Sākoties vasaras sezonai, kad par apkuri vairs nav jāmaksā, parasti aktualizējas arī jautājums par karstā ūdens cirkulāciju.

Šis gads nav izņēmums, jo arī šomēnes, saņemot rēķinus par siltumenerģijas patēriņu maijā, jau vairāki iedzīvotāji vērsušies pašvaldības SIA “Ventspils siltums” Abonentu daļā ar jautājumiem par cirkulācijas maksājumiem. Skaidrojot, ko nozīmē maksa par cirkulāciju, vēlamies vērst uzmanību, ka vasaras sezonā kopējais ēkas siltumenerģijas patēriņš dalās uz divām komponentēm: karstā ūdens sagatavošana un cirkulācija. Šeit gan jāpiebilst, ka karstā ūdens cirkulācija nav īpaša parādība tikai vasaras sezonā. Arī ziemā mūsu klienti maksā par karstā ūdens cirkulāciju, tikai šīs izmaksas netiek atsevišķi izceltas, jo tās ir iekļautas maksā par apkuri. Vasarā ir citādi. Apkures padeve netiek nodrošināta, taču karstais ūdens turpina cirkulēt mājas sistēmā. Lai arī karstais ūdens tiek sagatavots turpat dzīvojamās mājas siltumpunktā, tomēr, cirkulējot pa ēkas iekšējo sistēmu, tas atdziest un tāpēc ir nepieciešams ūdeni sildīt nepārtraukti. Tādā veidā arī rodas siltumenerģijas patēriņš ūdens cirkulācijas nodrošināšanai.

Taču, nereti vien iedzīvotāji pauž neizpratni par karstā ūdens padeves sistēmas darbību, jo, piemēram, vannas istabā dvieļu žāvētāji ir auksti, bet, atverot ūdens maisītāju, kādu brīdi ir jānotecina vēsais ūdens, kamēr pa to sāk tecēt karsts ūdens. Lai izskaidrotu šo situāciju, vispirms ir jāizšķir divi noteicošie faktori – karstā ūdens padeves sistēma bez cirkulācijas un sistēma ar cirkulāciju.

Kā zināms, daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas pēc to tehniskajiem projektiem un izbūvētajiem inženiertīkliem nav vienādas, tāpēc arī karstā ūdens cirkulācijas sistēmas ir dažādas:

  • sistēma bez cirkulācijas – karstais ūdens no siltumpunkta cirkulē tikai pa mājas perimetru līdz stāvvadiem, kur tas nonākot pamazām atdziest, tāpēc arī patērētājam pēc karstā ūdens krāna atvēršanas vispirms ir jānotecina atdzisušais ūdens. Šajā situācijā komforts ir zemāks, taču maksājumi par karstā ūdens cirkulāciju ir mazāki;

  • sistēma ar cirkulāciju - karstais ūdens nepārtraukti rotē pa recirkulācijas līniju un atgriežoties siltummainī tiek piesildīts līdz noteiktajai temperatūrai. Tas nozīmē, ka karstā ūdens temperatūra tiek automātiski vienmērīgi uzturēta, lai nodrošinātu karstā ūdens pieejamību uzreiz pēc karstā ūdens krāna atgriešanas.

Tā kā cirkulācijas sistēma ir visas mājas kopīpašums, tad izdevumi par tās uzturēšanu tiek sadalīti vienādās daļās starp visiem dzīvokļu īpašumiem, neatkarīgi no tā, vai kādā dzīvoklī tiek vai netiek lietots karstais ūdens.

Lasi vēl

Komentāri (2)

  • -1
    Pilsēta 15.06.2022, 11:01:22

    Redz kā tomēr uzrakstīt normālā valodā.
    Bez MK noteikumiem un bezmaz vai teiciena - tā vajag ejiet un maksājiet.

  • -4
    Marta P 15.06.2022, 15:22:36

    gribi teikt, ka iepriekš nebija saprotams, kāpēc jāmaksā par nodrošinātu pakalpojumu?

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: