Šodien Latvijā sākusies tautas skaitīšana. Taču vispirms iedzīvotājiem ir iespēja internetā saskaitīties pašiem.

No šodienas līdz 10. martam iedzīvotāji mājas lapā www.tautasskaitisana.lv varēs aizpildīt tautas skaitīšanas anketas elektroniski. Lai autorizētos elektroniskajai tautas skaitīšanai, iedzīvotāji varēs izmantot e-parakstu, vairāku banku internetbankas identifikatorus vai arī personas kodus un pases numurus. Iedzīvotāji tiek aicināti internetā aizpildīt anketas par visiem ģimenes locekļiem.

 

Tos, kuri nebūs aizpildījuši tautas skaitīšanas anketu internetā, laikā no 17.marta līdz 31.maijam tautas skaitītāji apciemos dzīvesvietā. Tautas skaitīšanas Ventspils reģiona koordinatora asistente Larisa Belova stāsta, ka tautas skaitītājs mājās ieradīsies ar datoru un visu informāciju pa taisno ievadīs tajā. Vizīte ilgu laiku neprasīs – aptuveni 15 līdz 20 minūtes. Vispirms būs jāaizpilda anketa par mājokli un tad personas anketa. Jautājumi būs saistīti ar izglītību, darbu un valodu. Netikšot jautāts par ienākumiem, uzkrājumiem vai veselības stāvokli.

 

Belova informē, ka skaitītājs pie cilvēka var ierasties laika posmā no plkst.7 līdz 21. Pie pensionāriem ies pa dienu, pie strādājošiem centīsies aiziet vakarpusē. Ja neviena mājās nebūs, skaitītājs pastkastē atstās paziņojumu ar nākamā apmeklējuma laiku. Ja viņam tas nebūs pieņemams, viņš varēs sazināties, lai norunātu citu laiku. Ja skaitītājs cilvēku nesastaps vēl divas apmeklējuma reizes, tad viņš saskaitīts netiks.

 

Belova atklāj, ka Latvija ir vienīgā valsts Eiropas Savienībā, kur atsevišķi tiks saskaitīti arī ārvalstīs dzīvojošie iedzīvotāji, kuri ārpus Latvijas dzīvo ilgāk par gadu. Mājiniekiem par viņu būs jāzina personas kods, vārds uzvārds, kurā valstī viņš atrodas un cik ilgi.

 

Interesanti, ka ir noteikts kritiskais brīdis – 1. marts plkst. 0:00. Netiks skaitīti bērni, kuri dzimuši pēc 1.marta, bet tiks skaitīti cilvēki, kuri miruši pēc 1.marta. Respektīvi, ja skaitītājs ieradīsies, piemēram, maijā, viņš nepieskaitīs bērnu, kurš būs dzimis martā un viņam tobrīd jau būs pāris mēneši, bet pieskaitīs martā mirušu cilvēku, kurš tobrīd būs pāris mēnešus kā miris.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: