Velkoņa virves vilcēji sezonu noslēguši ar trim startiem pasaules čempionātā Spānijas pilsētā Bilbao, kuros pie medaļām tikt neizdevās, tomēr arī par neveiksmīgu atgriešanos starptautiskajos mačos nosaukt nevar.

Šajā sezonā Velkoņa vilcēji uzsākuši sadarbību ar Novadnieku vilcējiem, veidojot arī kopīgu komandu startam pasaules čempionātā, un tieši gada svarīgākajos mačos tā parādīja labāko sniegumu. Pasaules čempionātā sacensības notika gan klubu, gan izlašu vērtējumā, un arī mūsu vilcēji izmantoja iespēju startēt abos, pie virves ķeroties visklasiskākajās svara kategorijās.

Komanda Kurland pasaules čempionātā debitēja ar startu svara kategorijā līdz 680 kg (oficiālajās tabulās gan lasāms nosaukums Velkonis), kurā cīnījās desmit komandas. Kurzemnieki prata pieveikt mājiniekus, Basku zemes komandu Getxo, poļu Adrenalina un beļģu Mertensmannen, bet ar angļu Oxney Vines Cross cīņa noslēdzās neizšķirti. Tieši šīs komandas arī palika aiz Latvijas, kas nozīmēja, ka mūsējie finišēja sestajā vietā un pusfinālā netika. Finālā spēkiem mērojās divas Šveices komandas – Stans-Oberdorf pieveica Ebersecken. Treneris Ainars Zablovskis skaidro, ka arī šāds rezultāts nebūtu jāuzskata par neveiksmi: «Godīgi sakot, redzot dalībnieku sastāvu, spriedām, ka astotā vieta jau būs labi, bet sanāca vēl labāk. Tā ka varam būt apmierināt. Svarīgi, ka bija redzams, ka komandai beidzot kaut kas tiešām sanāk.»

Svara kategorijā līdz 720 kg startēja vien sešas komandas, un tieši tajā mūsējiem bija vislielākās izredzes tikt pie medaļas. Pamatsacensībās izdevās pieveikt Izraēlas klubu Ashbal un Anglijas Essex, bet cīņa ar saliniekiem no Lincoln beidzās neizšķirti. Pusfināla iekarošanai ar to bija pietiekoši, bet tajā pretī nāca senie paziņas no beļģu Fam. Janssens. Lai arī komandu savstarpējo cīņu vēsturē bijuši dažādi iznākumi, šoreiz neko būtisku pasākt pret beļģiem neizdevās – ne velti viņi dienas turpinājumā arī kļuva par čempioniem. Toties bronzas cīņa ar Lincoln tika sākta ar labu vilcienu un uzvaru, taču tikpat sekmīgs turpinājums nesekoja. Izrādījās, ka virves otrajā pusē pēda ir daudz bēdīgākā stāvoklī, un Velkonim tajā apturēt angļu uzbrukums neizdevās. Diemžēl arī izlozē pirms trešā piegājiena mūsējiem tika gludā puse, kas arī izšķīra šīs cīņas un medaļu likteni – velkoņu un novadnieku apvienotais kolektīvs finišēja ceturtajā vietā.

Izlašu konkurencē Latvija vilka tikai svara kategorijā līdz 720 kg, kurā startēja deviņas nacionālās komandas. Viss it kā virzījās uz to, lai mūsējie atkal tiktu līdz pusfinālam, tomēr Fortūnai labpatikās visu atrisināt citādāk. Latvijas vilcēji cīnījās neizšķirti ar baskiem, bet pieveica Izraēlu, Angliju, Poliju un Franciju, tā soļojot uz četrinieku, taču palika tūlīt aiz tā. Visas kārtis sajauca baski vai arī Nīderlande un Vācija, kas pieveica Latviju, tomēr piekāpās Basku zemes vilcējiem. Līdz ar to mūsējie palika piektajā vietā, bet baski, zaudējot gan pusfinālā, gan mazajā finālā, kopvērtējumā ieņēma ceturto vietu. «Interesanti, ka cīņā par bronzu Nīderlande uzvarēja bez problēmām, bet grupā to izdarīt nespēja. Kad ir tādas lielas grupas, pārsteigumi mēdz būt, un šoreiz tas nāca par sliktu mums. Var jau teikt, ja būtu vairāk paveicies, būtu medaļas, bet es drīzāk teiktu, ka tas tikai palielinātu mūsu iespējas pie tādām tikt. Ar sastāvu, kurā bija divi šādu maču debitanti, bet divi citi starptautiskos mačos bija vilkuši tikai junioru vecumā, rezultāti nemaz nav slikti. Prieks, ka komanda beidzot tiešām izskatījās pēc komandas. Tās izveidošanai nācās upurēt Latvijas čempionātu, kurā daudz kas nesanāca un bija pat jautājumi, ko tik švaka komanda darīs pasaules čempionātā. Tomēr galu galā nebija nemaz tik slikti,» spriež Zablovkskis. Bilbao strādāja arī divi Latvijas tiesneši, starp kuriem bija arī ventspilnieks Aivars Brakmanis, kura darbs tika novērtēts ar vairāku svarīgu ciņu, tajā skaitā arī fināla, piešķiršanu.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: