Lai sniegtu atbalstu mājsaimniecībām, kuras savā mājoklī bez maksas izmitina Ukrainas civiliedzīvotājus, kuri pagaidu mājvietu atraduši Ventspilī un pagaidām nevar atgriezties savās mājās Ukrainā kara dēļ, ir tiesības saņemt finansiālu atbalstu par periodu līdz 90 dienām, saņemot atlīdzību 100 eiro apmērā mēnesī par pirmo izmitināto personu un 50 eiro apmērā mēnesī par katru nākamo izmitināto personu, bet ne vairāk kā 300 eiro apmērā mēnesī.

Atlīdzībai var pieteikties fiziska persona, kura sev piederošā mājoklī bez maksas izmitina vienu vai vairākus Ukrainas civiliedzīvotājus. Izīrējamai dzīvojamai telpai ir jābūt dzīvošanai derīgai, t.i., dzīvojamā telpa ir apgaismojama, apkurināma telpa, kas piemērota cilvēka ilglaicīgam patvērumam un sadzīves priekšmetu izvietošanai, kā arī atrodas dzīvojamā mājā, kura atbilst Būvniecības likuma 9. panta 1., 2. un 4. punktā noteiktajām prasībām.

Atlīdzību izmitinātājs var saņemt neatkarīgi no tā, vai viņš pats uzturas šajā mājoklī.

Lai saņemtu atlīdzību, izmitinātājs vai viņa pilnvarota persona iesniedz pieteikumuatlīdzības saņemšanai Ventspils Sociālajā dienestā, Raiņa ielā 10, Ventspilī vai elektroniski, ar elektronisko parakstu parakstītu pieteikumu nosūtot uz e-pastu: socdienests@ventspils.lv. Iesniegumā jānorāda informācija par Ukrainas civiliedzīvotājiem, kuriem tiek nodrošināta izmitināšana. Informācija par Ukrainas civiliedzīvotāju izmitināšanas faktu tiks pārbaudīta reģistrā, ko veic Ventspils pilsētas pašvaldības policija.

Pieteikums jāiesniedz 14 dienu laikā no dienas, kad mājoklī izmitināts Ukrainas civiliedzīvotājs.

Pašvaldība pēc atlīdzības pieteikuma saņemšanas pieņem lēmumu piešķirt izmitinātājam atlīdzību vai atteikt tās piešķiršanu, par pieņemto lēmumu informējot pieteikuma iesniedzēju. Pašvaldība ieskaita izmitinātājam piešķirto atlīdzību par kārtējo mēnesi proporcionāli faktiskajam izmitināšanas dienu skaitam līdz nākamā mēneša desmitajam datumam izmitinātāja norādītajā kredītiestādes maksājumu vai pasta norēķinu sistēmas kontā. Konkrētā Ukrainas civiliedzīvotāja 90 dienu izmitināšanas periods, par kuru izmitinātājs ir tiesīgs saņemt atlīdzību, tiek fiksēts atbilstoši izmitinātāja atlīdzības pieteikumā norādītajam Ukrainas civiliedzīvotāja izmitināšanas datumam, bet ne agrāk kā no 2022. gada 1. maija.

Ar detalizētu informāciju par izmitināšanas atbalsta nosacījumiem iepazīties Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likuma 7.1 pantā. Atlīdzība par Ukrainas civiliedzīvotāju izmitināšanai. Plašāka informācija pieejama https://likumi.lv/ta/id/330546-ukrainas-civiliedzivotaju-atbalsta-likums.

Ventspils valstspilsētas pašvaldība izveidojusi vienotu palīdzības sistēmu atbalsta sniegšanai Ukrainas pilsoņiem – pašvaldības tīmekļvietnes sadaļā https://www.ventspils.lv/lat/palidziba_ukrainai/, kur vienkopus apkopota svarīgākā informācija.

Mājokļa pabalsta saņemšanas kārtība Ukrainas civiliedzīvotājiem

Mājokļa pabalsta apmēru aprēķinās kā starpību starp garantētā minimālā ienākuma (GMI) sliekšņu summu mājsaimniecībai un faktiskajiem izdevumiem un mājsaimniecības kopējiem ienākumiem. Kopš šī gada 1. janvāra GMI slieksnis ir 109 eiro pirmajai vai vienīgajai personai mājsaimniecībā un 76 eiro pārējām personām mājsaimniecībā.

Mājokļa pabalsta piešķiršanas kārtību nosaka Ministru kabineta noteikumi Nr.809 “Noteikumi par mājsaimniecības materiālās situācijas izvērtēšanu un sociālā palīdzības saņemšanu”, un tas tiks aprēķināts pēc vienotas formulas Pmaj = (GMI1 + GMI2 x N) + K – I, kur:

Pmaj – pabalsta apmērs;

GMI1 – GMI slieksnis pirmajai vai vienīgajai personai mājsaimniecībā;

GMI2 – GMI slieksnis katrai nākamajai personai mājsaimniecībā;

N – pārējo personu skaits mājsaimniecībā;

K – ar mājokļa lietošanu saistīto maksājumu rēķinos norādītā faktisko izdevumu summa (nepārsniedzot šo noteikumu 3. pielikumā norādīto vai pašvaldības saistošajos noteikumos noteikto mājokļa lietošanas izdevumu summu);

I – mājsaimniecības kopējie ienākumi (ieskaitot attiecīgajā mēnesī saņemto garantēto minimālo ienākumu pabalsta apmēru).

Mājokļa pabalsta aprēķinā tiks ņemti vērā šādi izdevumi:

  • par dzīvojamās telpas lietošanu (īres maksa, izdevumi par obligāti veicamajām pārvaldīšanas darbībām);

  • par pakalpojumiem, kas saistīti ar dzīvojamās telpas lietošanu (siltumenerģija apkures un karstā ūdens nodrošināšanai, elektroenerģija, ūdens, dabasgāze, kanalizācijas vai asenizācijas nodrošināšana, sadzīves atkritumu apsaimniekošana), ja tie nav ietverti īres maksā

  • ar telekomunikāciju pakalpojumiem un internetu saistītie izdevumi, kā arī izdevumi par ūdens skaitītāju uzstādīšanu un verifikāciju.

Lai saņemtu mājokļa pabalstu, iepriekš pierakstoties, viena no mājsaimniecības personām vēršas Sociālajā dienestā, uzrādot personu apliecinošu dokumentu un iesniedzot iesniegumu, kā arī ar mājokļa lietošanu saistītos rēķinus vai maksājumu apliecinošus dokumentus.

Pabalsts primāri tiks izmaksāts veicot pārskaitījumu pakalpojumu sniedzējiem (piem., gāze, elektrība, u.c.) vai atsevišķos gadījumos pabalsta pieprasītājam.

Īres līgums ar privātpersonu

Lai finansiāli atbalstītu personas, kuras sniedz atbalstu Ukrainas civiliedzīvotājiem, nodrošinot tos ar izmitināšanas pakalpojumu, pašvaldība sedz izdevumus par izmitināšanu.

Ja pašvaldība Ukrainas civiliedzīvotāju izmitina, slēdzot īres līgumu ar privātpersonu (izīrētāju), pašvaldība maksā privātpersonai (izīrētājam) atlīdzību par mājokļa lietošanu 100% apmērā no pielīgtās īres maksas, kas ietver visus ar dzīvojamās telpas lietošanu saistītos maksājumus, bet ne vairāk kā 400 eiro mēnesī par mājokli.

Lai noslēgtu līgumu jāvēršas Ventspils Pašvaldības policijā.

Plašāku informāciju par sociālā atbalsta iespējām un citiem jaunumiem Ventspils valstspilsētas iedzīvotāji var saņemt Ventspils Sociālajā dienestā, Raiņa ielā 10, tālr. 63601210, vai Ventspils Sociālā dienesta Pārventas filiālē, Talsu ielā 39, tālr. 63663001, kā arī pašvaldības mājaslapā https://www.ventspils.lv un Ventspils Sociālā dienesta mājaslapā https://labklajiba.ventspils.lv un sociālo tīklu Facebook lapā.

Lasi vēl

Komentāri (1)

  • -1
    Pornieks 10.06.2022, 13:40:24

    Iespējams ka ir tādi labdari kas gatavi piedāvāt dzīvokli par velti vai pusvelti vai arī istabu kādam atsevišķam cilvēkam.
    Varbūt tas nav tomēr pilnīgs absurds vērsties, pieņemsim VNĪ ja var piedāvāt begļiem daļēji apdzīvojamas telpas - toties, ieguldot tur pašu darbu, ar laiku vaŗetu rēķināties sev ar pilnvērtīgu dzīves vietu.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: