķo zinātņu universitātes nostiprināšana un tās integrācija zinātnes universitāšu ekosistēmā 2026. gadā.

Kurzemes Universitātes izveides ideja neformāli ir apspriesta gan starp LiepU un VeA padomes locekļiem, gan abu augstskolu rektoriem, kā arī ar Izglītības un zinātnes ministrijas pārstāvjiem un zinātnes universitāšu pārstāvjiem. Šobrīd LiepU padome piedāvā turpināt diskusijas par piedāvāto Kurzemes Universitātes izveides modeli, soļiem un laika grafiku. Lēmumu par Liepājas Universitātes reorganizāciju un Kurzemes Universitātes izveidi pieņems Ministru kabinets.

Ventspils Augstskola turpina savu autonomu attīstības ceļu

Ņemot vērā presē izskanējušo informāciju, kur LiepU pauž viedokli par augstskolu konsolidāciju, VeA ir uzsvērusi, ka apņēmīgi turpina savu autonomo attīstības ceļu. VeA ir spēcīga augstskola, kura sevi kā nozīmīgu augstākās izglītības iestādi un zinātnes institūciju ir pierādījusi jau kopš dibināšanas gan reģionālā, gan nacionālā, gan starptautiskā mērogā.

VeA turpina stratēģijā noteikto attīstību, īstenojot 17 augstākās izglītības studiju programmas, kuras nedublējas ar citu augstskolu piedāvājumu reģionā, tāpat veicot nozīmīgu ieguldījumu mūžizglītības attīstībā. Tā ir spēcīga jomās, kurās īsteno studiju programmas. VeA ir kvalitatīvs izglītības piedāvājums un lieliska sadarbība ar uzņēmējiem un iestādēm, lai absolventi pēc iespējas veiksmīgāk spētu integrēties darba tirgū.

Tāpat VeA uzsver unikālo zinātnes infrastruktūru – Ventspils Starptautiskais radioastronomijas centru Irbenē un zinātnisko personālu, kurš tiek atzinīgi novērtēts starptautiskā mērogā, ko apliecina arī starptautisko ekspertu veiktais zinātniskās darbības pozitīvais novērtējums aizvadītajā gadā. VeA zinātnieki katru gadu veic nozīmīgu ieguldījumu tulkojumzinātnes attīstībā, kā arī veic svarīgus ekonomiskos pētījumus, kuri tiek indeksēti starptautiskos pētniecības žurnālos un tiek veikti sadarbībā ar dažādām ārvalstu universitātēm, zinātniskajiem institūtiem un organizācijām.

Lasi vēl

Komentāri (2)

  • -2
    Renars Z 11.07.2022, 14:06:35

    Piedāvājuma ideja ir skaidra, bet nedomāju, ka Ventspils Augstskolai vajadzētu apvienoties.

  • -2
    Oļegs12 12.07.2022, 14:21:44

    Nu bet protams, ka Liepājas Universitāte nevēlas pievienoties LU, kā tas iepriekš tika izskanējis, un tagad meklē citus veidus. Tāda neliela divkosība! :) Lai izturība Ventspils Augstskolai, jo pavisam noteikti tai nav nepieciešama nekāda apvienošana!

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: