Vecākās paaudzes cilvēki Ventspils Galvenajā bibliotēkā apgūst prasmi rīkoties ar datoru. Viņu palīgi – pašu mazbērni.

Kluso murdoņu bibliotēkas mācību telpā, kurā sirmgalvji un viņu atvases vienādi ieinteresētiem skatieniem veras datora monitorā, ik pa brīdim pārtrauc skaļāki izsaucieni: «Atradu!»; «Jāspiež šeit. Kas tālāk?»... Rit mācību stunda vienā no Eiropas Savienības dalībvalstu kopīgā projekta E-prasmju nedēļa pasākumiem.

Akcija Paaudze paaudzei 1. martā bibliotēkā pulcēja opīšus un omītes, viņu mazbērnus un citus aktīvistus; tās mērķis – iedrošināt vecāko paaudzi izmantot datoru. Septiņdesmit gadu vecā Arta atzīst, ka šobrīd ar datoru ir uz jūs: «Gribētos apgūt kaut pašu minimālāko, lai nepaliktu ārpus laikmeta vēsmām. Piemēram, iemācīties maksājumus kārtot internetā.

Tas būtu ļoti ērti un arī lētāk. Mājās mazbērniem un bērniem datori ir. Ja būtu iemaņas un zināšanas, tad, kamēr viņi darbā un skolā, mierīgi varētu darboties.» Arī Ritas Dārznieces ģimenes locekļiem mājās dators ir. Taču sirmā kundze atzīst, ka neko daudz no tā nesaprotot. Šodien palīdzēs mazmeita Madara. Viņa ir gatava pamācīt omīti arī mājās.

Meitene ir pārliecināta par izdošanos: «Domāju, ka manai omītei problēmu nebūs.» Septiņdesmitpiecgadīgo Maiju Asari uz bibliotēku atdzinusi ziņkārība: «Varbūt pamācoties radīsies interese...» Dažādos cilvēkus apvieno ne tikai interese, bet arī tādas kā bailes no sarežģītās tehnikas. Kopīgā mācību stunda klātesošos sirmgalvjus par soli pietuvināja atziņai, ka darboties ar datoru nav nemaz tik sarežģīti, bet tas sniedz lielas iespējas. Turklāt mācīties visiem kopā šķiet drošāk un omulīgāk: sak, ne jau es viens tāds nepraša.

Iekļaujoties E-prasmju nedēļā, Ventspils bibliotēkā no 28. februāra līdz 4. martam norisinājās arī virkne citu interesantu pasākumu: bezmaksas semināri, kuros speciālisti no Swedbank, Nodarbinātības valsts aģentūras un citām iestādēm un institūcijām iepazīstināja klātesošos ar datora un interneta izmantošanas iespējām ikdienas vajadzībām. Savukārt Ventspils bibliotēkas speciālisti informēja par bibliotēkas veidotajiem e-resursiem – elektronisko katalogu, datubāzēm, to izmantošanu gan zināšanu apguvei, gan atpūtai un izklaidei.

Foto Juris Ģigulis

Ritas Dārznieces mazmeita Madara ir pārliecināta, ka viņas omītei viss izdosies.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: