Izstāde Ventspils izdevējs –Teodors Antmanis (1868-1913) un muzejpedagoģiskā programma Esmu Gūtenbergs.

Ventspils muzeja vēstures speciālisti un muzeja pedagogs sagatavojuši savu velti grāmatu mīļotājiem un interesentiem par pilsētas vēsturi. Muzejā patlaban skatāma ventspilniekam un vienam no pirmajiem latviešu grāmatizdevējiem veltīta izstāde Ventspils izdevējs – Teodors Antmanis (1868-1913. Teodors Antmanis ir Ventspilī pirmā laikraksta latviešu valodā izdevējs, viņa izdots ir arī pirmais kalendārs Gadalaiki, kuram šogad apaļa jubileja- 110 gadi.

1907.gada 8. aprīlī iznāk laikraksta „Ventspils Apskats” pirmais numurs, ar laiku to papildina pielikumi: „Ventspils Apskata Literāriskais pielikums” un „Ventspils Apskata Svētdienas pielikums”. Laikraksts iznāk līdz pat I pasaules karam – 1914. gada jūlijam. T.Antmanis izdevis arī vairākas - ap 12 – grāmatas: nelielus stāstu krājumus, ābeces un kalendārus. T.Antmaņa spiestuve sākumā darbojas nelielā vienstāva ēkā Tirgus un Pils ielu stūrī, vēlāk tā līdz ar citiem firmas uzņēmumiem – grāmatu un rakstāmlietu veikalu, grāmatu sietuvi un zīmogu darbnīcu – pārceļas uz Antmaņa paša būvēto trīsstāvu namu Kuldīgas ielā 17.

Muzejpedagoģiskā programma Esmu Gūtenbergs iepazīstina ar grāmatniecības vēsturi- no iespiedtehnikas sākumiem, pirmajām grāmatām līdz pat mūsdienām, nepiemirstot arī izstādi par Ventspils pirmo izdevēju. Nodarbības laikā tās dalībniekiem būs pašiem iespēja radīt un arī iesiet savu grāmatu, izmēģināt burtstabiņus – burta metāla profilus spoguļattēlā, kā arī vērot mūsdienu tipogrāfijas darbu audiovizuālajā materiālā, kas tapis sadarbībā ar laikraksta Ventas Balss tipogrāfiju.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: