Tuvojas vasaras brīvlaiks, kad tik svarīgi nodrošināt bērniem iespēju atrasties svaigā gaisā, pie dabas, nodoties dažādām fiziskām aktivitātēm. Daudzas ģimenes, kam ir savs dārzs, pagalms vai īpašums laukos, aizdomājas par bērnu rotaļu laukumu izveidi, kur atvasei jautri pavadīt laiku, attīstīt spēku un veiklību, rosināt fantāziju.

Ārtelpai paredzētie bērnu rotaļu laukumi parasti sastāv no mājiņas, ko papildina smilšu kaste, slidkalniņš, rāpšanās siena vai kāpnītes, šūpoles, vingrošanas siena. Neatkarīgi no tā, kāds ir budžets, iespējams atrast savām finansiālām iespējām un vajadzībām atbilstošu bērnu rotaļu laukumu.

Ar ko sākt?

Plānošana ir svarīga procesa sastāvdaļa. Jāņem vērā ne tikai bērna vecums un intereses, bet arī tas, vai izvēlētā dārza vai pagalma zona ir piemērota rotaļu laukuma novietošanai. Tai jābūt drošai un labi saskatāmai no mājas.

1.solis: Novietojums

Jūs noteikti gribat, lai rotaļu laukums organiski iekļautos jūsu dārzā vai pagalmā, kur tas, visticamāk, atradīsies ne vienu gadu vien, taču ne mazāk svarīgi ievērot arī citus nosacījumus:

  • Laukumam jābūt diezgan plašam, bez liekiem šķēršļiem, piemēram, stabiem, kokiem;

  • Tam jābūt labi saskatāmam no mājas logiem;

  • Rotaļu laukumu nedrīkst novietot ūdenstilpes tuvumā;

  • Parūpējaties par nožogojumu, ja tas atrodas ceļa vai citas bērna veselībai bīstamas vietas tuvumā;

  • Vismaz trešdaļai no rotaļām atvēlētās vietas jāatrodas ēnā, jo saule vasarā ir īpaši aktīva un pastāv bērna pārkaršanas risks;

  • Rotaļu laikumam jābūt pasargātam no stipra vēja un putekļiem. Labs aizsegs būs ziedu un krūmu stādījumi.

2. solis: Materiāls

Lētākie bērnu rotaļu laukumi ir izgatavoti no plastmasas. Tie ir svara ziņā vieglāki, viegli pārnēsājami, taču jārēkinās, ka aukstajā sezonā tiem jānodrošina glabāšana iekštelpās. Kad tas jums vairāk nebūs vajadzīgs, ko darīsiet - atdosiet labdarībai vai utilizēsiet?

Dārgāki ir no koksnes izgatavotie rotaļu namiņi un rotaļu laukuma aprīkojums. Tādas spēļu vietas ir stacionāras, ar iespēju spēlēties ārā pat sliktos laikapstākļos cauru gadu. Atkarībā no komplektācijas un aksesuāriem ir pieejami ļoti dažādi modeļi. Svarīgi atzīmēt, ka ražotāji īpašu uzmanību pievērš koksnes izvēlei un apstrādei. Izmantotā koksne ir no FSC sertificētiem mežiem; tiek izvēlēta egles vai ciedra koksne, kas ir vairāk pasargāta no iespējamās kukaiņu un sēnīšu nelabvēlīgās ietekmes; krāsošanā izmantotas sertificētas krāsa. Katru gadu rotaļu laukuma detaļas iespējams atjaunot ar koka kopšanas līdzekļiem. No koksnes izgatavotie rotaļu laukumi ir videi draudzīgi.

3.solis: Drošība

Ļoti svarīgi neaizmirst, ka rotaļu laukumi ir vieta, kur bērns var gūt arī dažādas traumas. Rotaļu laukuma segumam jābūt no mīksta materiāla. Tas nedrīkst būt betons, asfalts vai grants. Piemērots būs amortizējošs gumijas segums, smilts vai zāle. Iespējams 220.lv iegādāties gumijas grīdas segumu bērnu rotaļu laukumiem dažādās krāsās. Vienīgais šāda pārklājuma trūkums, ka tiešos saules staros gumija uzkarst, tāpēc labāk to kombinēt ar citiem piemērotiem seguma veidiem.

Visiem bērnu rotaļu laukumiem jābūt EN-71 sertifikātam, kas apliecina, ka ražojums atbilst Eiropā atzītam bērnu rotaļlietu drošības standartam, un katra sistēma ir rūpīgi pārbaudīta.

4.solis: Montāža

Pērkot lielu vai mazu rotaļu laukumu, komplektā ir visas montāžas detaļas un detalizētas montāžas instrukcijas. Ar ierastiem rokas instrumentiem, kas ir katrā mājsaimniecībā, to ir iespējams salikt. Montāža ir viegla, nav vajadzīgas papildu stiprinājuma detaļas vai īpaši instrumenti.

Iepazīstaties ar bērnu rotaļu laukumu piedāvājumu 220.lv interneta veikalā par lieliskām cenām un katrai ģimenei.

Lasi vēl