Degvielas cenas uzkāpušas vēl nebijušā augstumā. Pārsniegts pat trekno gadu rekords, kad 2008. gada jūlijā Latvijas Statoil degvielas uzpildes stacijās 95. benzīns maksāja 80,9 santīmus un dīzeļdegviela – 89,4 santīmus. 

Degvielas tirgotāji Latvija Statoil un Neste Latvija trešdien par 0,5 santīmiem litrā paaugstināja 95. benzīna un dīzeļdegvielas cenas Rīgā. Statoil pilna servisa degvielas uzpildes stacijās 95. benzīns maksā 89,4 santīmus litrā, savukārt dīzeļdegvielas cena pieaugusi līdz 89,9 santīmiem par litru. Dažādu degvielu mazumtirgiotāju piedāvātās cenas var nedaudz atšķirties, tomēr kopīgā tendence ir viena – pieaugums.

Latvijas Degvielu tirgotāju asociācijas valdes priekšsēdētājs Uldis Sakne degvielas cenu kāpumu saista ar notikumiem vienā no ievērojamākajiem pasaules naftas ieguves reģioniem – Ziemeļāfrikas valstīs Tunisijā, Ēģiptē un Lībijā. Sakne nenoliedz, ka naftas cenu ietekmē arī blakus faktori, proti, spekulācijas ar cenām biržās, kur lielākas peļņas nolūkos tiek izmantota šī brīža politiskā situācija. 

Viņš piebilda, ka patlaban nav vērts prognozēt degvielas cenu pārmaiņas nākotnē, jo

tās var ietekmēt vienīgi pasaules lielvaru iejaukšanās konfiktsituācijā Ziemeļāfrikā un tās stabilizēšana.

Statoil degvielas uzpildes stacijā sastaptie autovadītāji atklāj, ka vakar televīzijas ziņās redzēts, ka Vācijā dīzeļdegvielas cena, pārrēķinot latos ir 87 santīmi, tātad zemāka nekā pie mums. Augstā cena degvielai Latvijā liek ekonomēt un izvērtēt braucienu rentabilitāti. Ja kādreiz varēja braukt uz Rīgas tirgu pēc produktiem, tad, ņemot vērā šī brīža situāciju, šādi braucieni ir jāaizmirst. Tomēr bērni uz skolu un bērnu dārzu un mājās jāaizved un jāpārved. Nenoliedzami – grūti atteikties no ērtībām, ko sniedz personiskais transporta līdzekļis.

Foto: Juris Ģigulis

Braucienu izdevīgums tiek izvērtēts stingrāk, tomēr pavisam no automašīnas šobrīd atteikties vēl neviens negrasās.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: