Kurzemes rajona tiesa šodien plāno skatīt bijušā Ventspils sporta skolas "Spars" direktora Viktora Zujeva krimināllietu par četrus gadus veca zēna nāvi 2017. gadā baseinā. Persona apsūdzēta par to, ka viņa izdarīja prettiesisku nonāvēšanu aiz neuzmanības vispārbīstamā veidā.

Prokuratūra norāda, ka apsūdzētā persona bija atbildīga par apmeklētāju drošību apmācību laikā kādā peldbaseinā Ventspilī. Nepietiekami novērtējot peldbaseinu kā bīstamības avotu dzīvībai un pārvērtējot savas spējas nodrošināt apmācāmo drošību dažāda vecuma bērniem, apsūdzētais nodarbības laikā atļāva mazgadīgam bērnam doties uz tualeti, taču nepiegrieza pietiekamu vērību apstākļiem, kādos viņš atgriezās.

Apsūdzētajam nepamanot šo faktu, bērns iekāpa atpakaļ baseinā, kur noslīkšanas rezultātā iestājās bērna nāve.

Par prettiesisku nonāvēšanu aiz neuzmanības var piemērot brīvības atņemšanu līdz pieciem gadiem vai piespiedu darbu.

Jau ziņots, ka 2017. gada 4. oktobrī Ventspils Ūdens piedzīvojumu parka mazajā peldbaseinā peldēšanas apmācības nodarbības laikā gāja bojā četrus gadus vecs zēns.

Zujevs, kurš vadīja konkrēto peldēšanas apmācības nodarbību bērniem, bija arī Ventspils sporta skolas direktors. Vēlāk "Spars" direktors pats vēlējies izbeigt darba attiecības.

Izglītības kvalitātes valsts dienests (IKVD) toreiz paziņoja, ka Ventspils Olimpiskais centrs īstenojis nelicencētu interešu izglītības programmu. Savukārt centrs toreiz paziņoja, ka IKVD paustais apgalvojums par to, ka centrs īstenojis nelicencētu interešu izglītību peldēšanā, ir maldinošs.

"Tajā laikā mēs analizējām tieši procesa īstenotājus, kas tajā laikā bija uzņēmums, kas principā nebija ne reģistrēts kā izglītības iestāde, ne saņēmis kāda veida licenci. Tajā laikā sākām administratīvo lietvedību un uzņēmuma vadītāju saucām pie administratīvās atbildības," iepriekš TV3 raidījumam "Nekā personīga" norādījis IKVD Uzraudzības departamenta direktors Juris Zīvarts.

SIA "Olimpiskais centrs "Ventspils" ar peldēšanas instruktoru Zujevu darba attiecības pārtrauca 2017. gada oktobrī un, pēc uzņēmuma rīcībā esošās informācijas, Zujevs Ventspilī vairs nedzīvo.

Ventspils pilsētas pašvaldībā norāda, ka dome un centrs šo nelaimes gadījumu nevienu brīdi nav atstājis bez ievērības. Piesaistot speciālistus, tai skaitā Latvijas peldēšanas federāciju, 2017. gada nogalē detalizēti tika izvērtēti drošības jautājumi. "Ventspils" un Ventspils pilsētas dome aktualizēja nepieciešamību valstiskā mērogā izstrādāt vienotus noteikumus nodarbībām peldbaseinos.

Pēc negadījuma peldētapmācības bērniem tika atsāktas 2018. gadā.

Lasi vēl

Komentāri (17)

  • 0
    žurka 20.05.2021, 10:14:52

    Jūtu līdzi- tas bija traģisks nelaimes gadījums, visām iesaistītajām pusēm.
    Bet - par peldētapmācību bērniem, kas tika atsāktas 2018. gadā - tā kā skolās skolotāji jau 3 gadus nevar fiziski izvadāt visus bērnus uz baseinu un atpakaļ un to visu uzspēt stundu laikā, kā arī nav to palīgu, kas var papildus bērnus uzmanīt, tad peldētapmācības kā tādas faktiski jau sen kā nenotiek. Varbūt tikai privāti un par maksu. Un tad būs valstsiskas kampaņas - kā tad tā, baseins ir, bet bērni faktiski peldēt nemāk.

  • -1
    tiešām suns 20.05.2021, 14:06:36

    vai boiča te ņepričom? priekšnieks neatbild par savu darbu? jeb tas atkal tikai ventspilī prakativajet? šefs cietumā arī šim būtu ērti blakām.tie uzraugi arī zem katras kritikas-bīstama vieta viskas var notikt bet tik pavirši...dome atkal gļābs savējo?

  • -7
    Marta P 20.05.2021, 15:29:59

    Notikums nu dien bija traģisks un piekrītu Žurkai, ka žēl visus iesaistītos. Pēldapmācības sporta stundās organizēt bez papildus pedagogiem ir nereāli. Bet par to pārējo gan - nemētājiet tik briesmīgas idejas. Ir atsevišķi indivīdi, kas ir stingri pret to, ka Ventspilī vispār kaut kas ir, īpaši veselības uzlabošanai, un tie tad šo varētu izmantot savos šausmu plānos - ar valdības lēmumu slēgt Ventspilī baseinu, jo nevar notikt peldapmācības (valdības neizdarības dēl, jo nenodrošina skolotājus) .

  • 0
    Nah-nahs- ceturtais sivēns 20.05.2021, 16:46:49

    Aci pret aci,zobu pret zobu!
    Pēc šāda principa vajadzētu vadīties.
    Diemžēl Rumpītis nāvessodu atcēla jau labi sen,laikam baidoties,ka tas netop izpildīts pārāk daudziem,kuri to pelnījuši.

  • -2
    Kriska 20.05.2021, 19:01:53

    Bet kur tajā laikā bija vecāki? Tik mazo bērnu atstāt bez uzmanības- vieglprātība augstākā līmenī.

  • -2
    Janis Zvejnieks 20.05.2021, 19:51:26

    kriska,mazaja peldbaseina ir balkons,kur vecakus nodarbibu laika nelaida.Ja,butu bijis atlauts,Nekad berns nebutu noslicis.Otrkart,cilvekam jamil savs darbs,nevis tikai tuksa naudas grabsana.Ka tu doma, vai citos sporta veidos berni neiet uz toleti vai nedraiskojas ?Treneri kuri mil savu darbu un bernus,vienmer ar vienu aci un zemamzina seko lidzi visam kas notiekas.Aizej uz vieglatletu treninu,vienalga kura trenera ,neviens vecaks,netiek raidits ara,un treneri redz apsoluti visu.Sis lietas spriedumam,jabut pa pilnu klapi.Pieci gadi cietuma

  • 0
    Janis Zvejnieks 20.05.2021, 20:02:11

    P.S. Un ja kads no piesedzejiem,boica, vai no Ventspils domes,var ar vinu sadalit lidzigas dalas 5gadus

  • -1
    Kriska 20.05.2021, 21:07:24

    Jāni , bet bērnam bija tikai 4 gadi. Dzirdēju ka vienlaikus baseinā bija ap 20 bērnu. Kā var uzticēt svešam cilvēkam savu bērnu paaugstinātas bīstamības apstākļos??

  • -3
    Marta P 21.05.2021, 14:39:50

    Visur ir bīstami! Jebkuri treniņi ir paaugstinātas bīstamības, un tie notiek grupās! Šis ir traģisks nelaimes gadījums, bet apgalvot, ka treneris būtu bijis vienaldzīgs nevar! Treneris vienmēr pieskatīja un sekoja līdzi. Šajā reizē, diemžēl, bija nelaimīgas apstākļu sakritības un nepamanīja.

  • 0
    Janis Zvejnieks 20.05.2021, 22:09:07

    Kriskaaa ! Kada hren raznica,20 bernu un 4 gadi.Vecakiem no ta vieglak nepaliek !Runa iet par to,ja vecakiem butu atlauts balkona noverot peldesanas apmacibas,Nekad neviens bernins nenosliktu !Taka,visa atbildiba 100%jauznemas sitam individam,jo vins nelava vecakiem ,noverot nodarbibu norisi

  • -4
    Marta P 21.05.2021, 14:44:10

    To gan nevar apgalvot! Ļoti daudzos treniņos vecāku klātbūtne nav vēlama, jo bērns nespēj sakoncentrēties nodarbībai un tas ir bīstami. Tieši šī iemesla dēl arī baseinā vecākiem nebija ļauts novērot nodarbības, jo tas varēja novērst bērnu uzmanību no trenera.

  • 0
    Janis Zvejnieks 20.05.2021, 22:28:37

    P.S.Kadreiz, Boic bij a lielo burt,tagat i palics tikai boicLemps.Un ja ta godig,sos abs divs,es ari varej tiesa sudzet.Jaunakam puikam,lidz so balt dien ret uz kakl

  • 0
    tiešām suns 21.05.2021, 09:46:33

    varbūt boič ir liel lemp bet dome sagādājusi šim fruktam darbu-3000eiro apmērā,,,jums tāds blats domē nav?NU NEIET TIE VECIE PROM NEPARKO UN CEĻU JAUNAJIEM NEDOD......

  • -6
    Marta P 21.05.2021, 14:45:33

    Katram ir iespēja doties vēlēt un savu viedokli izteikt. Neviens jau nevar pats izvēlēties paliks vai nepaliks, to nosaka vēlētājs. Jāizvērtē darbi un jāiet balsot!

  • 0
    tiešām suns 21.05.2021, 16:31:16

    jums arī maaartaaaa ja viens darbs nojūk tad dome sagādā citu-tad labi esat iekartojusies un dodieties tik vēlet par cietumnieku un viņa kliķi. es labprāt jūs ievēlētu -stipri dumja izliekaties.noderēsiet.

  • 0
    Janis Zvejnieks 21.05.2021, 20:40:50

    Marta P,jus laikam ar sportu nekad neesat nodarbojusies un bernu ari jums nav.Ka sakat(Loti daudzos treninos vecaku klatbutne nav velama,.... bla,bla ,bla ),aizejiet uz hokejistu treniniem un parliecinasieties par pretejo,berni censas ne tikai trenera uzdevumus izpildit labi,bet ari saviem vecakiem paradit,ka viniem tas izdodas.Un ja sanak labi,emocijas ir no abam pusem.Un tas netrauce,bet stimule.(Saja reize,diemzel.....bla,bla,bla) Tani reize,lamigas sakritibas del,mans jaunakais dels palika dzivs.Un katru reizi,kad redzu vina retu uz kakla,nak atminas atpakal,ka vareja but ari savadak

  • 0
    Janis Zvejnieks 21.05.2021, 20:52:13

    P.S.Cilvekiem kas nezin,kapec ta reta uz dela kakla.Toreiz ari, treneris bija pie vainas

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: