20.marta TV3 raidījuma „Nekā personīga” sižetā tika stāstīts par iespējamu zemes iznomāšanu Ventspilī.

Sižets veidots, pamatojoties uz Ventspils pilsētas domes opozīcijas deputāta Vladislava Šafranska sniegto informāciju. Lai novērstu vienpusējas subjektīvas informācijas izplatību konkrētajā jautājumā, Ventspils brīvostas pārvalde vēlas izklāstīt savu pozīciju.

 

Brīvostas teritorija rūpniecības attīstībai

Ministru kabinets Ventspils brīvostas robežas noteica jau 1995. gadā ar vienu mērķi – perspektīvā šīs platības izmantot ostas un rūpniecības attīstībai. Tomēr Ventspils pilsētas teritorijas plānojumā daļai šīs teritorijas bija un daļai vēl joprojām ir noteikts cits izmantošanas mērķis. Lai tas atbilstu brīvostas mērķiem, t.i., ostas un rūpniecības attīstībai, ir tikai loģiski to mainīt. Tas savukārt nosaka nepieciešamību grozīt teritorijas plānojumu, kas ir garš un sarežģīts process. Tomēr tas ļauj jautājumu izpētīt maksimāli detalizēti, ietverot gan ietekmes uz vidi novērtējumu, gan arī organizējot sabiedrisko apspriešanu.

 

Investoru piesaistē konfidencialitāte ir ierasta prakse visur pasaulē

Lai gan TV3 raidījumā kā negatīva iezīme īpaši tika akcentēts projekta slepenais statuss, tomēr darījumu pasaulē investīciju projektu īstenošanā tā ir vispārpieņemta prakse, it īpaši atrašanās vietu izpētes un lēmumu pieņemšanas stadijā. Parasti līdz līguma parakstīšanai investors lūdz neatklāt tā nosaukumu un citas detaļas. Ir gadījumi, kuros no investora puses pat tiek prasīts parakstīt konfidencialitātes līgumu ar reāliem naudas sodiem informācijas izpaušanas gadījumā. Konfidencialitātes neievērošanas rezultātā investors atsakās no potenciālās investīciju vietas izskatīšanas.

Konfidencialitātes prasības ievēro ne tikai Ventspils brīvostas pārvalde, kam Ventspilī uzticēta investoru piesaiste, bet arī citas institūcijas, kas strādā ar šādiem jautājumiem.

 

Tukšas platības vai darbavietas pustūkstotim kurzemnieku

Deviņu gadu laikā Ventspilī ir piesaistīti 18 jauni ārvalstu un pašmāju ražojošie uzņēmumi. Radītas gandrīz 800 jaunas darba vietas. Ja 2002.gadā Ventspils ražotnēs strādāja 1185 darbinieki, tad uz šo brīdi darba vietu skaits ražošanas uzņēmumos ir turpat divkāršojies, 2010.gadā nodrošinot vairāk kā 2000 darba vietu. Situācijā, kad šie uzņēmumi sasniegs pilnu darba jaudu, darba vietu skaits varētu palielināties vēl apmēram par 1000 vienībām.

Veiksmīga konkrētā investīciju projekta realizācijas rezultātā Ventspilī tiktu radītas vēl 450 jaunas darbavietas. Šajā brīdī vēl nav skaidrs, vai potenciālais interesents investēs Ventspilī. Ja tiks pieņemts pozitīvs lēmums, tad būs arī pieejama plašāka informācija par to. Savukārt, ja lēmums būs negatīvs, Ventspils brīvostas pārvalde meklēs jaunus investorus.

 

Laipni aicināti nomāt platības Ventspilī!

Ventspils brīvostas teritorijā vēl ir ap 800 ha brīvas zemes, kas paredzēta rūpniecības attīstībai. Ventspils brīvostas pārvalde aicina ikvienu uzņēmēju uzsākt un attīstīt savu uzņēmējdarbību Ventspilī. Ikviens investors ir laipni gaidīts, un viņam tiks piedāvāti vislabākie iespējamie nosacījumi – gan brīvās ekonomiskās zonas priekšrocības, gan konkurētspējīga zemes nomas maksa.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: