Pēc Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra datiem, 2021. gada decembrī vidējā āra gaisa temperatūra Ventspilī sasniedza -1,5 grādus, kas bija par trīs grādiem zemāka nekā 2020. gada decembrī.

Pēdējo desmit gadu laikā viszemākā vidējā āra gaisa temperatūra decembrī Ventspilī bija vien 2012. gadā, kad tā sasniedza -3,4 grādus. Līdz ar to aizvadītā gada decembris bijis aukstākais pēdējo deviņu gadu laikā.

Saskaņā ar pašvaldības SIA Ventspils siltums apkopotajiem datiem pērn decembrī tika saražotas 23 041 MWh siltumenerģijas, kas attiecībā pret 2020. gada decembra patēriņu ir par 15,6% vairāk. Tiesa gan, kopējais Ventspilī saražotās siltumenerģijas patēriņš neatspoguļo katras dzīvojamās ēkas siltuma patēriņu. Mazāks siltumenerģijas patēriņš vērojams tajās daudzdzīvokļu ēkās, kurās veikti energoefektivitātes pasākumi.

Salīdzinot dzīvojamo māju apkures izmaksas bez PVN, lētākais maksājums – 0,64 eiro/m2 – aizvadītajā mēnesī bijis Lielajā prospektā 35 (siltināta ēka), bet dārgākās izmaksas – 1,95 eiro/m2 –Talsu ielā 11 (nesiltināta ēka). Tas nozīmē, ka šajās mājās vidējās izmaksas par divistabu un trīsistabu dzīvokļa apkuri atšķiras gandrīz trīs reizes, tāpēc iedzīvotājiem būtu vērts padomāt par savu dzīvojamo māju energoefektivitātes uzlabošanu.

Piemēram, ja salīdzina siltuma patēriņa rādītājus pirms un pēc ēkas siltināšanas, tad daudzdzīvokļu dzīvojamajā mājā Sarkanmuižas dambī 11 siltumenerģijas patēriņš apkurei pirms ēkas siltināšanas 2021. gada janvārī, kad vidējā āra gaisa temperatūra Ventspilī sasniedza -1,2 grādus, bija 16,29 MWh, bet maksa par 1 m2 apkurināmo platību –1,65 eiro. Savukārt pēc ēkas siltināšanas – 2021. gada decembrī – siltumenerģijas patēriņš apkurei sasniedza 8,49 MWh, bet samaksa par 1 m2 apkurināmo platību – 0,85 eiro. Līdz ar to siltuma ekonomija sasniegusi 47,9%, kas attiecīgi atspoguļojas arī izmaksās par apkuri.

Lai arī uzņēmums visiem klientiem piemēro vienādu siltumenerģijas tarifu 54,90 eiro/MWh, kas ir nemainīgs jau kopš 2017. gada marta, tomēr katrā ēkā patērētais siltuma daudzums ir mainīgs lielums, kā rezultātā arī atšķiras maksa par siltumenerģijas pakalpojumu.

Neskatoties uz to, ka energoresursu cenas arvien palielinās, ventspilniekus siltumenerģijas tarifa pieaugums šajā apkures sezonā nav skāris. Ja salīdzina deviņu valstspilsētu siltumenerģijas tarifus, tad šā gada janvārī Ventspilī ir otrs lētākais apkures tarifs. Zemākais siltumenerģijas tarifs šomēnes ir Rēzeknē, kur tas sasniedz 47,42 eiro/MWh, bet augstākais tarifs ir Rīgā, kur tas sasniedz 66,76 eiro/MWh. Ventspilī tarifu izdevies saglabāt nemainīgu, pateicoties tam, ka siltumenerģija tiek ražota ar vietējo, atjaunojamo resursu – šķeldu, kuras cena ir stabilāka un prognozējamāka nekā dabasgāzei. Turkāt kopš 2013. gada, kad tika īstenota abu pilsētas katlumāju rekonstrukcija, siltumenerģijas tarifs Ventspilī nav pieaudzis, bet gan pakāpeniski samazināts par vairāk nekā 13%.

Detalizētu informāciju par katras dzīvojamās ēkas ikmēneša siltumenerģijas patēriņu iespējams aplūkot uzņēmuma mājaslapā www.ventspilssiltums.lv sadaļā e-pakalpojumi.

Lasi vēl

Komentāri (5)

  • -4
    Pilsēta 20.01.2022, 10:11:32

    Īsti nesaprotu kāpēc visur bāž to grafiku ar salīdzinājumiem par citām pilsētām. Tas ar domu, ka citiem ir sliktāk? Ja tas ir tā, tad uz mani tas īsti nestrādā, kad redzu kārtējo siltuma rēķinu. Kaut kā pajāt, ka Rīgā un Jēkabpilī maksā vēl vairāk.

  • -3
    Renars Z 20.01.2022, 11:24:35

    Tas grafiks ir svarīgs, lai redzētu rezultātu, cik efektīgi ir izmantot vietējo šķeldu un katlumāju rekonstrukcija devusi labus rezultātus.

  • -2
    Didzis_P 20.01.2022, 11:54:02

    Redz, kad tavā pieminētajā Rīgā bija vislētākā maksa par apkuri, tad tev nebija pajāt, jo visi pa visām spraugām tik stenēja, ka Ventspilī ir tik dārgi, bet Rīga ar šādiem graficiņiem lielījās pa visu Latviju un ne jau Ventas Balsī, kā zināms, bet plašākos ūdeņos. Tagad tev nabadziņam sirdsklapes nāk virsū, redzot, rēķinu. Jāsmejas! Priecājies, ka nav jāmaksā tik, cik tagad pārējie maksā un nespļauj vecā akā, kamēr jauna nav izrakta. Gan jau pienāks laiks, kad maksāsi vēl vairāk.

  • -1
    Rabarberis 20.01.2022, 12:22:36

    A man gan patīk, ka to grafiku rāda un, jo vairāk, jo labāk, lai tādi- kā tu beidzot saprastu, kāda ir reālā situācija valstī un šobrīd tā ir totālā enerģētikas krīze visā Eiropā! Bet, Pilsēta jau redz tikai to, kas notiek pilsētā, tā viš i

  • -1
    Marta P 20.01.2022, 13:34:29

    Jāpiekrīt Didzim, ka gadījumos, kad kaut kur kaut kas ir lētāks kā Ventspilī visi ar šiem grafikiem metas virsū par to, ka redz kā kaut kur kaut kas lētāk vai vairāk. Bet nu - redz esot vienalga, kas un kā.
    Jā, protams, apkure ziemā ir viens no lielākajiem maksājumiem, bet tā tas ir dzīvojot šajā klimatā. Arī privātās mājās šajā laikā ir jāgādā malka, briketes vai jebkas cits ar ko tās kurināt, savukārt vasarā uz to var ietaupīt.
    Šajā brīdī tiešām būtu vērts pavērtēt pašvaldības darbu tajā, ka dažādas infrastruktūras tiek laicīgi atjaunotas, sakārtotas, pārveidotas nesagaidot šādu krīzi, kā citviet Latvijā.
    Mums siltuma tarifs nav mainījies jau cik gadus, un pēdējo reizi kad mainījās, tad uz leju... Kāda ir inflācija pēdējā gadā, par gadiem nemaz nerunājot, bet tarifs nav mainījies. Tas ir ļoti labi.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: