Zemestrīcē cietušajā Japānas atomelektrostacijā sprādzienu vilnis turpinās.

Gaisā izplūdušais radioaktīvais piesārņojums jau rada draudus cilvēku dzīvībai. Visa pasaule seko līdzi situācijai, atceroties kodolsprādzienu Ukrainā.

Mēģinājumi novērst radioaktīvo vielu noplūdi beigušies bez panākumiem, un gaisā nokļuvusi cilvēku veselībai un dzīvībai bīstama radiācijas deva. Iedzīvotāji, kas atrodas 20 km rādiusā, tiek evakuēti, savukārt tie, kas atrodas desmit kilometru robežās, ir aicināti neatstāt savus mājokļus.

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra Bīstamo atkritumu nodaļas vadītājs Andris Abramenkovs, kas strādājis arī pie Salaspils kodolreaktora, situāciju vērtē kā sarežģītu, norādot, ka aizvien tiek saņemta satraucoša informācija no Japānas. Vienlaikus kodolspeciālists izvairās salīdzināt situāciju Japānā ar Černobiļu. «Japānas kodolspēkstacijas veidotas ar dubultapvalku, bet šobrīd ir skarts tikai ārējais apvalks. Tad, ja tiks skarts arī iekšējais aizsargapvalks, sekas būs dramatiskas un radiācijas noplūde būs salīdzināma ar Černobiļu.»

Viņš atgādina, ka savulaik Ukrainā no četriem reaktoriem eksplodēja tikai viens, bet pārējos nelaimi izdevās novērst. Taču Japānā avārijas stāvoklis patlaban ir trijos kodolreaktorosos.

Vairāk lasiet trešdienas laikrakstā Ventas Balss!

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: