Priekšvēlēšanu cīņu sākumu iezīmējusi šķelšanās Zaļo un Zemnieku savienībā (ZZS), ko pamest vēlas zaļie, veidojot jaunu politisko apvienību. Partijā Latvijai un Ventspilij, kurai vēl līdz oktobrim ir spēkā līgums ar ZZS, šīs norises vēro pavisam mierīgi.

Pagājušajā nedēļā par jaunas politiskās apvienības veidošanu paziņoja Latvijas Zaļā partija (LZP), Liepājas partija un Latvijas Reģionu apvienība, bet trīs četru nedēļu laikā arī tiks dibināta biedrība. Pagaidām šī apvienība tiek dēvēta par Apvienoto sarakstu, bet kā potenciālais premjerministra amata kandidāts no tās visbiežāk tiek piesaukts Māris Kučinskis. Tajā pašā laikā zaļie joprojām ir arī ZZS sastāvā un tās deputāti arī labprāt turpinātu pārstāvēt šo Saeimas frakciju. «Pretēji LZP vadītāja Edgara Tavara skaļajiem paziņojumiem šī partija no ZZS nav aizgājusi. Tavars kā bija, tā ir ZZS valdes locekles un līdzpriekšsēdētājs. Tā ka visas šīs ziņas ir tikai mēģinājums kļūt par vienas dienas varoņiem. Zemnieku savienība (LZS) pēc publiski izskanējušajām ziņām, ka LZP vēlas iet prom, aicināja tiešām arī aiziet, bet tas nav noticis un skaidrs, ka tuvākajā laikā arī nenotiks,» spriež Latvijai un Ventspilij (LunV) vadītājs Aivars Lembergs, kura vārds arī tika piesaukts kā iemesls, kāpēc zaļie vairs nevēlas būt kopā ar ZZS. Viņš gan atgādina, ka vēl 27. martā Jaunmoku pilī, tiekoties LZP, LZS, Liepājas partijas un LunV vadītājiem, Tavars aģitēja sadarboties un kopā startēt 14. Saeimas vēlēšanās. «Pēdējā pusotra mēneša laikā viņš ir četras reizes ticies ar mani un turpinājis aģitēt vēlēšanās startēt kopā, personīgi man startēt sarakstā Rīga kā pirmajam numuram, bet Tavaram kā otrajam. Paskaidroju, ka esmu ievēlēts par deputātu Ventspilī un nevaru tā vienkārši pacelt cepuri,» stāsta Lembergs.

Interesanti, ka Tavars deputāta krēslā nonāca, jo mandātu nolika no LunV ievēlētā Dana Reizniece-Ozola un no savas iespējas iet viņas vietā atteicās Ojārs Spārītis. Pēdējās vēlēšanās LunV kandidāti ieguva trīs no 11 ZZS deputātu vietām. Potenciālie ZZS kandidātu saraksti un partiju kvotas tajos tika apspriesti jau pagājušā gada oktobrī, bet šī gada martā lielā mērā tika panākta vienošanās arī par personālijām. Protams, arī pēc LZP paziņojumiem ZZS saraksts būs, taču nu jau bez zaļo kandidātiem tajā. Runāts ticis arī par potenciālajiem premjera kandidātiem, bet Lembergs atzīst, ka viņš šobrīd par šādu izaicinājumu nedomā: «Veselības stāvoklis neļauj strādāt uz pilnu slodzi, tāpēc šis jautājums arī nav dienaskārtībā. Tā ka šobrīd nē, bet vēl jau ir laiks.»

Ventspils valdošajai partijai ir spēkā sadarbības līgums ar LZP un LZS kā ZZS veidotājiem, kas noslēgts no 2018. gadā 22. oktobra līdz šī gada 1. oktobrim. Tātad no vēlēšanām līdz vēlēšanām. Savukārt par jauna līguma slēgšanu tiks lemts tikai pēc vēlēšanām un šobrīd šis jautājums nav aktuāls. Pašreizējo līgumu slēdzot, zaļajiem pretenziju pret to nav bijis, un arī tagad nav izskanējusi prasība to pārtraukt. «Visi tie skaļie paziņojumi ir vēlētāju vazāšana aiz deguna, lai pievērstu uzmanību Zaļajai partija un personīgi Tavaram. Tāda mušu biedēšana un priekšvēlēšanu muldēšana. Cilvēki, kas šo partiju vadībā, ir tik ambiciozi, ka nekādu ilglaicīgu sadarbību neparedzu. Tāpēc jājautā – kāpēc tad tādi skaļi paziņojumi? Kuluāros jau sen ir zināms, ka Rūdolfs Meroni ir pasūtījis izjaukt ZZS kā ļoti nopietnu politisko konkurentu, kuram šobrīd ir trīsreiz lielāks sabiedrības atbalsts nekā Konservatīvajai partijai. Tā nu Ventspils Šveices naudas vēji sasnieguši Tavaru un puisis atpelna pasūtījumu. Viss ir ļoti vienkārši un pragmatiski, bet tālākais jau ir vēlētāju ziņā,» skaidro LunV vadītājs.

Politologi, komentējot jaunās apvienības izveidošanu un tās izredzes vēlēšanās, norāda arī, ka ZZS vēlētājs tomēr ir visai konservatīvs un varētu palikt pie jau zināmiem politiķiem. Savukārt Filips Rajevskis vērš uzmanību, ka svarīgi būs arī, kas notiek ar ZZS zīmolu: «Tas ir vecs un labi zināms. Tam ir stabilas vēlētāju balsis 7–8% apmērā. Šis ir svarīgs jautājums, kurš precīzi noteiks arī jaunās apvienības vietu politiskajā spektrā. Ja ZZS zīmols pazudīs, tad tur radīsies konkurence, jo parādīsies vairāki jauni zīmoli. Ja ZZS zīmols tiks saglabāts, LZP ar jauno apvienību būs vājākā pozīcijā.»

Lasi vēl

Komentāri (1)

  • 0
    Covid 19-24.ventspils.lv 17.05.2022, 15:25:18

    Domāju,ka ,ka tāds Lembergs jau labu laiciņu ir politisks līķis.
    Un viņa "partijas" biedri darītu gudrāk,ja norobežotos no viņa arī šeit,Ventspilī.
    Ja vien tie netiek turēti pārāk īsās saitītēs...

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: