Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija turpina virzīt ideju par lielo pilsētu apvienošanu ar līdzās esošajām novada pašvaldībām. Ventspils un novada pašvaldība savu viedokli nemaina, noraidot šos plānus.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā (VARAM) notika konsultācijas par kārtējo pašvaldību apvienošanu, bet jau agrāk tādas pašas konsultācijas notika ar Jelgavas pilsētas un novada domes deputātu līdzdalību. Aizvakar VARAM aizvadīja konsultācijas Liepājas, Dienvidkurzemes deputātiem, kā arī Ventspils pilsētas un novada pašvaldības deputātiem. Lai arī Administratīvi teritoriālās reformas (ATR) rezultātā Jelgava, Daugavpils, Rēzekne, Liepāja un Ventspils saglabāja valsts nozīmes lielo pilsētu statusu, neapvienojoties ar tām piegulošajiem novadiem, VARAM tomēr uzstāj uz reformas sākotnējo variantu un šo pilsētu apvienošanu ar novada pašvaldībām. Ministrija skaidro, ka tas ir nepieciešams, lai novada pašvaldībām būtu savi attīstības centri. Turklāt ministrija balstās uz Satversmes tiesas lēmumu attiecībā uz Ozolnieku un Ilūkstes novadiem, vēloties attiecināt to uz visu valsts teritoriju.

Uz konsultācijām ministrijā devās Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja vietnieks Aigo Gūtmanis, bet no novada domes – priekšsēdētājs Aivars Mucenieks, viņa vietnieks Andis Zariņš un četri deputāti. Zoom platformā tiešsaistes režīmā konsultācijas vēroja arī citi abu domju deputāti, tostarp Ventspils domes priekšsēdētājs Jānis Vītoliņš.

Konsultāciju laikā ministrs Artūrs Toms Plešs piedāvāja trīs Ventspils un Ventspils novada apvienošanas variantus. Pirmais variants paredz pilnu apvienošanu no 2025. gada 1. jūlija, atsevišķu jomu apvienojot jau tagad – sabiedriskās kārtības uzturēšanu, pasažieru pārvadājumus, bērnu tiesību aizsardzību un dažas saimnieciskās jomas, kas palikušas bez paskaidrojumiem, pastāstīja Ventspils novada priekšsēdētājs Aivars Mucenieks. Otrs variants paredz novada sadalījumu starp vairākām pašvaldībām: Anci un Usmu pievienot Talsu novadam, daļu Ugāles, Ziru, Zlēku un Jūrkalnes pagastu – Kuldīgas novadam, bet pārējos pagastus pievienot Ventspilij. Pēc Mucenieka domām, tādam modelim novada iedzīvotāji nekad nepiekritīs. Visbeidzot trešais variants paredz izstrādāt kritērijus jaunu reģionālo centru izveidei.

«Jau iepriekš ir skaidrs, ka neviens no mūsu novada pagasta centriem nevarēs atbilst reģionālā centra kritērijiem,» pārliecināts Mucenieks. Novada domes deputāti apstiprināja ministram, ka viņi neatbalsta nevienu no trīs piedāvātajiem variantiem.

Pēc Ventspils novada vadītāja domām, visticamāk, VARAM iebīdīs pašreizējā Saeimā likumprojektu par Ventspils un novada apvienošanu, un Saeima to apstiprinās. Taču uztraukties pagaidām nav pamata, uzskata Mucenieks. Aiz kalniem nav Saeimas vēlēšanas, ar kurām vienmēr saistītas cerības uz jaunu politiku atnākšanu.

«Mūsu argumenti arī nav mainījušies. Mēs noteikti esam pret apvienošanu,» Ventspils domes pozīciju apstiprināja tās priekšsēdētājs Jānis Vītoliņš. Viņš atgādināja, ka tāda ir ne tikai pilsētas un novada domes griba, bet tā uzskata arī pilsētas un novada iedzīvotāji. Pašvaldību apvienošanas gadījumā nepieciešams nodrošināt vienādu sociālo pakalpojumu paketi, komunālos tarifus un infrastruktūru pilsētas un novada iedzīvotājiem. Tādā gadījumā pilsētai vajadzēs investēt novadā 44 miljonus eiro! – atgādināja Vītoliņš. Tajā pašā laikā novada iedzīvotāju intereses apvienotajā domē būtu mazāk pārstāvētas nekā pilsētnieku. «Tas noteikti ir politisks jautājums. Ministrija izmanto Satversmes tiesas spriedumu īstenošanai uz pašvaldībām un koalīciju, lai ar spēku apvienotu teritorijas, kuru iedzīvotāji iestājas pret to,» secināja Vītoliņš.

Lasi vēl

Komentāri (27)

  • -5
    Renars Z 29.09.2021, 18:09:26

    Kādā sakarā Usmu pievienot Talsu novadam, Ugāli, Zlēkas un Jūrkalni pievienot Kuldīgas novadam? Kaut kādas pēdējās aplamības.

  • 0
    Elviss22 30.09.2021, 10:42:58

    Jūrkalni jau sen vajadzēja pievienot Kuldīgai, paskaties kartē kāds tur Ventspilniekiem neizdevīgs stūris, kur jāatbalsta.

  • -15
    Lielais Kretīns 29.09.2021, 19:38:27

    Pilnīgi riebjas šitā valdība, tik sūdus vien taisa, nekāda labuma.

  • -5
    Marta P 30.09.2021, 15:02:21

    Nu groza robežas, un no tā slauc naudu, jo skaitās, ka paveikuši lielu darbu - pārorganiuzējuši visu valsti vienreiz. Un tad atkal vēlreiz - un atkal izslauks naudu un pieliks sev algu, jo vēlreiz visu būs pārorganizējuši!

  • -15
    Latvija pāri visām! 29.09.2021, 19:56:10

    Tie MK idiņi nedara pilnīgi neko produktīvu, tikai destruktīvu, un ar savām nepārtrauktajām pseido reformām vienkārši imitē darbošanos.

  • -2
    Skuja ,Vilis 29.09.2021, 20:16:40

    Savulaik (1918-1940) Ventspils apriņķī bija iekļauta arī Ventspils pilsēta.
    Tātad vēsturiski tāda savienība bijusi.
    Kāpēc nevarētu atkārtot?

  • -8
    Marta P 30.09.2021, 15:06:47

    Jo atdalījās! Tam bija pamats! Tagad Ventspils ir sakopta, attīstījusies. Novadam vēl līdz pilsētas līmenim kāds gabaliņš ejams, ja apvienos, tad vairs nebūs katram savas naudiņas, bet novads no pilsētas naudām būs jākārto. Ventspils ir pietiekami liela, kā arī nozīmīga pilsēta, lai tā būtu pati par sevi.

  • -2
    ventspilnieks 36,7 29.09.2021, 20:17:27

    Skaidrs, ka vajag apvienot. īsa, tuvredzīga domāšana vecajiem komunistiem. Novads ir kārtīgs Eldorado pretīm tukšajai ostai.

  • -2
    Pipars 29.09.2021, 21:45:53

    Ir briniškigs novada centrs,vienigà Ventspils novada pilseta-Piltene!
    ----
    "Ministrija skaidro, ka tas ir nepieciešams, lai novada pašvaldībām būtu savi attīstības centri"

  • -2
    Pipars 29.09.2021, 21:49:36

    Kàpec gan visai Ventspils novada pašvaldibai nepàrcelties uz Pilteni?
    Kàds tur sakars ar pagastu centriem?
    Šads lemums noteikti veicinàta novada pilsetas Piltenes attistibu un uzplaukumu.
    ----
    "«Jau iepriekš ir skaidrs, ka neviens no mūsu novada pagasta centriem nevarēs atbilst reģionālā centra kritērijiem,» pārliecināts Mucenieks"

  • -2
    Pipars 29.09.2021, 21:54:24

    Kàpec gan visai Ventspils novada pašvaldibai nepàrcelties uz Pilteni?
    Kàds tur sakars ar pagastu centriem?
    Šads lemums noteikti veicinàta novada pilsetas Piltenes attistibu un uzplaukumu.
    ----
    "«Jau iepriekš ir skaidrs, ka neviens no mūsu novada pagasta centriem nevarēs atbilst reģionālā centra kritērijiem,» pārliecināts Mucenieks"

  • -3
    Optika 30.09.2021, 01:22:46

    Ar to Ventspils novadu ir jocīga padarīšana - Ir pilsēta Ventspils, un vēl mums ir Ventspils novads - kuram nav administratīvā centra.
    Ventspils pilsētas dome, kā jau normāli visur - atrodas pilsētā.
    Bet Ventspils novada dome atrodas kur??? Visur, bet tikai ne pašā Ventspils novadā - proti - Ventspils pilsētā (tas būtu tas pats, ja Latvijas Saeima strādātu nevis Rīgā, vai kur Latvijā, bet kaut kur Igaunijā uz Sāremu salas) - īsāk sakot - administratīvais centrs atrastos ārpus savas pārvaldāmās teritorijas.
    Ja atstājam kā ir - tad būsim nu korekti - Ventspils novada domei ir jābūt uz savas teritorijas un nevis svešas teritorijas(Ventspils pilsētas).
    Vēsturiski pēc loģikas, tad Ventspils novada domei būtu jābūt Piltenē, bet vai mēs spējam iedomāties šā novada ekonomisko dzīvotspēju ar aptuveni 11 000 iedzīvotāju? Priekš Piltenes kā mazas pilsētas tas dotu mirkļa pozitīvu efektu, bet es neredzu ekonomisko dzīvotspēju, jo Ventspils novads vienalga būs pilnībā atkarīgs no Ventspils.

  • -8
    Marta P 30.09.2021, 15:10:39

    Nu bet tas par novada centu būtu novadam, ne pilsētai jākārto vai jāskaidro, kāpēc ir tā vai citādi! tur taču arī cilvēki strādā!

  • -1
    A.n.i.t.a 30.09.2021, 06:46:55

    Laikam ar gudru domu tika noasfaltēts ceļs no Ventspils līdz Piltenei, lai ,katram gadījumam,būtu ērta braukšana kungiem ,ja pēkšņi Piltene tiktu pasludināta par novada centru .

  • -1
    Guantanamo 30.09.2021, 07:15:53

    Novadam nav neviena logiska pamata nebut ieklautam Ventspils pilsetas teritorija

  • -9
    Marta P 30.09.2021, 15:14:34

    Ventspils ir pietiekami liela pilsēta, lai būtu patstāvīga. Tā pat kā tas ir citās lielajās pilsētās! Tā pat tā ir pietiekami nozīmīga pilsēta, ostas pilsēta, ar attīstītu ražošanu. Šeit pilsēta gadiem ir nopietni strādājusi, lai būtu patstāvīga, lai nodrošinātu iedzīvotājiem visu nepieciešamo.

  • 0
    Elviss22 30.09.2021, 10:38:04

    Vajag arī apvienot, jo pilsētā ir maz iedzīvotāju un novadā vēl mazāk, toties jāuztur uzpūstie ierēdņu bari, it īpaši novadā. pilns ar pensionāriem gan novada domē gan pagastos, aizsēdējušies tur.

  • -11
    Marta P 30.09.2021, 15:16:29

    Paskaties, cik daudz uzņēmumu Ventspilī ir, tajos visos cilvēki strādā, viņiem ir nodrošināts darbs. Tiek veidoti ar vien jauni uzņēmumi. Ja apvienos ar novadu, tad pilsētā vairs nebūs tik daudz līdzekļu ko ieguldīt ražošanas attīstībā, tad arī netiks veidotas jaunas darba vietas, lūk tad sāksies problēmas!

  • -1
    Alberts koks 30.09.2021, 15:49:26

    >Marta P
    Kādas muļķības Jūs tur gvelžat?

  • -6
    Marta P 01.10.2021, 15:50:45

    Kas tieši no manis teiktā nebija patiesi? Mums nav uz[ņēmumi? Netiek attīstīta ražošana? Netiek piesaistīti jauni uzņēmumi/uzņēmēji?

  • 0
    tiešām suns 30.09.2021, 16:02:11

    VARBŪT VĒL VISS NAV NOZAGTS, TĀPĒC LABĀK PA VIENAM,LAI TIK ĀTRI NEPIEĶER.

  • -5
    Marta P 01.10.2021, 15:51:53

    Suns, kas jums Talsos vēl gāžams? Vai tad kāds rotaļu laukums tur vēl palicis, ko gāzt?

  • 0
    A.n.i.t.a 30.09.2021, 16:08:45

    No novada jau tagad daudzi jo daudzi strādā Ventspilī, nekas jau nemainīsies, grozies kā gribi ....

  • -6
    Marta P 01.10.2021, 15:54:22

    Fiziski tas nemainīs, BET mainīs to, cik būs valsts līdzekļi pašvaldībai. Šobrīd valsts dod katrai pašvaldībai naudiņu to funkciju veikšanai, plus pašvaldība iegūst no nodokļiem kādu daļu un tad vēl paši domā kur un kā ietaupīt vai saņemt naudiņu, lai varētu ko papildus obligātajām funkcijām veikt. Pilsēta ir daudz strādājusi, lai to savu budžetu sataisītu, ko iekrātu, lai varētu kādus lielākus projektus nākotnē pacelt.. Kā ir novadam..? Pie šādas apvienošanas pilsētas nauda, plāni izšķīdīs pa novadu.

  • -4
    Latvija pāri visām! 30.09.2021, 18:13:50

    Nosauksim novadu par Ventspils lauku teritoriju un viss būs OK.

  • -1
    еs 01.10.2021, 18:17:32

    Citi (ne VB, ne NRA) raksta:

    “Ventspils varai aktīvi piedaloties, pagājušogad Saeimā tika izlobēts priekšlikums koriģēt VARAM piedāvāto lielo pilsētu un novadu apvienošanu. Ar vērienu izplatītais ekonomiskā stāvokļa pasliktināšanās un novada iztukšošanas mīts nostrādāja – mūspusē reforma izpalika. Šampanieti, toreiz vēl nearestētā Ventspils mēra vadībā, dzēra pilsētas un novada vietvalži.”

    Avots: https://www.ventspilnieks.lv/viedokli/atbraucam/

  • 0
    еs 01.10.2021, 18:20:11

    “Interesanti, ka demagoģijas meistarklasi pasniedza Ventspils vadītāji, kuru privātā dzīve aizrit novadā, un ļaudis, kuri novada pārvaldes mājvietai nesmādē Ventspili, kuriem šķiet normāli pārvaldei tērēt 16% no novada pašvaldības budžeta līdzekļiem. Vai tiešām ievēlēšanas gadījumā šie ļaudis atteiktos aizstāvēt novada intereses, iepretim pilsētas interesēm un otrādi? Vai tiešām novadmīļi Vītoliņš, Gūtmanis, Ošenieks, abi Lembergi atteiktos rūpēties par novada iedzīvotājiem, savukārt Mucenieks balsotu pret savas darba un dzīvesvietas Ventspils interesēm.”

    “Būtu gudri apvienošanās nenovēršamību “ietirgot”, panākot, piemēram, novada ceļu sakārtošanu. No ceļa posmu Ance–Dundaga, Blāzma–Valdemārpils, Piltene–Ugāle, Ugāle–Zlēkas, Piltene–Rinda noasfaltēšanas iegūtu kā novads, tā arī Ventspils pilsēta.”

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: