Lielā steigā un bez saskaņošanas ar partneriem Ministru kabinets apstiprinājis Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas sagatavoto informatīvo ziņojumu par vēja parku ar jaudu virs 50 MW izveides procedūru paātrināšanu.

Pret vienkāršotu un sasteigtu vēja elektrostaciju (VES) parku izveides procedūru iebilst Latvijas Dabas fonds (LDF) un Latvijas Pašvaldību savienība (LPS). Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) informatīvo ziņojumu nav saskaņojuši arī Finanšu, Ekonomikas, Tieslietu ministrijas, novirzot savus iebildumus.

Valdība cenšas steidzamā kārtā risināt Latvijas enerģētiskās neatkarības jautājumu, kas šobrīd ir īpaši aktualizējies, ņemot vērā pašreizējo enerģētisko krīzi un elektroenerģijas cenu kāpumu. Lai samazinātu vai pilnībā novērstu atkarību no dabasgāzes un naftas importa, Latvija, tāpat kā visa ES, paātrinātā tempā forsē atjaunojamās enerģijas ražošanas attīstību.

Šajā ziņā VARAM piedāvā pieņemt speciālu likumu par VES parku ar jaudu virs 50 megavatu optimizēšanu, izveides procedūras aizstāt, piešķirot tiem nacionālās nozīmes statusu un likvidējot teju visus administratīvos ierobežojumus projektu īstenošanai. Piemēram, tiek piedāvāts VES parku ietekmes uz vidi novērtējuma procedūru aizstāt ar tehnisko noteikumu izsniegšanu.

Kā skaidro VARAM, nepieciešamība veikt paātrināti VES parku būvniecības projektu saskaņošanas procedūru nosaka tas, ka Latvijai ir Baltijā vismazākās saražotās vēja enerģijas jaudas. Patlaban tā sedz 3% no kopējā elektroenerģijas piegādes apjoma iekšējam tirgum. VARAM iniciē sagatavot speciālu likumu, kas reglamentēs VES parku būvniecību teju bez jebkādiem administratīviem ierobežojumiem. Ventspils novada domi šajā ziņā uztrauc tas, ka turpmāk pašvaldība zaudēs jebkādu ietekmi uz VES projektiem.

«Pašvaldību un iedzīvotāju viedoklis vispār netiks ņemts vērā, izvietojot VES parkus,» norāda Ventspils novada domes priekšsēdētājs Aivars Mucenieks. Ja līdz šim pašvaldībai bija pēdējais vārds lēmuma par VES būvniecību pieņemšanā vai atteikšanā, pašvaldība izsniedz būvatļauju un īsteno būvuzraudzību, tad turpmāk pašvaldība vispār būs izstumta no VES parku būvniecības lēmumu pieņemšanas. Ne sabiedrisko apspriešanu, ne teritoriju detālplānojuma iespējamai VES parku izbūvei nebūs! Ventspils novada dome gaida no LPS komentārus saistībā ar VARAM informatīvo ziņojumu, lai pievienotu savus iebildumus, informē Mucenieks.

Savukārt LDF saredz VES parku attīstības speciālajā topošajā likumā, kas paver vēja enerģijai zaļo gaismu, riskus apkārtējai videi. «Pašreizējā informatīvajā ziņojumā netiek skaidrots, kā turpmāk saīsinātā procedūrā tiks nodrošināts VES projektu ietekmes uz apkārtējo vidi novērtējums,» skaidro LDF padomes locekle Lelde Eņģele. Vides aizsardzības speciālisti uztrauc, ka jaunajā VES projektu saskaņošanas procedūrā tehniskos noteikumus izsniegs 30 dienu laikā.

«Nav saprotams, pēc kādiem kritērijiem tiks izvēlēta vieta vēja staciju celtniecībai. Ja, piemēram, nolems celt elektrostacijas parku meža masīvā, tad 30 dienu laikā diez vai iespējams objektīvi izvērtēt turbīnu iespējamo ietekmi uz apkārtējo vidi,» skaidro Eņģele. Komentējot daudzos VES parku būvniecības projektus jūras piekrastē Ventspils novadā, Eņģele atgādina, ka šeit iet daudzu putnu un sikspārņu migrācijas ceļi. Pēc ekoloģes domām tieši putnus un sikspārņus vēja ģeneratori apdraud visvairāk. LDF nosūtīja VARAM savus iebildumus saskaņā ar informatīvo ziņojumu, kā rezultātā ministrija sasauca sanāksmi, uzaicinot fonda pārstāvjus un apsolot ņemt vērā visus LDF iebildumus un priekšlikumus jaunajā VES parku likumā.

Dabas aizsardzības eksperti cer, ka tā arī notiks. Tomēr pagaidām no ministrijas puses izskanējušais solījums Eņģelei pārāk lielu optimismu neraisa, jo, pēc viņas teiktā, no pieciem iebildumu un priekšlikumu punktiem ņemta vērā tikai neliela daļa. Eņģele norāda, ka līdz šim VARAM nav rīkojusi nekādas diskusijas ar ekspertu līdzdalību. Un arī informatīvais ziņojums tapis lielā steigā. Ekoloģe pieļauj, ka, ņemot vērā uzkrāto informāciju vides ietekmes novērtējuma procedūrā, iespējama zināma optimizācija. Pēc Eņģeles domām, var runāt par kopējo novērtējuma procedūru atsevišķās nodaļās visiem projektējamajiem VES parkiem Latvijā. Piemēram, vēja enerģijas ietekmes novērtējumā uz cilvēku veselību vai putni migrāciju un ligzdošanu. LDF pārstāvji cer, ka topošais VES speciālais likumprojekts tiks piedāvāts plašākai apspriešanai ar ekspertu līdzdalību.

Savus iebildumus saistībā ar informatīvo ziņojumu iesniegušas arī ministrijas. Labklājības ministrs Gatis Eglītis un ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs izteica vēlmi, lai speciālajā likumā būtu atrunātas kompensācijas pašvaldībām, kuru teritorijā tiks būvēti VES parki. Tāpat nav līdz galam izprotama VARAM ieciklēšanās uz vēja enerģētiku, ignorējot citus atjaunojamos enerģiju veidus, piemēram, koksnes, saules bateriju izmantošanu, kā arī automenerģētiku. Atšķirībā no mūsu valdības, kas risina enerģētiskā drošības jautājumu pagaidām diezgan vienpusīgi, novēršot jebkurus ierobežojumus VES būvniecībai, igauņi uzsākuši automreaktoru tehnoloģiju izpēti elektroenerģijas iegūšanai.

Lasi vēl

Komentāri (3)

  • -3
    Pilsēta 28.03.2022, 15:50:29

    Redz kā laiki mainās. Tagad jebkuru kurš ir pret vēja ģeneratoriem vai var saukt par krievu propogandistiem.
    Vai tiešām Popes iedzīvotāji grib būt atkarīgi no krievzemes energo resursiem?
    Pasniedzam informāciju tādā veidā un ģeneratori būs ik pēc 200m

  • -1
    Partijas Biedrs 28.03.2022, 18:40:06

    Nebūtu par skādi kādu bariņu uzsliet arī pie Puzes ezera...

  • -2
    ventspilnieks 36,7 29.03.2022, 01:12:38

    Kad pakaļa svilst, tad nu sāk skriet. Līdz šim katrs varžu pētnieks ir varējis apstādināt un aizlaist garām miljonu projektus.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: