Jau trešās 9-stāvu mājas iedzīvotāji pilsētas kreisajā krastā nobalsojuši pret mobilās 5G sakaru stacijas uzstādīšanu uz viņu mājas jumta. Iedzīvotāji labāk izvēlas veselību, nevis vilinošu nomas maksu antenas izvietošanai.

Redakcijā vērsās mājas Inženieru ielā 75 iedzīvotāji. Maija sākumā viņi saņēma savās pastkastēs anketu ar ierosinājumu nobalsot par vai pret LMT mobilā tīkla 5G bāzes staciju uzstādīšanu uz viņu mājas jumta. Iedzīvotāji redakcijai pastāstīja, ka daudzi nav pietiekami informēti par to, ko vispār nozīmē 5G mobilo tīklu tehnoloģija un kādu ļaunumu var nodarīt cilvēkiem un mājdzīvniekiem nepārtrauktais antenu starojums.

Viens no 75  mājas iedzīvotājiem pats strādā ar mobilo tehniku un zina, ka mobilo sakaru antenu apkalpošanas vai remontu laikā, kā arī strādājot tādu antenu tuvumā, to starojumu speciāli samazina vai atslēdz pavisam, lai norobežotu tehniķus no kaitīgās iedarbības. «Zinot, ka šīm antenām ir spēcīgs starojums, ka tās darbojas visu laiku un praktiski nekad netiek izslēgtas, pieļaujams, ka kaitīgajai starojuma ietekmei būs pakļauti visi 9-stāvu māju klusā rajona iedzīvotāji,» savus minējumus izteica iedzīvotājs.

Pēc iedzīvotāju sacītā, anketas tika izplatītas privatizēto dzīvokļu īpašniekiem, bet par neprivatizēto dzīvokļu īrniekiem jau it kā nobalsojis īpašnieks, proti, pašvaldības pārstāvis Ventspils nekustamie īpašumi (VNĪ). Tomēr VNĪ neko nezināja par šīm anketām un mobilā operatora LMT plāniem izvietot uz dzīvojamo māju jumtiem savas bāzes stacijas.

«Mājas pārvaldniekam vajadzēja mums sūtīt anketas neprivatizētajiem dzīvokļiem,» norādīja VNĪ tehniskais direktors Valērijs Pļiskovs, piebilstot, ka viņš personīgi neko par to nav dzirdējis.

Aptuveni tāda pati reakcija bija arī VNĪ valdes priekšsēdētājam Valdim Lesiņam. Mājā Inženieru ielā 75 ir aptuveni 36 neprivatizēti dzīvokļi, kuri pieder pašvaldībai. «Privātie apsaimniekotāji grēko un nesūta mums uzaicinājumus piedalīties balsošanā,» spiests atzīt Lesiņš. Attiecībā uz 5G stacijām viņš gribētu, lai viņa rīcībā būtu vairāk informācijas par iespējamo to starojumu ietekmi uz apkārtējo vidi un cilvēku veselību. Lesiņš atgādina, ka 5G mobilā tīkla pārklājumam bāzes stacijas ir jāizvieto ik pēc 200–250 metriem, praktiski – uz katras trešās daudzstāvu mājas. Tomēr Lesiņš uzskata, ka izšķirošajam šajā jautājumā ir jābūt iedzīvotāju un dzīvokļu īpašnieku viedoklim.

Lesiņš atcerējās, ka vairāk nekā pirms gada VNĪ saņēma piedāvājumu no mobilā operatora LMT par telefonu stacijas izvietošanu uz ēkas Saules ielā 106. «Tādus lēmumus mēs uz savu galvu nepieņemam, kad runa ir par svešu īpašumu, un vispirms pieprasām uzrādīt visus nepieciešamos dokumentus, toskait par ietekmi uz vidi un veselību, bet pēc tam izvirzām jautājumu dzīvokļu īpašnieku balsošanai,» skaidro Lesiņš. Toreiz VNĪ nav izsnieguši atļauju stacijas uzstādīšanai uz mājas Saules ielā 106. Lesiņš atcerējās, ka viņam šķita dīvaini jautājumi, ko turklāt uzdeva nevis pats LMT, bet kāds projektu vadītājs. «Tādēļ mēs nenovirzījām šo piedāvājumu apspriešanai iedzīvotājiem un neko neatbildējām LMT,» pastāstīja VNĪ vadītājs.

Namu apsaimniekošanas kompānijas Pārvaldnieks V pārstāvis Leonīds Aļohins, kas organizēja Inženieru ielas 75 iedzīvotāju aptauju, informēja, ka vairums privatizēto dzīvokļu īpašnieku nobalsoja pret LMT 5G stacijas uzstādīšanas uz viņu mājas jumta. Iepriekš tādu pašu attieksmi pret līdzīgu piedāvājumu demonstrēja 9-stāvu māju iedzīvotāji no Saules ielas 112 un 116, piebilda Aļohins. Namu pārvaldnieks pastāstīja, ka mobilais operators solīja dzīvokļu īpašniekiem maksu par antenas izvietošanu uz mājas – 300 eiro mēnesī jeb 3600 eiro gadā. «Par šo naudu varētu nomainīt ūdensvada stāvvadu vienā 9-stāvu mājas kāpņu telpā,» komentēja apsaimniekotājs. Tomēr viņš uzreiz arī piebilda: «Veselība ir dārgāka par jebkuru naudu, un ne visu var pārdot un pirkt.» Pārvaldnieks V pārstāvis domā, ka mobilais operators šajā ziņā nerimsies un tik un tā atradīs vietu, kur uzstādīt 5G bāzes stacijas.

Šā gada sākumā cits mobilais operators Tele2 informēja Ventas Balsi par saviem plāniem šim gadam. Aizvadītā pusotra gada laikā Tele2 uzstādījis bāzes stacijas 5G septiņās Latvijas pilsētās. «Plānos šim gadam – izvērst 5G tīklu līdz tādam līmenim, lai šīs tehnoloģijas bāzes stacijas atrastos jau 20 Latvijas pilsētās vai tās apkaimēs,» informēja Tele2 sabiedrisko attiecību vadītājs Oskars Fīrmanis. Starp 13 pilsētām, kurās šogad Tele2 plāno uzstādīt 5G stacijas, minēta arī Ventspils. Viens no Inženieru ielas 75 dzīvokļu īpašniekiem uzskata, ka tam nemaz nav obligāti izmantot daudzstāvu namu jumtus. «Ir alternatīva – uzbūvēt mobilo sakaru torni klajākā vietā, tālāk no dzīvojamiem rajoniem,» ierosina ventspilnieks.

Lasi vēl

Komentāri (30)

  • -10
    Pilsēta 10.05.2021, 10:03:35

    Priekškam, tad masveidā potē cilvēkus ja beigās neļauj likt 5G stacijas?
    Kārtējais fuij Kariņa valdībai par iesāktiem un nepabeigtiem darbiem.

  • -1
    Lielais Kretīns 10.05.2021, 10:20:48

    Smieklīgākais ir tas, ka 5g antenas izstaro mazāk nekā 4g antenas, bet tas tā. Tas jau facebook ekspertiem neinteresē.

    Jā var piekrist iedzīvotajam, ka slēdz ārā, jo tehniķi atrodas tieši pie antenām, nevis aiz betona sienas lielā atalumā. Istenībā pašas mājas iedzīvotājiem ir vissmazākais starojums, jo antenas, jo viņas jau tēmē tālumā nevis tieši uz mājas jumtu. Ja kāds nezin, tad 5G antenas tēmē signālu uz uztvērēju, nevis izplata pa visurieni.

    Vink žēl, ka pat VB redakcija nemāk pārbaudīt faktus pirms publicē kārtējās muļķības.

    Ieteiktu paskatīties izglītojošu materiālu.
    https://www.youtube.com/watch?v=CzAalPeOkHY&t=1s&ab_channel=Aizliegtaispa%C5%86%C4%93miens

  • 0
    visvaldisbalamute 10.05.2021, 22:01:38

    Man galvenais lai kaijas no rītiem turpina ķērkt. Ja nu tiem putniņiem kas piemetas, ko tad. Gaiļu nav, ceļos ar kaiju ķercieniem.

  • -8
    Latvija pāri visām! 10.05.2021, 10:38:40

    "Viens no 75 mājas iedzīvotājiem pats strādā ar mobilo tehniku un zina, ka mobilo sakaru antenu apkalpošanas vai remontu laikā, kā arī strādājot tādu antenu tuvumā, to starojumu speciāli samazina vai atslēdz pavisam, lai norobežotu tehniķus no kaitīgās iedarbības."
    ---
    Šis izsaka visu!!!
    "atgādina, ka 5G mobilā tīkla pārklājumam bāzes stacijas ir jāizvieto ik pēc 200–250 metriem, praktiski – uz katras trešās daudzstāvu mājas."
    ---
    Ļoti zīmīgi!!!

  • -7
    Latvija pāri visām! 10.05.2021, 10:40:48

    "Istenībā pašas mājas iedzīvotājiem ir vissmazākais starojums, jo antenas, jo viņas jau tēmē tālumā nevis tieši uz mājas jumtu. Ja kāds nezin, tad 5G antenas tēmē signālu uz uztvērēju, nevis izplata pa visurieni."
    -----
    Pats nevilšus atklāj problemātiku...
    Kur liks, tur notēmēs!
    Un viss atkarīgs no tēmētāja morāles vai tās trūkuma lielas naudas klātbūtnē.
    (K gripas afēra parāda, ka varnešu un viņu līdzskrējēju morāle nav īpaši mainījusies kopš hitleriskās Vācijas bēdīgās pieredzes.)
    Nanodaļiņu, ko satur
    fakcīnas, mijiedarbība ar 5G torņiem,
    (nerunājot nemaz par iespēju tos 'ierubīt' uz pilnu klapi, ar garantētu k gripas simptomu "plāndēmiju")
    ir pastiprinātas intereses vērta.

  • -5
    tiešām suns 10.05.2021, 11:11:48

    daudzstāvu mājās ar antenām uz jumtiem dzīvo tūkstošiem ventspilnieku,avīzē bija raksts ka cilvēki sūdzējušies ka sāp galva no šīm uzpariktēm. tātad tik daudz cilvēki neapmierināti ar pašvaldības darbu? jo šeit jau nekas nenotiek bez viņu ziņas-tas tā jāsaprot? tālāk-privāto māju īpašnieki būtu priecīgi ja dome beidzot koptu savu zemi paši-atkal tūkstošiem neapmierināto????ejam balsot un ievedam kārtību.

  • -5
    Lielais Kretīns 10.05.2021, 11:28:08

    Man sāp galva no tava komentāra.

  • -3
    Mazais Kretīns 10.05.2021, 11:41:53

    ebkurā gadījumā, hm ... es nopirku veselu kaudzī ar šungīta iežiem, vai jūs zināt, kas ir šungīts? Kāds zina, kas ir šungīts? Nē, ne Šunga Knīts, es domāju, ka viņš ir ieslodzīts cietumā. Es runāju par šungītu. Jebkurā gadījumā tas ir divus miljardus gadu vecs akmens, kas aizsargā pret frekvencēm un nevēlamām frekvencēm, kas, iespējams, ceļo gaisā. Tas ir mans stāsts, es nopirku veselu kaudzi ar tādiem. Noliku tos ap la pils. Mazas piramīdas, tādas lietas.

  • -2
    Ingus Trautmanis 10.05.2021, 11:55:11

    Šeit nu Brīvība un pārējie "eksperti" var izpausties uz nebēdu, pabīdot savas follija cepurītes uz pakauša!

  • -8
    Latvija pāri visām! 10.05.2021, 14:15:05

    Ingus Trautmanis uz nebēdu var izpausties kā kovid panikas propagandas trollis,
    ar acīm
    apgrābstot kontā savus trīsdesmit jūdasa grasīšus...

  • -1
    Pritchetts 10.05.2021, 15:45:48

    neandertālieši, negrib labāku internetu ar ātrāku savienojumu.
    Tie drošvien tie paši kas arī vakcinēties neies

  • 0
    Pritchetts 10.05.2021, 15:48:38

    Alkohols un gaļa ir ļoti kaitīga, to gan Jūs rijat un dzerat uz nebēdu

  • -2
    Virsliga 10.05.2021, 18:55:16

    Diezgan nožēlojami, ka "Ventas Balss" publicē tik tendenciozu rakstu: " Iedzīvotāji labāk izvēlas veselību, nevis vilinošu nomas maksu antenas izvietošanai."
    Vai aptaujāts rakstā ir kaut viens eksperts, kas ļautu izteikt šādu apgalvojumu? Neesmu ne par, ne pret, es tiešām neesmu eksperts, bet tas, ko izdevies par šo tēmu ticamu atrast, nekā neliecina, ka tās antenas būtu kāds ļaunums.

    Neprofesionāli.

  • -1
    Virsliga 10.05.2021, 19:10:45

    Tas, ko šādā brīdī vajadzētu darīt medijam - skaidrot. Sameklēt autoritatīvu eksperta komentāru. Vēlams vairākus. Kaimiņš, kas skrūvē antenas, protams, ir forši, bet mani nekādi nepārliecina.

  • -1
    Lielais Kretīns 10.05.2021, 20:28:09

    Tādus brīnumus no VB nesagaidīsi, ja gribi kaut ko tādu jāmeklē cits mēdijs. Diemžēl tā ir :(

  • -2
    Gunārs Pētersons 10.05.2021, 21:25:40

    Ventasbalss kārtējo reizi rāda neprofesionālas žurnālistikas paraugu. Jautājums Jums, ventasbalss.lv. Vai Jūs uzskatāt, ka 5G ir kaitīgs? Un ja jā, tad no kādiem avotiem Jums ir šī informācija? Vai Jums ir objektīvi pierādījumi tam, ka 5G antenas kaitēs cilvēku veselībai, ja atļaujaties šādu rakstu publicēt? Ja jau publicējat, tad arī atbildat Ventspils iedzīvotājiem un skaidrojiet savu viedokli! Gaidu Jūsu atbildi!

  • 0
    Lielais Kretīns 10.05.2021, 22:29:21

    Visstulbākais ir tas, ka pat eksperti jomā nav tālu jāmeklē pilns VeA ar gudriem pētniekiem, galu galā tak radio teleskops mums arī ir, bet nu VB redakcijai pa slinku sameklēt kādu epastu vai tel numuru savā kontaktu saraksta.

  • -3
    Arnis Junge 11.05.2021, 13:57:11

    Arī pēc kāda detalizēta ekspertu viedokļa un skaidrojuma joprojām būs sazvērestības teoriju mīļotāji, kuri staigās follija cepurītēs!

  • -5
    visvaldisbalamute 10.05.2021, 22:07:51

    Un vispār ir valstis kas aizliegušas 5g, un tas nav mozambikā bet arī tepat blakus. Tākā nelejiet te. LV kā parasti, ja maksā tad der, un par pārējo nospļauties.
    https://smombiegate.org/list-of-cities-towns-councils-and-countries-that-have-banned-5g/

  • -1
    Gunārs Pētersons 10.05.2021, 22:15:49

    Jā jā, smombiegate uzticamais avots :) Jā, ir valstis, kuras vilcinās, bet ne jau follija cepurīšu starojuma dēļ, muļķadesa. Brīnos, ka viens otrs nav vēl "great reset" 10 x pieminējis. Starp citu ir valstis, kurās viss notiek un nevienam gabals nav nokritis. Cilvēki kādreiz no radio arī baidījās. Bet nu ar paaudzes maiņu, paldies dievam, šīs iedomu problēmas risinās.

  • -6
    visvaldisbalamute 10.05.2021, 22:38:30

    Gunārs Pētersons Nu pamelklē, vai pašam slinkums un bezjēgā izmuldēt kautko var ne tikai Tu. Parādi kur ir kaut viens pētījums par ietekmi uz cilvēkiem? Nebūt negrasos 100% apgalvot, ka uzcepsies smadzenes un paliksi bez olām. Tikai kautkā mums te sanāk kā vienmēr... Pavļuts pasūtīt Dāņu izmesto Astriņu taisās un tagad skaties EU vair vispār Astriņu negrib. :D Varbūz izbāz savu pauri no krātiņa vienreiz.

  • 0
    Gunārs Pētersons 11.05.2021, 10:00:35

    Nu, piemēram tikai daži piemēri:
    https://www.who.int/news-room/q-a-detail/radiation-5g-mobile-networks-and-health

    https://www.nytimes.com/2019/07/16/science/5g-cellphones-wireless-cancer.html

    https://www.bbc.com/news/world-europe-48616174

    https://www.androidauthority.com/5g-dangers-895776/

    https://www.theguardian.com/technology/2020/apr/07/how-false-claims-about-5g-health-risks-spread-into-the-mainstream

    https://telecoms.com/opinion/debunking-5g-health-concerns/

  • 0
    Gunārs Pētersons 11.05.2021, 10:05:41

    Un tad vēl:
    Hadi, Muhammad Usman, and Mareya Khurshid Ali. "Debunking the Fabricated Myths Around 5G." (2020).

    Chiaraviglio, Luca, Ahmed Elzanaty, and Mohamed-Slim Alouini. "Health risks associated with 5G exposure: A view from the communications engineering perspective." arXiv preprint arXiv:2006.00944 (2020).

  • -2
    visvaldisbalamute 11.05.2021, 12:32:30

    Zinu, tādi raksti ir pilns, tāpat kā pretēji viedokļi. Interesē pētījums par ietekmi uz cilvēkiem, a tāda nav. Kāpēc nav?

  • 0
    Gunārs Pētersons 11.05.2021, 12:49:42

    Nu bet tur taču ir par cilvēkiem. Tu maz iedziļinājies?

  • 0
    Gunārs Pētersons 11.05.2021, 12:50:26

    Pats tači iepriekš teici " Parādi kur ir kaut viens pētījums par ietekmi uz cilvēkiem? ". Ok, ieliku. Tagad atkal nav labi.

  • -2
    visvaldisbalamute 11.05.2021, 13:47:38

    https://www.news-medical.net/news/20200708/Zebrafish-study-finds-few-health-impacts-of-5G-wireless-technology.aspx

  • 0
    Gunārs Pētersons 11.05.2021, 14:01:47

    Man prieks, ka beidzot esam uz viena viļņa :)

    Izkopēju no Tevis dotās publikācijas pāris tiekumus:
    1) Researchers exposed embryonic zebrafish for two days to 3.5 GHz radiofrequency radiation, the frequency typically used by 5G-enabled cell phones.
    2) Based on our study, we don't think 5G radiation is that harmful.
    3) They found no significant impacts on mortality, how the embryos formed or the embryos' behavioral response to light.

  • 0
    visvaldisbalamute 11.05.2021, 14:21:55

    Tikai to arī mēģinu visu laiku pateikt, ka tie pētījumi ir salīdzinoši pamaz, un līdz galam neviens tur konkrēti nevar vēl neko pateikt.
    They did find a modest impact on a test that measures the embryos' response to a sudden sound that they will investigate further.
    Nebūt nesaku, ka visi mirstam un mms kontrolēs kovid ar 5g torņiem.

  • -3
    Latvija pāri visām! 11.05.2021, 10:38:17

    gaļa ir ļoti kaitīga,
    ----
    Folijas cepurīte te priekš viena gaļas nīdeja prasīt prasās:)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: