Ventspilnieks Dainis Briedis sarakstījis savu pirmo grāmatu – miniatūru krājumu Piezīmes uz kuģa žurnāla malām. Grāmatā fiksētās domas lielākoties radušās nakts stundās, kapteinim kuģojot okeāna viļņos.

«Tā ir tāda maza nodeva pašam sev par to laiku, ko esmu pavadījis jūrā,» stāsta Dainis. Doma par to, ka jāuzraksta grāmata, allaž virmojusi gaisā. Uz to viņu mudinājuši draugi un kuģīša HippoCampus viesi. Daudzi ventspilnieki Daini pazīst kā šī izklaides kuģīša viesmīlīgo kapteini, kurš prot svinēt dzīvi un kura bagāžā ir aizraujoši kapteiņa stāsti. Augustā būs jau gads, kopš Daiņa un HippoCampus ceļi šķīrās. Tagad kapteinis strādā Ventspils Brīvostā, viņš ir navigācijas aprīkojuma grupas tehniskais speciālists, bet brīvajā laikā viņš mēdz rakstīt. «Visam pienāk savs laiks. Man patīk dzīvot tā, lai visu laiku būtu interesanti,» atzīstas Dainis. Arī pieci gadi kopā ar HippoCampus Dainim bijuši aizraujoši, taču no visa viņam patīkot šķirties, atvadīties vai ko pārtraukt, «kamēr ir forši». Viņš negribējis sagaidīt brīdi, kad rūpes par kuģīti kļūst par rutīnu un darbu. Līdzīgi bijis arī ar viņa jūras karjeru – viņš to pārtrauca uzplaukuma brīdī. Daudzi brīnījās – Dainis bija cienīts kapteinis, vadīja pasaules lielāko peldošo hospitāli, tas bija labi apmaksāts darbs. Darba piedāvājumus viņš saņem joprojām. Tāpat joprojām saņem zvanus no klientiem, kas gribētu pavizināties ar kuģīti. Daudzi saka: «Tas taču bija tik forši!» Kapteinis priecājas, ka cilvēku atmiņās tas saistās ar kaut ko jauku.

Pirms aptuveni 13 gadiem, laikā, kad Dainis vēl kuģoja tālās jūrās, viņš sāka pierakstīt savas pārdomas. Tās bijušas spontānas piezīmes, kas radušās nakts sardzes stundās uz kuģa okeānā. Toreiz pierakstītās domas veido Daiņa grāmatas pamatu, lielākoties tās ir atziņas, kas fiksētas 2012. gadā. Tikai aptuveni 10% no grāmatas teksta radīti no jauna. Grāmatu veido 40 miniatūras, katrā lasītājs sastapsies ar Kapteini un viņa pārdomām – par notikumiem, dzīvē satiktiem cilvēkiem, par bērnībā un jaunības dienā piedzīvoto. Miniatūras papildina mākslinieces Janas Gruntmanes grafikas.

Dainis atceras, ka laikā, kad absolvējis Rojas vidusskolas 8. klasi, viņa literatūras skolotāja Biruta Skuja viņu rosināja: «Tev ir jāraksta!» Dainis izvēlējās savu ceļu – jūrniecību, bet nu, kad šajā jomā uzkrāta bagāta pieredze, piepildījies arī vēlējums. Savu literatūras skolotāju viņš nebija saticis kopš pamatskolas izlaiduma, bet nu bija labs iemesls viņu uzmeklēt. Skolotājai, kurai šogad paliks 90, tas bijis ļoti patīkams pārsteigums, kad Dainis ieradies ciemos ar savu pirmo grāmatu. Un viņa vēlas sagaidīt arī nākamo! Kapteinis neizslēdz šādu iespēju – visticamāk, pienāks laiks arī romānam, un arī tas noteikti būs par jūru. Tāpat viņš labprāt kādreiz pievērstos pieredzes stāstiem, kurus uzkrājis, strādājot uz hospitāļkuģa.

Dainis bilst, ka ļaujas signāliem, kas viņam tiek atsūtīti no Dieva, no Visuma. Un viņam ir svarīgi, lai viss notiek viegli, tad, kad tam ir īstais laiks. Dzīvē bijuši arī lēmumi, par kuriem viņš domājis, ejot Santjago ceļu. Dainis ļaujas fantāzijai, ka varbūt kādreiz uz trim mēnešiem dosies uz Tobago, kas būtu ideāla vieta, lai rakstītu. Sapņi taču mēdz piepildīties!

Šovakar pasākumā Saules grieži Saules kvartālā norisināsies grāmatas Piezīmes uz kuģa žurnāla malām atvēršana. Grāmatas fragmentus lasīs amatierteātra Ugāles drāma aktieri, par muzikālo noformējumu gādās saksofonists Aigars Lasmanis, to kuplinās paša autora aizraujošie stāsti. Izstādē būs apskatāmas Janas Gruntmanes grafikas – oriģināldarbi, kas izmantoti grāmatas ilustrācijām.

Vairāk par šī vakara pasākumu var lasīt ŠEIT!

Piezīmes uz kuģa žurnāla malām nāca klajā izdevniecībā Iedvesmas grāmata. Visus izdevumus par grāmatas izdošanu apmaksājis pats autors. Tā izdota vien 150 eksemplāros, no tiem 100 eksemplāri paredzēti pārdošanai. Autors vērš uzmanību, ka viņa pirmo garadarbu nav paredzēts tirgot grāmatu veikalos. Interesenti savā īpašumā par ziedojumu, kas nav mazāks par 15 eiro, to varēs iegādāties pasākumā Saules grieži Saules kvartālā. Visi ieņēmumi par grāmatu tiks pārskaitīti smagi slimo bērnu atbalsta projektam Mazo sirsniņu cerība.

Stāstot par grāmatu, Dainis cita starpā min, ka viņa mīļākā pieturzīme ir daudzpunkte, tāpēc arī tekstā to ir gana daudz. Tā mudina lasītāju apstāties un padomāt.

Lasi vēl

Komentāri (1)

  • 0
    Tā nu ir 17.06.2022, 17:41:41

    Tiešām PATIESS PRIEKS lasīt par šādiem cilvēkiem ( nevis par visādiem liekēžiem un lišķiem, kā to parasti sludina gan šeit, gan KTV, un VB.) Cepuri nost šī vīra priekšā! Kaut tādu būtu vairāk. Grāmata ir noteikti ĻOTI interesanta, par viņa kapteiņa gaitām uz lieliem okeāna laineriem. Ja būs iespēja, noteikti iegādāšos to. DAINI! UZ PRIEKŠU!!! Tā turpināt. Gaidīsam no Tevis arī citus jaunumus ( kuģniecībā...) LAI VEICAS!!!

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: