Šonedēļ Ventspils novadā cilvēkiem vai klaiņojošiem suņiem par upuri krituši vismaz trīs meža dzīvnieki.

Valsts policija ierosinājusi kriminālprocesu par nelikumīgi nomedītu grūsnu briežu govi, kas trešdien atrasta pie kādām mājām Piltenes pagasta Gārzdēs. Ventspils mežniecības vecākais inspektors Valdis Ārnests gan uzsver, ka viennozīmīgi vēl nevar pateikt, ka briežu govs ir nošauta. Bijis grūti noteikt, vai tā ir cauršauta brūce, vai arī dzīvnieks uzdūries uz kāda zara.

Katrā ziņā lode nav atrasta un ievainojums nav raksturīgs šautai brūcei. Iespējams, briežu govs notriekta ar transporta līdzekli, jo bijusi lauzta arī spranda un tad krītot uzdūrusies uz zara. Policija iemeslus noskaidros.

Šonedēļ nedarbus sastrādājuši arī klaiņojošie suņi, kuri saplēsuši stirnas. Tostarp kāds suns grūsnu stirnu nokodis uzņēmuma Kurzemes granulas teritorijā. Uzņēmuma darbinieki bija meža dzīvniekam palīdzējuši pārdzīvot ziemu un to piebarojuši, taču šonedēļ teritorijā iekļuvis kāds suns un stirniņu noplēsis. Iespējams, tas ir bezsaimnieka suns, jo tas bieži redzēts apkārtnē bičojam ēdamo.

Stirnu buciņam uzbrucis un to nogalinājis arī kāds suns Popes pagastā. Notikušo redzēja vietējie un izsaukuši policiju, kas ierosināja administratīvo procesu. Policija informē, ka suņa saimnieku ir izdevies noskaidrot. Atbilstoši labturības noteikumiem, viensētās suni var turēt ārpus telpām nepiesietu, ja tiek nodrošināts, ka tas neapdraud cilvēkus un dzīvniekus. Ārpus teritorijas suns bez pavadas var atrasties vienīgi saimnieka uzraudzībā, respektīvi, saimniekam jāspēj kontrolēt dzīvnieka rīcību. Par noteikumu neievērošanu, saimniekam draud administratīvais sods.

Ārnests stāsta, ka neuzraudzītie un klaiņojošie suņu meža dzīvniekus noplēš samērā bieži. It īpaši drastiska situācija gan pērn, gan šoziem ir Piltenes pusē un Gārzdes apvidū, kur nepiesieto suņu bari ik pa laikam notriec un saplēš stirnas. Lielajiem vilku sugas suņiem par upuriem krīt pat briežu buļļi, kas ir daudz spēcīgāki par stirnām.

Pa kādam gadījumam notiek arī citur novadā, tai skaitā kāds suns stirniņu nesen noplēsa Tārgales centrā. Bet Ventas Balss februāri aprakstīja gadījumu, kad suns saplosījis stirnu Leču pļavās netālu no Ventas. Suns tika nošauts.  

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: