No 11. augusta ātrās palīdzības stacija Ventspilī atrodas jaunā vietā – Brīvības ielā 45. Kā norāda Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta darbinieki, jaunajā vietā ir labi gan cilvēkiem, gan mašīnām. Turklāt no jaunās vietas brigādes var ātrāk doties uz izsaukumu.

Šodien neatliekamo medicīnisko palīdzību Ventspils un novada iedzīvotājiem sniedz 62 Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) darbinieki. Ātrās palīdzības stacijas pārcelšanos uz jauno vietu noteikti var nosaukt par vēsturisku notikumu. Jo, cik vien atceras vairākas ventspilnieku paaudzes, jau kopš seniem – vēl padomju – laikiem ātrās palīdzības stacija atradās Vecpilsētā, Annas ielā. Šī gada 11. augustā aizsākās Ventspils ātrās palīdzības brigāžu atbalsta centra pārcelšanās no Annas ielas uz Brīvības ielu 45. Abās vietās ātrā palīdzība atrodas nomātās telpās. Taču, ja Annas ielā telpas piederēja pilsētas pašvaldībai (tāpat kā agrāk viss ātrās palīdzības dienests), tad tagad NMPD nomā Ventspilī privātas telpas. Pagājušajā piektdienā savus padotos Ventspilī apciemoja NMPD direktore Liene Cipule. «Direktore apskatījās, kā esam iekārtojušies jaunajā vietā, parunājām par dzīvi un darbu, apsprieda aktuālus notikumus,» pastāstīja NMPD Ventspils brigāžu atbalsta centra galvenā ārsta palīdze Anita Fišere.

Otrdien viņa laipni izrādīja Ventas Balsij jaunās telpas. Lai arī jaunajā un skaistajā ēkā ar stikla fasādi ātrās palīdzības darbiniekiem ir nodrošinātas daudz plašākas un modernākas telpas, Fišere kā galveno priekšrocību min mašīnu garāžu! Vecajā vietā arī bija garāža, taču to jau daudzus gadus nevarēja izmantot. «Vecā garāža tika celta tādām ātrās palīdzības mašīnām, kas bija daudz zemākas par mūsdienu,» skaidro Fišere. Uz izsaukumiem jau sen dodas spilgti dzeltenie ātrās palīdzības mikroautobusi ar daudz augstāku virsbūvi. Tādēļ atšķirībā no vecajām mašīnām tagadējās vienkārši nevarēja iebraukt garāžā, un tā visus šos gadus stāvēja tukša, piebilst Fišere. Pat zem nojumes ātrās palīdzības mašīnas varēja paslēpt tikai savus degunus.

Brīvības ielā 45 ir pieejama garāža trīs ātrās palīdzības mikroautobusiem. Ceturtā mašīna kopā ar brigādi regulāri dežurē Ugālē, atbraucot uz Ventspili tikai, lai nomainītu brigādi. Mediķiem ir svarīgi, ka «mašīnas tagad atrodas siltumā. Dodoties uz tuvu izsaukumu, pacients uzreiz nonāk siltā mašīnā,» skaidro ātrās palīdzības brigāžu atbalsta centra vadītāja. Svarīgi arī tas, ka mediķi no telpām var iekāpt ātrās palīdzības mašīnā un doties uz izsaukumu, jo garāžā var iekļūt uzreiz no iekštelpām. Turklāt brigādes jaunā ēka atrodas pirmajā stāvā, bet vecajā ēkā viņi varēja tikt uz mašīnu, nokāpjot no otrā stāva. «Mūsu darbā katra minūte ir svarīga, bet reizēm arī katra sekunde,» norāda Fišere.

Ātrās palīdzības ēkā paredzēta atsevišķa telpa brigāžu vadītājiem, kur viņi ievada datorā visu informāciju par izsaukumu, ātrās palīdzības brigādes atbalsta speciālista kabinets – agrāk viņa funkciju pildīja dispečers; virtuve, sadzīves telpas, sanitārais mezgls, garderobes ar individuāliem skapīšiem, atpūtas telpas, pasākumu un mācību nodarbību zāle.

Ātrās palīdzības darbs notiek 24/7 režīmā. Brigādes dežurē pa 12 un 24 stundām. Visu diennakti strādā arī brigāžu atbalsta speciālists – uzrauga brigāžu darbu, papildina medikamentu rezerves utt. Brigāde var sastāvēt no diviem medicīnas darbiniekiem un šofera vai viena medicīnas darbinieka un šofera. Fišere norāda, ka ātrās palīdzības mašīnu vadītāji arī ir sagatavoti un var piedalīties pirmās medicīniskās palīdzības sniegšanā. Visiem ātrās palīdzības darbiniekiem nemitīgi jāpilnveido savas zināšanas un iemaņas, jo, kā norāda Fišere, «medicīnā apstāties nedrīkst».

Līdz 2010. gada jūlijam neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests bija pilsētas, bet vēlāk Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas struktūrā. Savukārt pirms 11 gadiem valstī tika izveidots vienots Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests ar vienotu izsaukuma numuru 113. Dienesta attīstība raisīja nepieciešamību pēc jaunām telpām ātrās palīdzības brigādēm. Pirms vairākiem gadiem pilsētā klīda runas par to, ka jaunu ēku ātrās palīdzības stacijai uzbūvēs amerikāņi vienā no NATO projektiem. Tomēr kaut kas nesanāca, un par NATO projektu veiksmīgi aizmirsa. Jaunās telpas vajadzēja meklēt NMPD vadībai. «Tas nebija viegli. Tika izskatīti vairāki varianti, taču, ja tika atrastas piemērotas telpas cilvēkiem, tad nebija garāžas mašīnām, vai otrādi,» atceras Fišere.

NMPD darbs nekad nav bijis no vieglajiem. Koronavīrusa pandēmijas otrā viļņa sezona padarīja mediķu darbu vēl grūtāku. Izsaukumu skaits bija daudz lielāks nekā ierasti, turklāt daži medicīnas darbinieki paši saslima, bet citi kļuva par kontaktpersonām un arī devās karantīnā. Ierindā palikušajiem vajadzēja strādāt virsstundas, bija ļoti smagi, atceras Fišere, piebilstot: «Mēs taču nevaram apturēt darbu un pārtraukt palīdzības sniegšanu!» Tagad, kamēr ir relatīvs pieklusums kovida lauciņā, ātrās palīdzības darbiniekiem darba nav kļuvis mazāk. Starpība tikai tā, ka tagad ātrā palīdzība strādā ierastajā režīmā, bet pandēmijas uzliesmojuma laikā vajadzēja šķirot izsaukumus – pie kā braukt vispirms. Izsaukumu izvērtējumu noteica centrālais dispečerdienests, kura rīcībā ir ārsti konsultanti. Vasara un mācību gada sākums vienmēr saistīti ar paaugstinātu traumatismu. Pēdējā laikā traumu statistiku papildina elektroskūteru braucēji – sagādājot problēmas gan sev, gan garāmgājējiem. Aiz kalniem nav arī vīrusu slimību sezona.

Pie kovida slimniekiem, lai arī krietni mazāk, tomēr iznāk doties arī tagad. Jauninājums ir tas, ka tagad kovida slimnieki, kuriem vajadzīga hospitalizācija, ir jāved uz Liepāju vai Rīgu. Nereti atgriežoties Ventspils brigādes pa ceļam saņem izsaukumus uz citām pašvaldībām. Vienotajam NMPD nav striktu atbildības robežu katram reģionālajam centram. Centrālais dispečerdienests var novirzīt uz izsaukumu jebkuras brigādes, kas atrodas tuvāk izsaukuma vietai. «Gadās, ka brigādes atgriežas mājās tikai uz vakarpusi,» stāsta Fišere. Katras brigādes noslogotība no dienas uz dienu atšķiras – var saņemt gan 5 izsaukumus diennaktī, bet var arī visus 13.

Iespējamā trešā viļņa priekšvakarā NMPD brigāžu atbalsta centra vadītāja atzīst: mediķi ļoti cer uz iedzīvotāju saprātīgumu un apzinīgumu, uz to, ka viņi ievēros visas epidemioloģiskās prasības, lai neatkārtotos pandēmijas otrā viļņa smagais periods. Fišere atgādina, ka darbs toreizējos ekstremālajos apstākļos ļoti nomocīja mediķus – gan fiziski, gan psiholoģiski. Tādēļ uz atvadām viņa novēl visiem ventspilniekiem labu veselību!

NMPD statistika:

Pacientu ar kovida aizdomām nogādāšana uz slimnīcām (vidēji dienā Latvijā):

*decembris–janvāris 2020./2021. g. – 70

*jūnijs–jūlijs – 2-4

*augusts–septembra sākums – 15

*izsaukumi, kas nav saistīti ar kovidu – 900

Atgriežoties no izsaukuma, medicīnas darbinieki ievada datorā visu informāciju par pacientu.

NMPD Ventspils brigāžu atbalsta centra vadītāja Anita Fišere novēl visiem ventspilniekiem labu veselību, lai mediķiem būtu mazāk darba.

Uz izsaukumu vienmēr gatavi doties neatliekamās medicīniskās palīdzības mediķi Una, Inguna, Anda un Vladislavs.

Jaunajā ēkā Brīvības ielā 45 ātrās palīdzības brigāžu rīcībā ir plašas mūsdienīgas atpūtas telpas un virtuve.

Lasi vēl

Komentāri (26)

  • 0
    Skuja ,Vilis 03.09.2021, 11:41:28

    Vai tad Annas ielas telpas nepiederēja Brīvprātīgo ugunsdzēsēju biedrībai,tāpat kā kādreizējais rātsnams?

  • -11
    sranskis 03.09.2021, 11:42:57

    Ugunsdzēsējiem piederēja nojauktās garāžas un tornis, bet ĀP tika uzcelta no jauna.

  • -13
    sranskis 03.09.2021, 11:42:00

    Un kas notiks ar vecajām telpām, kuras kāreiz bija modernākās un labākās visā Latvijā? Gan ar atpūtas telpām feldšeriem, ārstiem, šoferiem, virtuvi un iekļūt automašīnās arī varēja pa taisno.

  • 0
    Guncis 04.09.2021, 00:32:06

    Kur tad tādu informāciju sasmēlies?

  • 0
    Guncis 04.09.2021, 00:35:34

    sranskis 04.07.2018, 13:21:56
    Kā šodien atceros, kad atklāja pašreizējos ātros, toreiz modernākos visā LPSR! Bija prieks un lepnums par to! Sranski, Tev kā muzeja eksponātam, būtu jāieņem vieta šajās "modernajās" telpās- varētu jaunajai paaudzei stāstīt un rādīt, cik labi bija dzīvot LPSR!

  • -6
    sranskis 04.09.2021, 12:48:24

    Cepuri nost Pipara priekšā par vēsturi!

  • -6
    sranskis 04.09.2021, 12:56:10

    Ne tur komentārs trāpīja, bet ko Guncim lai atbild? Labāk neko, lai viņš mokās domās, ka iepriekšējā režīmā viss bija slikti!

  • 0
    Guncis 04.09.2021, 18:58:09

    Iskatās, ka Tu joprojām no sirds un prāta domā, ka toreiz tā bija modernākā visā LPSR :D Kā redz, izrādās jau 1971. gadā Ventspils bija visiem priekšgalā ar vis- vis - vis pie mums labākais.

  • -5
    sranskis 04.09.2021, 19:59:43

    Gunci- bet Tu jau nevari pierādīt pretējo, kā tikai klukstēt klukstēšanas pēc.

  • -2
    Barons (Freiherr) 03.09.2021, 18:25:26

    Ja,ja,to ir rihtig rakstits,ka to Auto ir pulk augstak.
    Es atceras,ka Ātro palīdzib mašīn bij Volg GAZ-22B,le zinat.Un UAZ busiņ,kas bij izskatities ta ka Rupmaiz ķieģelits.Aiz to pa krievisk bij saukt "buhank".

  • -2
    Gārfilds 03.09.2021, 19:05:03

    Sranskis vienmēr ir tik gudrs visos jautājumos, gan kā pilsētas vēsturē, gan foruma komentētāju psihiatrijā, bet nu re.. kas notiks ar Annas ielas ēku. Ej vēsturē parocies. Sen visiem viss ir zināms, kas tur varētu būt.

  • -12
    sranskis 03.09.2021, 20:26:20

    Tad pastāsti citiem arī!

  • -10
    sranskis 04.09.2021, 13:26:56

    Pareizi, zvirbuli! Viena no manām mīļakajām grāmatām I.Eglīša grāmata "Psihiatrija" un tā man noder arī pašlaik šķirojot šejienes pacientus!

  • -3
    Gārfilds 03.09.2021, 21:59:01

    Visi jau zina, bez tevis. Mocies neziņā. Domāju, tu esi nevienu vien aizkāris forumā - tādiem palīdzīgu roku nav jāsniedz.

  • 0
    Pipars 04.09.2021, 12:23:51

    Iz vestures .1971 gads.
    "ĀTRĀS MEDICĪNAS PALĪDZĪBAS STACIJA «■Medicīniski noformēts» ormaņa pajūgs trīsreiz apmeta goda apli ātrās medicīniskās stacijas parādes ieejas priekšā un pēc tam lepni ie brauca pagalmā. Veikli no bukas nolēca brašais kučieris, no ratiem izbira pasažieri. Ar ziediem, dāvā nām... Spīdošās idejas autori bija pilsētas poliklīnikas darbinieki, kas, tāpat kā citi viesi, bija ieradušies apsveikt savus «ātros» kolēģus jurģos. Tā diena .Ventspils medicīnas darbiniekiem izvērtās svētkos. Ar svinīgumu, kas raksturīgs katram lielam notikumam, ļaudis lēni kāpa augšup pa ziediem rotātajām kāpnēm, pēc nopelniem novērtēja katru rūpīgi izplānotā interjera detaļu. Medicīniskā dienesta telpas otrajā stāvā. Galvenā ārsta, vecākās māsas kabineti, telpas dispečeriem, dežurējošam ārstam, sarkanais stūrītis. Plaši logi, kas pēc speciāla pasūtījuma izgatavoti vienā no Lietuvas kokapstrādes kombinātiem. Izvēlēti gaumīgi aizkari. Jaunas mēbeles.

  • 0
    Pipars 04.09.2021, 12:25:33

    Un jauninājums katrā istaba un garāžā gaismas tablo. Tagad dispečers, saņēmis izsauku
    mu, tikai nospiedis uz pults vaja dzīgo slēdzi, un uz visiem tablo iedegsies attiecīgie numuri: «Ceturtā brigāde uz izsaukumu, piektā uz izsaukumu»... Darbojas skaņu sig nalizācija. Tā vairāk dienas darbam. Bet tagad nokāpsim apakšstāvā, garāžā, kas ir šoferu lepnums. Kā gan nelepoties, ja tā ir plaša un gaiša, ja durvis atveras «pēc līda kas pavēles» automātiski. Jaunās celtnes projektu izstrādā jis Z. Buškevics, to īstenojuši re montu un celtniecības pārvaldes darbinieki. Tomēr visur jūtama āt rās palīdzības galvenā ārsta B. Matejuna vadošā roka. Svinīgajā vakarā, kas bija vel tīts objekta nodošanai ekspluatāci jā, daudz labu vārdu teica par celt niekiem. Tovakar daudz atcerējās ari ātrās medicīniskās palīdzības veterāni. Jau trīs gadus pelnīto at pūtu bauda Kārlis Zambergs.

  • 0
    Pipars 04.09.2021, 12:26:57

    Bet viņš ir bijušais ātrās palīdzības šo feris, un viņa atmiņa glabā tos ga dus, kad šo dienestu tikko kā or ganizēja, kad tur bija tikai viena brigāde, bet uz izsaukumiem brau ca pavisam vecā sanitārā mašīnā, izgrābājušā «PAZ»-ā. Gadījās, ka pa ceļam mašīna sabojājās un slimnieku slimnīcā nogādāja ar ga rāmbraucošu transportu. Tādas bija 40. gadu beigas un piecdesmito gadu sākums. Kopš 1949. gada, var teikt, kopš dibināšanas, ātrajā palīdzībā strā dā feldšere Marija Boļakova: Mūsu uzplaukuma laiks, man šķiet, sakās sešdesmitajos gados, kad brigāžu skaits sasniedza trīs, kad pie mums sāka strādāt ārsti. Viens no pirmajiem bija Kārlis Skērstiņš. Tagad mums ir četri ārsti, nokomplektētas sešas ātrās palīdzības brigādes. Darbiniekiem ir augsta kvalifikācija, bet jopro jām LPSR Veselības aizsardzības ministrija regulāri rīko mums kur sus, stāsta Marija Boļakova.

  • 0
    Pipars 04.09.2021, 12:28:08

    Mūsu uzplaukuma laiks, man šķiet, sakās sešdesmitajos gados, kad brigāžu skaits sasniedza trīs, kad pie mums sāka strādāt ārsti. Viens no pirmajiem bija Kārlis Skērstiņš. Tagad mums ir četri ārsti, nokomplektētas sešas ātrās palīdzības brigādes. Darbiniekiem ir augsta kvalifikācija, bet jopro jām LPSR Veselības aizsardzības ministrija regulāri rīko mums kur sus, stāsta Marija Boļakova. Viņai ir lūgums tiem, kas izsauc ātro palīdzību: neuztraucieties, ja dispečers lūdz nosaukt slimnieka uzvārdu, vārdu un tēva vārdu, vi ņa vecumu un mājas adresi. To prasa noteikumi, kuru mērķis panākt, lai nav jākavē laiks, meklē jot slimnieku. Tāpat kā agrāk, ātrās medicīnis kās palīdzības stacijas dispečeru telpā atskan telefona zvani. Sanitā rās mašīnas steidzas uz izsauku miem. Tikai daudz labāki kļuvuši šo nenogurstošo cilvēka dzīvības sargu darba apstākļi. Ari tas ir re zultāts, ko devusi partijas un tau tas plānu īstenošana. A. Stūres teksts, A. Stūres
    Feldšere Elza Simsone
    T. Roņa fot

  • 0
    Pipars 04.09.2021, 12:34:55

    1968.gads
    "s jauna ātrās palīdzības
    stacija
    Otrajā stāvā ērtas, moderni iekārtotas telpas dežurējošam medi
    cīniskajam personālam, administrācijai, šoferiem. Dušas, noliktavas.
    Teicami darbojas signalizācija, radiosakari. Sarkanais stūrītis ar 80
    vietām, izmantojams lekcijām, pārrunām. Bet pirmajā stāvā - ves
    tibils, blakus garāžas mašīnām.
    Šobrīd visa tā vēl na.v. Bet būs. Atrās medicīniskas palīdzības sta
    cijas ēkas celtniecībai piešķirts 50.000 rubļu. Uz šodienu apmēram
    trešdaļa summas jau apgūta. Objekta nodošanas termiņš 1969. ga
    da trešais ceturksnis. Medicīniskie darbinieki liek lielas cerības uz
    ģenerāluzņēmoju remontu un celtniecības pārvaldi..

  • 0
    Pipars 04.09.2021, 12:37:33

    1967.gads.
    "
    Jums nav kur dzīvot un pēk
    šņi piedāvā dzīvokli. Protams, ka ne
    domājot pieņemat piedāvājumu,
    saka galvenais ārsts B, Matejuns.
    Tā bija arī mums Ventspils
    ātrās palīdzības stacijai. Tā pārcē
    lās uz telpām, kur agrāk atradās
    pilsētas ugunsdzēsēju komanda. Ap
    skatījām jauno vietu: mašīnām ir
    garāža, personālam plašākas telpas.
    Šoferi ievietoja gultas, tagad vi-
    ņiem brīvajos brīžos nevajag atpūs-
    ties mašīnā vai uz krēsliem. Atpū-
    tas istaba ir arī ārstiem un feld-
    šeriem.
    Bet... Ēkai daudz posta nodara
    gruntsūdens, sienas mitras, apme-
    tums krīt nost. Arī jumts caurs.
    leejas durvis dispečeru istabā veras
    uz koridora pusi, kurš pārvērsts sa-
    nitārā mezglā. Stacijas galvenās ie-
    ejas durvis līdzīgas palīgtelpu dur-
    vīm, Kuras ved uz pieliekamo. Uz
    piecām istabām tikai divas krāsnis.
    Odens jānes no akas, kas atrodas
    sētas attālākajā stūrī, bet dzeršanai
    tas neder. Garāžas katlu telpa jāre-
    montē, ūdens sakrājies arī mašīnu

  • 0
    Barons (Freiherr) 04.09.2021, 13:29:27

    Pipar kung.
    Es atcereties Dakter Matejūn kung.Aber viņ bij strādat pa Sievieš līnij,le zinat.Esot bijs labs Dakters.

  • 0
    Pipars 04.09.2021, 12:38:59

    Odens jānes no akas, kas atrodas
    sētas attālākajā stūrī, bet dzeršanai
    tas neder. Garāžas katlu telpa jāre-
    montē, ūdens sakrājies arī mašīnu
    remontu šahtā. Ugunsdzēsēji ūdeni
    izsūknēja ar sūkņiem, bet ko lai da-
    ra ātrā palīdzība.
    Strādāt tādos apstākļos grūti, jur-
    ģi sagādāja lielas rūpes. Kapitālo
    remontu sola izdarīt nākošgad, bet
    kā bus ar ūdeni un apkuri? Priekšā
    taču ziema... T. Leonova

  • 0
    Ventspilniece.lv-3 04.09.2021, 13:25:02

    https://www.ventspilnieks.lv/zinas/atrie-pavasari-parcelsies-uz-jaunam-majam/
    Interesanti,vai Ventspils pilsētas un rajona Brīvprātīgo ugunsdzēsēju biedrība vairs nespētu atgūt savu kādreizējo īpašumu Annas ielā?

  • -3
    sranskis 04.09.2021, 13:30:07

    Tad jau būs tā kā žīdi, kuri pieprasa īpašumus vai naudu, lai gan visi termiņi pagājuši. Un žīdi, protams, visu dabūs, vienīgi Polija šos pasūtīja atpakaļ uz tuksnesi!

  • -1
    Heinrich 04.09.2021, 15:54:49

    Žīdiem kompensācijas varbūt varētu piešķirt arī citādāk...

  • -1
    Nobody 04.09.2021, 18:34:01

    Daudz kas bija, piederēja, cēla. Tagad izvazāts, "izņemts" no apgrozības (patīk šis trāpīgais teiciens), par sviestmaizi un blatu kabatās sabāzts.
    Sveiciens Braslas pastāvīgajam iedzīvotājam, tostarp! Ceru, ka deklarējās pēc dzīvesvietas :))

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: