Vairākos pilsētai svarīgos būvniecības objektos darbi ievērojami atpaliek no grafika. Pasūtītājs neizslēdz līgumu laušanu. Būvniecības uzņēmumi atsaucas uz dramatisko darbu sadārdzinājumu saistībā ar karu Ukrainā.

Vienā no pēdējā laika preses konferencēm pilsētas pašvaldības vadītājs Jānis Vītoliņš norādīja, ka šobrīd būvniecības objekti jāvērtē pēc tā, vai būs iespējams tos pabeigt. Būvdarbu sadārdzināšanās noved pie tā, ka vairākos objektos darbuzņēmēji spiesti pārtraukt darbus.

Ar lielām grūtībām noslēgumam tuvojas Ventspils slimnīcas Rehabilitācijas nodaļas būvniecība. Darbus veic pieredzes bagātais uzņēmums Ostas celtnieks. «Uz priekšu virzāmies ar lielām grūtībām. Taču beigas jau ir saredzamas. Ceru, ka drīzumā objekts tiks nodots ekspluatācijā un ventspilniekiem būs iespēja saņemt jaunu medicīnisko pakalpojumu –rehabilitāciju pēc pārciestas slimības,» preses konferencē informēja Vītoliņš.

Sarežģītāka ir situācija ar Piejūra brīvdabas muzeja daudzfunkcionālās ēkas celtniecību. Šeit darbuzņēmējs ir tas pats Ostas celtnieks. «Objekta pasūtītājs – Komunālā pārvalde – izskata iespējas lauzt līgumu ar būvuzņēmēju,» informēja Vītoliņš. Noris grūtas pārrunas, lai tiktu skaidrībā, vai darbuzņēmējs spēs turpināt darbu vai arī nāksies līgumu lauzt un izsludināt jaunu iepirkumu atlikušajiem darbiem. Pēc mēra prognozes, būvnieki spēs pabeigt konkrētu darbu apjomu, pēc kā tiks pieņemts galējais lēmums.

Vītoliņš uzsver objekta sarežģītību dažādo finansējuma avotu dēļ, kā arī tāpēc, ka projekts iekļauj ne tikai ēkas būvniecību, bet arī muzeja ekspozīcijas izveidi. Tomēr domes priekšsēdētājs ir pārliecināts: lai arī ar grūtībām, taču projekts tiks pabeigts. Uzņēmums Ostas celtnieks situāciju skaidro ar finansiālajām grūtībām – kā pašu, tā arī apakšuzņēmēju.

Nestabila situācija būvniecībā vērojama jau vairākus gadus. Problēmas sākās koronavīrusa pandēmijas laikā epidemioloģisko ierobežojumu dēļ. Vēl lielāku nestabilitāti radījusi karadarbība Ukrainā. «Pašreizējā ģeopolitiskā situācija un Krievijas uzsāktā karadarbība pret Ukrainu būtiski ietekmējusi tirdzniecību un preču piegādi būvniecībā. Tas radījis gan būvmateriālu deficītu, gan arī nepieredzētu cenu kāpumu materiāliem un energoresursiem, kas savukārt novedis pie situācijas, ka būvniecības uzņēmumi spiesti lemt – turpināt līguma būvdarbu izpildi ar ievērojamiem zaudējumiem vai tos apturēt,» situāciju nozarē skaidro Ostas celtnieks, atzīstot: krīze skārusi arī viņu uzņēmumu, tai skaitā iespēju savlaicīgi un paredzētajā apjomā izpildīt savas līgumsaistības.

Ar to Ostas celtnieks skaidro visas problēmas, kas radušās pilsētas objektos. Dramatisko cenu kāpumu nav bijis iespējams prognozēt. Runājot par Piejūras brīvdabas muzeja ēkas celtniecību, uzņēmums neslēpj: ja pasūtītājs nav gatavs un nespēj kompensēt sadārdzinājumu, arī darbuzņēmējs negrasās segt neizbēgamos zaudējumus uz sava rēķina un būs spiests darbus pārtraukt.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: