Ņemot vērā lielo aktivitāti, pagarināts termiņš, līdz kuram var aizpildīt anketas internetā. To var paspēt vēl līdz šodienas pusnaktij. 

Līdz vakarrītam tautas skaitīšanas anketas internetā bija aizpildījusi 580 971 persona. Sākotnēji tika plānots, ka 10. marts būs beigu termiņš paskaitīšanaiinternetā un pēc informācijas apkopošanas darbu, dodoties uz mājokļiem, sāks tautas skaitītāji. Tomēr iedzīvotāju aktivitāte bijusi negaidīti liela, tādēļ pieņemts lēmums šo termiņu pagarināt līdz 12. martam, skaidro Centrālās statistikas pārvaldes vadītāja Aija Žīgure.

Daudziem anketas aizpildīšanu internetā patraucēja arī pēdējā brīža sindroms – CSP elektroniskā sistēma ceturtdienas vakarā bija tik noslogota, ka darbojās lēni. Dažiem saskaitīšanās aizņēmusi pat divas stundas, citiem pietrūcis pacietības un laika to veikt līdz galam. Daudzus samulsinājuši arī anketas jautājumi, kas radījuši neizpratni par to, kādu atbildi atzīmēt. Vislielāko apjukumu radījis jautājums par aizpildītāja attiecībām ar pārējiem mājsaimniecības locekļiem, par kuriem tiek aizpildīta anketa, kā arī piņķeris ar nodarbošanās atzīmēšanu.

Kā skaidro Anita, viņa tā arī nav varējusi atrast sev atbilstošu nodarbošanos un pēc «datorpeles virpināšanas no augšas uz leju beigās atzīmēju kādu no tuvāk esošajiem variantiem». Viņa nav vienīgā, kam tā sanācis. Turklāt šajā jautājumā atbilžu varianti ir tik haotiski un nesaprotami sakārtoti, ka tam, kas ikdienā nestrādā ar profesiju klasifikatoru, aizpildīšana kļūst par rēbusu.

Interesanti, ka vairāki Ventas Balss aptaujātie ventspilnieki atzina, ka nemaz negrasās aizpildīt anketu internetā. Turklāt iemesls tam ir nevis nepieciešamo prasmju vai tehnoloģiju trūkums, bet gan neuzticība valsts elektroniskajām datubāzēm, kurās samērā bieži rodas melnie caurumi. Kā jau ziņots, pirmajās dienās tautas skaitīšanā internetā bija vairākas ķibeles.

Pirmajā tautas skaitīšanas dienā, 1. martā, lielās intereses dēļ tika pārslogotas CSP elektroniskās sistēmas, bet jau 2. martā atklājās, ka, ļaujot autorizēties ar personas kodu un pases numuru, tiek pārkāptas personas datu drošības prasības.

Interesanti, ka ventspilnieks redzes invalīds Mārtiņš Zvaigzne, kurš, neskatoties uz redzes trūkumu, arī strādā un ik dienu izmanto neredzīgajiem pielāgotas datorprogrammas, arī aizpildījis tautas skaitīšanas anketu internetā. Mārtiņš stāsta, ka citiem redzes invalīdiem, ar kuriem viņš runājis, nav izdevies to aizpildīt, kaut arī mēģinājuši. Mārtiņš lēš, ka arī viņam, ja vien būtu mēģinājis pievienot kādu citu no mājsaimniecības locekļiem, tas nebūtu pa spēkam.

«CSP anketas pieejamība neredzīgajiem ir ļoti zemā līmenī,» secinājis Zvaigzne. Viņam palīdzējusi intuīcija un tas, ka liela daļa informācijas autorizējoties jau automātiski par viņu tikusi aizpildīta.

Tie, kas, reģistrējoties tautas skaitīšanai internetā ar savu internetbankas kodu, jūtas droši par savu personas datu drošību, anketu vēl var aizpildīt šodien līdz pusnaktij. Uz neuzskaitītajām mājsaimniecībām laikā no 17. marta līdz 31. maijam dosies tautas skaitītāji. 

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: