Lai pensionāriem kompensētu augošo inflāciju un energoresursu cenu paaugstināšanos, šogad pensijas indeksēs jau no 1. augusta, galīgajā lasījumā lēma Saeima.

Saeima atbalstīja Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja Andra Skrides (AP) priekšlikumu indeksēt pensijas jau augustā un izmaksāt attiecīgo summu kopā ar septembra indeksācijas summu.

Grozījumu redakcija paredz šī gada valsts pensiju vai tās daļas apmēru, kas nepārsniedz 50% no iepriekšējā kalendāra gada vidējās apdrošināšanas iemaksu algas valstī, un piemaksas pie pensijas par vienu apdrošināšanas stāža gadu, kas uzkrāts līdz 1995.gada 31.decembrim, apmēru pārskatīt 1.augustā.

Tāpat likumprojekts paredz, ka 1. augustā šogad valsts pensiju, neatkarīgi no tās apmēra, pārskatīs politiski represētajām personām, I grupas invalīdiem un Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidēšanas dalībniekiem.

Saeimas deputāts Krišjānis Feldmans (K) piebilda, ka turpmāk vidējā pensija orientējoši pārsniegs 500 eiro apmēru, attiecīgi palielinoties par 15%.

Savukārt Saeimas deputāts Viktors Valainis (ZZS) norādīja, ka vidējā gada inflācija jūnijā bija 20%, taču, skatoties uz mazo pensiju saņēmējiem, viņu dzīves dārdzību, tā var sasniegt 40% un vairāk. Politiķis atzina, ka gada sākumā Latvijas Pensionāru federācija bija aicinājusi piešķirt 200 eiro pabalstu, taču aicinājums nav sadzirdēts, savukārt esošais priekšlikums nekompensē pat inflācijas apmēru nav pietiekams, taču, pieņemot to, tiek sperts pussolis pretī senioru atbalstam.

Saskaņā ar pieņemtajiem grozījumiem likumā "Par valsts pensijām" valsts pensijas un piešķirtās piemaksas pie pensijas tiks indeksētas jau no 1.augusta, bet indeksācijā iegūtais palielinājums par augustu tiks izmaksāts vienlaikus ar 2022.gada septembrī izmaksājamo pensiju.

Tas nozīmē, ka augustā pensijas un piešķirtās piemaksas pie pensijas tiks izmaksātas līdz šim saņemtajā apmērā, bet septembrī tās izmaksās jau palielinātā jeb indeksētā apmērā kopā ar neizmaksāto indeksācijas palielinājumu par augustu.

Pensiju indeksācijā no 1.augusta tiks indeksētas arī atlīdzības par darbspēju zaudējumu un atlīdzības par apgādnieka zaudējumu, kas pārskatāmas atbilstoši vispārējai valsts pensiju pārskatīšanas kārtībai.

Lasi vēl

Komentāri (3)

  • 0
    Kriska 14.07.2022, 16:42:26

    Ja būtu rēķinājuši, kā parasti - no 1. oktobrī - pielikums būtu daudz lielāks, jo inflācija strauji iet. Sanāks valsts ietaupījums. Un dīvaini, ka nav runas par pavasara indeksāciju . Nepareizi izteicos - nav dīvaini, bet loģiski - pavasarī vairs nav vēlēšanu

  • 0
    Pilsēta 14.07.2022, 17:40:25

    Pirms katrām vēlēšanām atkārtoju vienu lietu - žēl, ka vēlēšanu nav katru gadu.

  • 0
    Kriska 14.07.2022, 21:04:43

    Elektrum jau atsūtīja paziņojumu par elektrības cenas pacelšanu 1,68 reizes kopš 1. septembra. Indeksācijā šīs rādītājs netiks ņemts vērā

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: