6.–12. marts ir Pasaules glaukomas nedēļa. Šo slimību pacients pats ne vienmēr izjūt – nemana problēmas acu veselībā vai redzes asumā. Glaukomas nedēļas ietvaros Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca aicina izmantot iespēju un bez maksas veikt acu iekšējā spiediena mērījumu.

Redzes kvalitāte nosaka cilvēka dzīves kvalitāti, tādēļ svarīgi regulāri sekot līdzi acu veselības stāvoklim. Glaukoma ir viena no slimībām, kuru nereti tās sākotnējā saslimšanas stadijā nemana un kas neatgriezeniski bojā redzes nervu. Ja glaukomu, kuru reizēm dēvē arī par kluso redzes zagli, savlaicīgi neārstē, šī slimība veicina neatgriezenisku redzes zudumu. Kā atpazīt glaukomas simptomus, savlaicīgi to diagnosticēt un ārstēt, lai izvairītos no slimības sekām, kas jāzina par profilaksi, par to stāsta Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas Kurzemes acu centra vadītājs oftalmologs Kaspars Ozols un oftalmologs Juris Vanags.

Pilna acu pārbaude jāveic vismaz reizi divos gados, bet pēc 55 gadu vecuma – vienu reizi gadā. «Parasti glaukoma piezogas nemanot, reizēm slimniekam ilgstoši var nebūt nekādu sūdzību. Svarīgi ir laicīgi diagnosticēt glaukomu un uzsākt acu iekšējā spiediena pazemināšanas terapiju. Tāpēc tie, kuri sasnieguši 40 gadu vecumu, tiek aicināti vismaz reizi divos gados pārliecināties par savu acu iekšējā spiediena mērījumu, it īpaši, ja kādam no ģimenes locekļiem ir bijusi konstatēta glaukoma, pastāv ļoti liels risks, ka šī slimība attīstīsies. Nākamais faktors – tas ir vecums, proti, jo kļūstam vecāki, jo ievērojami lielāka iespēja, ka slimība attīstīsies,» stāsta oftalmologs Vanags, piebilstot, ka parasti glaukomas ārstēšanā tiek izmantota medikamentoza terapija, bet, ja acu pilieni nesniedz vēlamo efektu, jāveic operācija. «Pateicoties mūsdienīgiem un efektīviem medikamentiem, arvien mazāks glaukomas pacientu skaits nonāk līdz operācijai,» uzsver dakteris Vanags. Glaukomas slimniekam ir jāapzinās šīs slimības nopietnība, tādēļ rūpīgi jāseko acu ārsta norādījumiem: regulāri jāpilina acu pilieni, jādodas pie ārsta, lai kontrolētu acu spiedienu un novērtētu slimības gaitu. Oftalmologs arī uzsver, ka paaugstināts acu iekšējais spiediens ir tikai viens no simptomiem, kas var norādīt uz glaukomas saslimšanu.

Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas Kurzemes acu centrā, kas ir lielākais centrs ārpus Rīgas, nesen iegādāts okulokoherentais tomogrāfs, kas spēj nodrošināt augstas precizitātes acs audu struktūras diagnostiku, kas ļauj iegūt informāciju par tīkleni, radzeni, varavīksneni, optisko nervu. Šī iekārta spēj precīzi noteikt glaukomu, to novērot un konstatēt potenciālās izmaiņas, kas varētu liecināt par slimības gaitu, un arī attiecīgi to ārstēt. Jo laicīgāk glaukoma tiek atklāta, jo veiksmīgāk šī slimība pakļaujas ārstēšanai, tādēļ svarīgi regulāri veikt acu pārbaudi, jo laikus atklāta, glaukomas izraisītā redzes zaudēšana gandrīz vienmēr ir novēršama, pārliecināts Kurzemes acu centra vadītājs oftalmologs Kaspars Ozols. «Par redzi noteikti ir jārūpējas, tādēļ aicinu izmantot iespēju un bez maksas 11. un 18. martā izmērīt acs spiedienu, kas ir glaukomas noteikšanas viena no sastāvdaļām. Pēc spiediena izmērīšanas speciālists sniegs savu konsultāciju, kā rīkoties tālāk, ja tiks novērotas kaut kādas izmaiņas,» sacīja oftalmologs Kaspars Ozols.

Lai veiktu bezmaksas acu iekšējā spiediena mērījumu, Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca aicina zvanīt uz slimnīcas reģistratūru pa tālruni 636 24665.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: