«Mūsu komanda Mini Mix veido pasaulē pirmo bērnu velomikseri,» tā savu projektu piesaka Daniēls Valerts un Ieva Bērziņa. Viņi šo biznesa ideju attīsta, piedaloties projektā Kurzemes inovāciju granti studentiem (KInGS).

Daniēls Valerts studē Latvijas Universitātē biznesa vadību, bet Ieva Bērziņa apgūst radiologa asistenta profesiju Latvijas Universitātes Paula Stradiņa Medicīnas koledžā Jūrmalā. Jaunieši skaidro, ka viņu komandas mērķis ir «izveidot produktu, kas palīdzētu bērnu ballītēs ieviest neaizmirstamas sajūtas, nodarbināt tos ar fiziskām aktivitātēm un beigu beigās iegūt veselīgo smūtiju, kas mīts ar saviem spēkiem (pēc speciālās recepšu grāmatiņas)».

Kāds bija jūsu ceļš līdz Mini Mix?

Daniēls: – Man ar manu tēti Andri Valertu ir vēl viens uzņēmums – Velofans. Iespējams, pasākumos Ventspilī ir redzēts, ka mums ir tādi lieli trenažierriteņi un tiem pievienoti blenderi klāt. Atceros, ka vienā no pasākumiem pie mums pienāca kāds cilvēks un teica apmēram tā: «Baigi foršs jums šis ir. Vai būtu iespējams kaut ko līdzīgu iegādāties manam bērnam?» Tā nāca ideja, ka varbūt vajadzētu uztaisīt arī šādu pašu riteni, bet mazāku. Līdzīgu lielajam, bet tikai no koka saplākšņa, mazajiem ķipariem paredzētu. Šī ideja, ka būtu interesanti kaut ko tādu uztaisīt, jau bija galvā aizķērusies, un, kad nāca KInGS programma, es sapratu, ka ir iespēja to realizēt. Tā arī startējām. Vienīgi projekta gaitā mērķauditorija nedaudz mainījās. Ja no sākuma domājām, ka šos riteņus māmiņas pirks saviem bērniem, lai mācītu veselīgu uzturu, tad pēc dažām konsultācijām ar Salvi Rogu izlēmām, ka galvenā mērķauditorija būs pasākumu organizatori.

Kā jūs satikāties? Kā Daniēla ideja pārtapa par jūsu abu kopdarbu?

Ieva: Es uzrados tad, kad jau bija doma par pieteikšanos KInGS programmā. Mēs esam pazīstami ļoti ilgi, un es pievienojos.

Daniēls: – Es vairāk gribēju būt vadītājs tajā visā. Zināju vairāk biznesa pusi, bet Ieva vairāk pārzina sociālos medijus. Citām komandām ir pieci cilvēki vai pat vairāk, mēs izdomājām, ka varam arī divatā tikt galā.

Ieva: – Tas ir arī vieglāk nekā komandā ar pieciem cilvēkiem.

Daniēls: – Jā, komunikācijas ziņā.

Vai iepriekš mācījāties vienā skolā?

Daniēls: Jā, vidusskolā mācījāmies vienā klasē. Esam beiguši 4. vidusskolu.

Esmu redzējusi, ka mazais ritenītis ir izgatavots. Kā jūs nonācāt pie tā?

Daniēls: Mums vajadzēja kādu, kas varētu to uztaisīt, un bija svarīgi atrast kādu, kas nodarbojas ar frēzēšanu. Proti, kas varētu no saplākšņa izgriezt detaļas. Mums Ventspilī zināma bija kompānija Aspired, kas darbojas Ventspils Augsto tehnoloģiju parkā. Viņi bija piesaistījuši resursus no kāda Eiropas projekta, un viņiem bija iekārtas un viss nepieciešamais. Aizgājām pie Aspired ar ideju un vaicājām: vai spējat to un šito? Saņēmām atbildi: «Mierīgi, bez problēmām.» Un tā, ar viņiem sadarbojoties, divu trīs mēnešu laikā tikām pie pirmā prototipa.

Vai pareizi saprotu, ka elektrība šajā iekārtā netiek izmantota un blenderi darbina tikai minot pedāļus?

Daniēls: Jā. Taču panākt rezultātu bija grūtāk nekā likās. Pirmajā mēnesī pats ritenis bija gatavs, taču daudz grūtāk un laikietilpīgāk bija izveidot mehānismu, kas pārnestu spēku un grieztu blenderi. Aspired piedāvāja izmantot vairākus zobratus. Ideja ir laba, bet esam sapratuši, ka vajag vairāk apgriezienu. Pirmais prototips mums ir ļāvis saprast, ko vajadzētu vēl uzlabot.

Bet darbojas taču, vai ne?

Daniēls: Darboties darbojas. (Smejas.) Jautājums varbūt ir, cik labi darbojas.

Vai kāds bērniņš ir izmēģinājis?

Daniēls: Kad iekārta bija izgatavota, gribējām izmēģināt. Ieva sazinājās ar pazīstamiem...

Ieva: – Jā, es atradu bērniņu, četrgadnieku, uzsēdinājām uz riteņa. Taču iekārtas prototips drusku neattaisnoja cerības, sapratām, ka daudz kas ir jāpamaina.

Ko bērns teica par šādu iekārtu? Vai jautājāt arī viņa viedokli?

Daniēls: Man šķiet, ka meitenīte bija pārāk satraukta, lai kaut ko pateiktu.

Ieva: – To smūtiju, kas maisījās blenderī, noteikti gaidīja beigās.

Prototips ir tapis, kas notiks tālāk?

Daniēls: – Augustā prototips bija gatavs, un septembrī mēs vairāk koncentrējāmies uz sava projekta popularizēšanu sociālajos medijos. Ar to vairāk nodarbojās Ieva. Savukārt es meklēju citus sadarbības partnerus, jo Aspired ir labi džeki, bet viņi ir ļoti aizņemti. Uzskatu arī, ka nav pareizi visu savu uzticību likt vienā kausā. Esmu uzsācis pārrunas ar OliRiki un kādu cilvēku no Rīgas Tehniskās universitātes.

Vai plānojat izstrādāt jaunu prototipu vai uzlabot esošo?

Daniēls: Esam nosūtījuši visu informāciju par to, kāda šī iekārta mums ir šobrīd, un pateikuši, ko nepieciešams uzlabot. Un tagad viņi strādā pie risinājumiem.

Kāds ir jūsu galamērķis? Kad mehānisms būs uzlabots, cik riteņus jūs gribētu saražot un ko tālāk ar tiem darīt?

Daniēls: Sākumā mūsu mērķis bija pārdot kādus 200 riteņus. Taču tagad, kad esam labāk sapratuši realitāti, neplānojam tik lielu skaitu. Esam domājuši, ka varētu savu produktu piedāvāt Ziemassvētku tirdziņos, un, tuvojoties 18. novembrim, mēs Latviešu diasporām citās valstīs varētu piedāvāt savu produktu kā Latvijā izgatavotu foršu dāvaniņu bērnam.

Cik ilgi būsiet projektā KInGS? Kas jums sniedz atbalstu šajā procesā?

Daniēls: – Projekta cikls noslēdzas decembrī. Mūsu mentors ir Salvis Roga. Viņš ir tas, kas mūs bīda uz priekšu, dod kontaktus un visu laiku motivē, lai mēs tikai turpinātu darīt. Viņš ir bijis tas, kas saka: «Nepadodieties! Dodieties uz priekšu!»

Ieva: – «Ir jāstrādā!»

Daniēls: – «Esat tik tālu tikuši. Saņemieties! Būs labi!» Jāsaka liels paldies viņam par to.

Vai ir bijušas vēl kādas konsultācijas?

Daniēls: Jā, ar sociālo mediju eksperti bija saruna par to, ko mums uzlabot, ko labāk darīt.

Ieva, kā tev iet ar tiem sociālajiem tīkliem? Ko esi paveikusi? Kas ir bijis grūtākais?

Ieva: – Man lielākais izaicinājums bija rakstīt svešiem cilvēkiem. Rakstīju influenceriem, lai pastāstītu par mūsu produktu un saņemtu no viņiem atgriezenisko saiti. Rakstīju mammām, kam interesē viss, kas ir paredzēts bērniem. Bija influenceres, kas uzrakstīja mums atbildē, ka viņām nepatīk mūsu profils, ka mums, piemēram, vajag profesionālākas bildes, neder tādas, kas fotografētas ar telefonu. Mērķis mums bija panākt, lai viņas pastāsta par mūsu projektu citiem.

Vai kāda no influencerēm to arī izdarīja?

Ieva: Jā, Līga Graudiņa. Jāpiebilst, ka tas gan vairāk caur pazīšanos. Taču viņai ir liels sekotāju skaits.

Kādos sociālajos tīklos jums ir profils?

Ieva: Instagram un Facebook.

Pieļauju, ka šis projekts paralēli studijām prasa jums daudz laika un enerģijas? Kā tiekat galā?

Ieva: Jā, tas prasa daudz enerģijas. Citreiz arī jāpastrīdas – kāpēc tu to nedari, kāpēc šo nedari?!

Daniēls: – Tas ir apmēram kā darbs. Atceros, KInGS programmas sākumā mums teica, ka ar šo ir jānodarbojas katru dienu, ir jācīnās, jādara, «jūs taisāt biznesu un tas ir nopietni» utt. Daudzi jaunieši domāja, ka tas tā nebūs, ka drīzāk tā būs kāda blakus nodarbošanās. Tā arī daudzas komandas atkrita. Jā, un, kā jau Ieva minēja, kad divi cilvēki taisa biznesu, strīdi ir neizbēgami.

Kā tad risināt šīs situācijas?

Daniēls: Mēģinām vienkārši izrunāt.

Ieva: – Noskaitām līdz desmit. Saspringtākās līdz šim ir bijušas katra mēneša beigas, kad ir jāatskaitās par paveikto un tu saproti, ka nav vēl viss paspēts un pēdējā brīdī jāpagūst.

Daniēls: – Un tas viss vēl jākombinē ar studijām. Ievai, kas mācās medicīnu, īpaši grūti.

Kam jūs atskaitāties? Kā tas notiek?

Daniēls: Projektā KInGS ir komiteja, kurai mums ir jāatskaitās katru mēnesi. Viņi uzklausa un tad pieņem lēmumu, vai tu lido laukā, vai paliec. Ir darāmo darbu grafiks, un ir jācenšas to izpildīt.

Vai, saprotot, ka attīstīt savu biznesu nav nemaz tik vienkārši, negribas tam visam atmest ar roku?

Ieva: Es mācos medicīnu, un, ja šis projekts man ir kā blakus lieta, tad ir forši.

Daniēls: Tas, ar ko tu maksā visvairāk, ir stress un nervi, taču es gribu to darīt arī nākotnē.

Piedalās Projektu bankā

  • Mini Mix savu projektu iesniedzis arī projektubanka.lv, kas saved kopā ideju autorus un naudas ieguldītājus.

  • Mini Mix ir nepieciešams atbalsts, lai varētu atrast pirmos klientus un uzsākt produkta ražošanu lielākā apjomā. Šobrīd produkta aptuvenā pašizmaksa ir 60–75 eiro.

  • Patlaban projektu atbalstījuši trīs ieguldītāji. No nepieciešamajiem 1000 eiro piešķirti 50.

  • Atbalstīt Mini Mix var ikviens – https://projektubanka.lv/projects/mini-mix.

Lasi vēl

Komentāri (3)

  • -2
    Pāvests 08.10.2021, 16:35:21

    Pilnīgi nejēdzīgs krāms, turklāt lieki aizņems vietu. Tādu nemūžam nepirktu. un likt sīkajam vergot blendera dēļ, ja to var izdarīt lētāk vienkāršāk un efektīvāk. Kattikai kaut ko uztaisīt un iesmērēt peļņas pēc.

  • -1
    Miegamice 08.10.2021, 17:34:59

    Produkts domāts kā viena no bērnu ballīšu atrakcijām un nav jāpērk kā lieka mēbele mājās.

  • -1
    Agnese1304 08.10.2021, 22:39:32

    Kas gan var būt labāks par mazu bērnu likšanu blendera? Nav jau tā, ka viņi ir ziņkārīgi un grib iebāzt savus mazos pirkstiņus visur iekšā. Šitie āksti ir galvu saspieduši, ja viņi domā, ka sakarīgi vecāki šito pirks.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: