Eiropas ceļi ir atzīti par drošākajiem pasaulē, un ceļu satiksmes drošība pēdējās desmitgadēs arvien turpina uzlaboties. Līdzīgs process vērojams arī Ventspilī. Par to liecina ne tikai statistikas dati, bet arī iedzīvotāju vērtējums SKDS veiktajā pilsētas iedzīvotāju aptaujā.

2021. gada martā pētījumu centrs SKDS sadarbībā ar Ventspils pilsētas Domi noskaidroja ventspilnieku viedokli par to, cik droša ir autotransporta satiksme tieši Ventspilī, un 92% no visiem aptaujas dalībniekiem pauda viedokli, ka pilsētā satiksme ir droša. Pozitīvo vērtējumu skaita pieaugums pēdējo 3 gadu laikā ir 11%. Līdzīgs vērtējums šajā jautājumā ir gan tiem, kas pēdējā gada laikā pilsētā vadījuši automašīnu, gan tiem, kas to nav darījuši.

Pirmo reizi šāds jautājums aptaujā uzdots 2006. gadā, un toreiz Ventspilī satiksmi par drošu atzina tikai 69 % respondentu; 2018. gadā šādu vērtējumu izteica jau 81%.

Par to, ka satiksmes drošība Ventspils pilsētā tiešām uzlabojas, liecina arī CSDD statistikas dati. Piemēram, Ventspils pilsētā 2018. gadā fiksēti 222, bet 2019.gadā - 208 ceļu satiksmes negadījumi, kuros bijuši ne tikai cietušie, bet arī bojāgājušie; 2020. gadā līdz 186 negadījumiem, un tajos neviens nav gājis bojā.

Satiksmes drošību Ventspilī vienlīdz labi vērtē gan dāmas, gan kungi. Jāatzīmē, ka gados jaunāko respondentu – vecumā no 18 līdz 24 gadiem – vērtējums ir augstāks; šajā vecuma grupā to par drošu atzinuši 97% respondentu.

To, ka satiksme ir mazāk droša, visbiežāk teikuši vecpilsētas iedzīvotāji, Pārventas privātmāju rajonā un Ganību ielā dzīvojošie, savukārt pārējo mikrorajonu iedzīvotāju atzīst, ka satiksme ir pietiekami droša.

Uz jautājumu, ko būtu nepieciešams uzlabot, lai satiksme kļūtu drošāka, visbiežāk ieteikts izveidot papildus gājēju pārejas un luksoforus, ierīkot ātrumu ierobežojošos vaļņus, kā arī izbūvēt ietves un gājēju celiņus.

Lai arī ceļu satiksmes drošība gan Eiropā, gan arī Latvijā pēdējo desmit gadu laikā ir ievērojami uzlabojusies, ceļu satiksmes negadījumu un tajos cietušo skaits vēl aizvien ir augsts. Šī iemesla dēļ ES ilgtermiņā (līdz 2050.gadam) ir izvirzīts mērķis, samazināt ceļu satiksmes negadījumos cietušo skaitu līdz nullei. Statistikas dati liecina, ka ES pilsētās aptuveni 70 % gadījumu ceļu satiksmes negadījumos bojāgājušie ir mazāk aizsargātie satiksmes dalībnieki, proti, gājēji, motociklisti un riteņbraucēji. Tāpēc ceļu satiksmes drošības jautājumu risināšana pilsētās ir viena no jomām, kam pievērsta galvenā uzmanība.

Drošība ir būtiska jebkurai transporta sistēmai, un tai vienmēr jābūt galvenajai prioritātei. “Ventspils reiss” savā darbībā šo nosacījumu ievēro jau daudzus gadus, iegādājoties tikai jaunus un vismodernākajām drošības sistēmām aprīkotus autobusus, rūpējoties par darbinieku profesionālās kvalifikācijas paaugstināšanu, kā arī sekojot līdzi transportlīdzekļu tehniskajam stāvoklim, dāvinot pasažieriem atstarotājus un atstarojošās vestes, kā arī ikdienā darot vēl daudz ko citu. Visu šo darbību rezultāts ir sasniegumi a/s “Balts” organizētajā konkursā “Drošākais uzņēmuma autoparks”, kurā 8 gadus pēc kārtas uzņēmums izcīnījis augstāko apbalvojumu un atzīts par drošāko pasažieru pārvadātāju Latvijā.

Lasi vēl

Komentāri (5)

  • 0
    ventspilnieks 36,7 01.06.2021, 10:20:30

    Šitais labs, pielikt blakus rakstam ar izbirušu papīrmalku.
    Bet īstenībā šis ir reklāmraksts VR, OC, un LunV :D

  • 0
    tiešām suns 01.06.2021, 13:20:44

    tiešām -tāda ziņa nelaikā-kad šoferi nevar izbraukt tilta apļus un baļķi izgāžas ārā...

  • -3
    P SIA "Ventspils reiss" 01.06.2021, 14:34:07

    ventspilsnieks36.7 un tiešām suns laikam ir nedaudz dienas sajaukuši...baļķi bija vakar... Un jautājums, vai tur pie vainas drīzāk nebūs tie, kas kravu uzkrāva un nostiprināja? Satiksmes drošība tomēr ir kas cits. Bet vispār jau fakts, ka satiksmes drošība ir uzlabojusies, nenozīmē to, ka pilsētā nenotiek neviens negadījums. Diemžēl no tiem mēs vēl neesam pasargāti.

  • 0
    ventspilnieks 36,7 01.06.2021, 19:16:03

    aha, vakar neskaitās :D
    Kāds sakars Ventspils reisam ar drošību uz ceļiem, ja visu plāno LVC un CSDD

  • 0
    juris700 01.06.2021, 18:09:36

    Bānīt...slēgot uz laiku embūtes..tārgales ielu krustojumus..visa kustība tiks novirzīta uz blakus ielām..jau tagad zb tie lidojošie kam jānokļūst uz ,,varavīksne,,bērnudārzu..tagad vēl pārējie lidos..un to jūs uzskatat par drošību???

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: