Prioritārais statuss ir piešķirts vēja parka attīstītājam SIA Ventspils Wind, kas Ventspils pievārtē paredz uzbūvēt desmit gigantiskas – 250 m augstas – vēja turbīnas.

Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA) Latvijas Vēstnesī publicējusi paziņojumu, ka saskaņā ar Ministru kabineta (MK) 2021. gada 4. februāra noteikumiem par prioritāro investīciju projektu apkalpošanu šā gada augustā ir pieņemts lēmums par SIA Ventspils Wind īstenotā investīciju projekta atbilstību prioritārajam statusam. LIAA lūdzām paskaidrot, kāpēc šim projektam ir noteikts šāds statuss un kādas priekšrocības tas uzņēmumam dos. Tāpat vaicājām, vai tas nenozīmē vieglākus nosacījumus, piemēram, ietekmes uz vidi novērtējuma (IVN) izstrādei, un vai tas nenozīmē, ka tiks mazāk ievērotas vietējo iedzīvotāju intereses par labu vēja biznesam.

LIAA Investīciju projektu departamenta direktors Ģirts Blumers skaidro, ka SIA Ventspils Wind attīsta investīciju projektu viedās enerģētikas jomā, kas ir viena no MK noteikumos definētajām prioritārajām nozarēm. Sākotnēji Blumers savā rakstiskajā atbildē informēja, ka vienlaikus investīciju projektam, kas tiek realizēts ārpus Rīgas, ir jāatbilst trīs no šādiem četriem kritērijiem: plānotais investīciju apjoms – 5 miljoni eiro; no jauna radītās darba vietas – 75 darba vietas, vai 50 jaunas darba vietas ar vidējo darba samaksu – Latvijas vidējā alga reiz 1,5; eksporta apjoms – 3 miljoni eiro vai importa aizstāšana 500 tūkstošu eiro vērtībā; uzņēmuma ieguldījums pētniecībā un attīstībā, tai skaitā darbinieku apmācībās, ir vismaz 250 tūkstoši eiro.

Kad lūdzām precizēt, kuriem trijiem kritērijiem uzņēmums atbilst, saņēmām atbildi, ka iepriekš minētajos MK noteikumos viedās enerģētikas jomā ir paredzēti izņēmumi. Proti, šajā gadījumā uzņēmumam ir jāatbilst tikai vienam no diviem kritērijiem – 5 miljoni eiro investīcijas; uzņēmuma ieguldījums pētniecībā un attīstībā, tai skaitā darbinieku apmācībās, ir vismaz 250 tūkstoši eiro. Un konkrētajā gadījumā SIA Ventspils Wind izpilda abus minētos kritērijus. Uz jautājumu, kādos pētījumos uzņēmums ieguldīs minēto finansējumu, LIAA atbild, ka nav tiesīga izpaust šādu informāciju.

Blumers klāsta, ka prioritārajiem investīciju projektiem ir iespēja saņemt valsts pārvaldes pakalpojumus divas reizes īsākos termiņos. Galvenā priekšrocība, ko komersants iegūst no prioritārā investīciju projekta statusa, ir iespēja ātrāk veikt administratīvās procedūras, kuras nepieciešamas projektu uzsākšanai un ieviešanai dzīvē. Viņš arī mierina, ka prioritārais statuss nesamazina prasības pret IVN procesā izvērtējamo jautājumu loku, līdz ar to tas neietekmē sabiedrības intereses un iespēju piedalīties procesā. «Prioritārais statuss paredz valsts vai pašvaldību iestādēm pienākumu pieņemt lēmumus paātrinātā kārtībā attiecībā uz prioritārajiem investīciju projektiem, taču tajā pašā laikā tas negarantē komersantam labvēlīga lēmuma pieņemšanu un neizslēdz konkrētu procedūru veikšanu, tostarp sabiedrības līdzdalības ievērošanu,» uzsver Blumers.

Jau rakstījām, ka šobrīd SIA Ventspils Wind iecerei tiek izstrādāts IVN. Eksperti apgalvo, ka vēja turbīnas, kuru augstums atbilst ap 90 stāvus augstam debesskrāpim, praktiski būšot nemanāmas, tās pat uzlabošot ainavu, to betona pamati radīs mežam labvēlīgu sārmainu vidi; vēja parka tuvumā cilvēks sevi pierunā justies slikti, iecerētais vēja parks būtiski neietekmēšot arī putnus un aizsargājamos sikspārņus. Savukārt ietekme uz meža dzīvniekiem vispār nav vērtēta, lai arī vēja turbīnas iecerēts izbūvēt meža teritorijās.

SIA Ventspils Wind vēja parku plāno būvēt Tārgales pagastā, pāris kilometru no Ventspils robežas.

Lasi vēl

Komentāri (8)

  • -10
    libejs 23.10.2021, 08:49:19

    Nu tad beidzot ir pielikts punkts, lai pamestu so valsti kuras neatkariibu esmu aizstaaveejis, un diemzel arii Dzimteni!

  • -1
    Pornieks 23.10.2021, 14:47:20

    Vēja turbīnu dēļ vai elektrības cenu dēļ tā?

  • -1
    krustevsSvimpis 24.10.2021, 17:20:29

    Vēja turbīna , pēdējā nagla !! :) Ko nu kur bēgt , kur nav vēja turbīnu ? Āfrikā varbūt kaut kur , Krievija tā pasvakak ar zaļajam tehnoloģijām …..

  • -4
    Skolotājs-4 23.10.2021, 08:59:17

    Ja reiz ceļ,tad lai ceļ arī tuvāk Puzes "Vecupēm".
    Tā vai tā tas īpašums ,visticamāk,tiks konfiscēts!

  • -7
    ne 23.10.2021, 14:20:08

    "Ventspils Wind" anglis to saprastu kā "Ventspils Pirdieni"

  • -1
    Pornieks 23.10.2021, 14:57:34

    Ok, no vienas puses - bez strāvas VB portāls nevarētu funkcionēt.
    No otras puses ja tās paredzētās turbīnas (kādas paredzētas) bojā cilvēkiem māgu, būtu jādomā vismaz nākotnē citādākas.
    Jorojām nav grūti uzstādīt jautājumu par kādreizējo vējdzirnavu vai ūdensdzirnavu graustiem ko vienā otrā vietā būtu saprātīgi aprīkot ar ģeneratoru, pārbūvēt par HES: nelielu tomēr modernu un dabai cik necik draudzīgāku enerģijas ražotni kas nekādi neposta ainavu.
    Salīdzinot ar Ignalīnu (lai Černobiļu neminam), protams ka labuma būs mazāk. Bet ja cilvēks pametīs Latviju lai dotos, piemēram uz Holandi - viss tas pats atkal priekšā, turklāt kopš tiem laikiem kad Lembergs cīnījās, balsoja par neatkarību un tikai sapņot varēja par tamlīdzīgām Vēja Mātes dāvanām.

  • -2
    Tepatvien 24.10.2021, 09:41:56

    Varbūt VB varēja tam Blumerim pajautāt, vai viņi ir arī interesējušies pašvaldībā, kāda ir attieksme pret šo projektu jeb uzreiz paprasīt cik maksā prioritārais statuss?

  • 0
    fanaats 25.10.2021, 00:23:37

    cerams cilvēkiem tārgālē tas nemaisīs dzīvot

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: