Ventspils un novada iedzīvotāji protestē pret jauniem vēja elektrostaciju parku būvniecības projektiem. Savukārt tie, kas jau tagad dzīvo līdzās vēja ģeneratoriem vai kuriem ir līdzīga pieredze, stāsta par vēja enerģijas kaitīgo ietekmi uz veselību un pašsajūtu.

Ventspilnieks Aivars viesojās pie saviem draugiem, kuru māja atradās līdzās vienam no lielākajiem vēja elektrostaciju (VES) parkiem Grobiņas novadā. Tuvākie vēja ģeneratori atradās aptuveni pārsimt metru attālumā no mājām, uz Aivara draugu zemes gabala. ''Projekta virzītāji piedāvāja zemes nomas maksu, un viņi piekrita, jo tobrīd bija vajadzīga nauda, bet zemes nomas maksa bija pietiekami vilinoša un regulāra. Turklāt toreiz viņi nezināja par sekām, ar kurām viņiem vajadzēs saskarties. Tolaik neviens par to nezināja, jo Latvijai tas bija kaut kas jauns,'' stāsta Aivars.

Pēc gada radās veselības problēmas

Tomēr jau pēc gada visa ģimene, kurā ir četri cilvēki, saskārās ar veselības problēmām. Visi ģimenes pārstāvji sūdzējās par regulāru nogurumu un nespēku. Šī iemesla dēļ Aivara draugi bija spiesti pārdot māju un pārcelties uz citu vietu, lai gan bija dzīvojuši Grobiņu pagastā daudzus gadus. ''Es braucu ciemos un reiz pavadīju pie viņiem veselu dienu. Iespējams, mājas saimnieki jau bija pieraduši, taču es visu laiku dzirdēju uzmācīgu skaņu no ģeneratoru rotēšanas un jutu vibrāciju. Aizbraucot no viņiem, vēl kādu laiku nevarēju saprast, kas ar mani notiek. Sajūtas bija ļoti dīvainas, nez no kurienes bija radies nogurums! Es taču tur nestrādāju, bet piedalījos dzimšanas dienas svinībās, turklāt alkoholu nelietoju, jo tās pašas dienas vakarā jau devāmies mājās un biju pie stūres!» atceras ventspilnieks.

VES tuvums kaitējis ne tikai iedzīvotājiem, bet arī viņu ģimenes mīluļiem. Interesanti, kā suns noreaģējis uz vēja ģeneratoriem. Līdz tam, kad tur parādījās turbīnas, suns dzīvoja pagalmā nepiesiets. Bet, kad tika uzbūvēti ģeneratori, suns visu laiku bēga prom, saimniekiem pat vajadzēja pielikt dzīvnieku pie ķēdes. Acīmredzot arī jaunie mājas iemītnieki nenoturējās tajā vietā ļoti ilgi. Reiz Aivars brauca garām savu draugu bijušajam īpašumam un no tāluma redzēja, ka māja izskatās pamesta, zālē ieaugusi. ''Atceros, kad pie Grobiņas uzstādīja pirmos četrus vēja ģeneratorus, man bija interesanti paraudzīties uz tiem tuvumā. Piebraucu pie tiem pa lauku ceļu un izkāpu no mašīnas, lai novērtētu tos tuvumā. Un uzreiz sajutu kņudēšanu pēdās, ko radīja vibrācija. Domāju, ka vēl vairāk ļaunuma rada infraskaņa, kuru cilvēks vispār nemaz nedzird! Tādēļ es neapskaužu tos, kas dzīvo līdzās vēja ģeneratoriem,'' savu stāstījumu pabeidz ventspilnieks.

Ģeneratoru spārni aiz loga

Platenes iedzīvotāja pirms vairākiem gadiem arī tika pie nevēlamiem kaimiņiem – vairākiem vēja ģeneratoriem. Kad viņa pārcēlās uz turieni dzīvot, vēja ģeneratoru vēl nebija. Toties tagad katru dienu pa savas mājas logu viņa redz vienu un to pašu ainu – rotējošus vēja ģeneratora spārnus. Attālums no tiem līdz mājai – aptuveni 700–800 metru. ''Es nopirku nekustamo īpašumu dažus gadus pirms ģeneratoru parādīšanās. Reiz rīdzinieki atbrauca pie mums un veica iedzīvotāju aptauju. Mēs nepiekritām vēja turbīnu būvniecībai, tomēr uzskatījām, ka mūsu viedoklis neko nemainīs – vēja stacijas tik un tā tiks uzbūvētas. Tā arī notika – mūsu viedokļus neviens neņēma vērā. Atbrauca kaut kāda sieviete un palūdza parakstīties,'' atceras Platenes iedzīvotāja.

Platenes projektā vairākkārt mainījās īpašnieki un investori, gadiem notika tiesas procesi. Tomēr vēja ģeneratori tika uzstādīti. Parka Platenes pļavas darbības desmit gadu laikā tuvumā esošo māju iedzīvotāji izjuta uz savas ādas, kā ģeneratori ietekmē pašsajūtu. ''Šķiet, ka caur tevi iziet kaut kādi viļņi. Traucē nemitīgie zibšņi, vakaros logiem priekšā jāver žalūzijas, lai neredzētu spilgto gaismu. Pagalmā ir dzirdams rotējošo spārnu troksnis. Stiprā vējā, kad rotora spārni griežas ātrāk, pašsajūta vēl vairāk pasliktinās. Ar gadiem ģeneratoru ietekme jūtama arvien izteiksmīgāk – troksnis, vibrācija, gaismas zibšņi. Pēdējā laikā bieži sākusi reibt galva,'' sūdzas Platenes iedzīvotāja.

Kādreiz Platenes laukā varēja redzēt ganāmies stirniņas, dzērvju barus. Tur gāja putnu ceļš, kas migrēja pie Būšnieku ezera. Tagad dzīvniekus vairs neredz un putnu kļuvis daudz mazāk, pamanījuši vietējie iedzīvotāji. Daudzi brauc sēņot un ogot uz mežu pa Kolkas ceļu, nogriežoties pa labi, gar bijušo šaursliežu dzelzceļa trasi. Tajā vietā vēja ģeneratori atrodas pavisam tuvu no sēņu un ogu vietām – vien dažu desmitu metru attālumā. ''Tur ir tāds ģeneratoru troksnis, ka, šķiet – tuvojas vilciens!'' savos iespaidos dalās sēņotāji.

Ziemassvētku egles efekts

Vēja ģeneratoru ietekme jaušama arī daudz lielākos attālumos. No mājas Jaunkalēji Tārgales pagastā līdz Platenes vēja ģeneratoriem taisnā līnijā ir aptuveni astoņi kilometri. Taču arī šeit izjūtama turbīnu negatīvā ietekme. ''Visvairāk traucē gaismas zibšņi naktī, kad vēja ģeneratori izgaismo visu pagalmu un mājas iekštelpas, jo īpaši otrajā stāvā. Ziemā, kad zemi noklāj sniegs, vēja ģeneratoru zibšņi atgādina Ziemassvētku egles efektu,'' stāsta mājas īpašnieks.

Ar vēl lielākām bažām viņš gaida divu VES parku – Dienvidparks un Ziemeļvējš – izbūvi Tārgales pagastā. Kad pirms vairākiem gadiem notika šo projektu sabiedriskā apspriešana, pagasta iedzīvotāji vāca parakstus, izrādot savu protestu, devās uz novada domi. ''Tomēr toreiz iedzīvotājus izdevās sašķelt un mainīt viņu domas, iespējams, kādam tika samaksāts. Atceros, ka mans kaimiņš sākumā bija iestājies pret vēja ģeneratoriem, bet pēc tam pēkšņi atļāva būvēt līdzās savam zemes gabalam. Zinu vienu cilvēku, kam arī piedāvāja naudu, taču viņš atteicās,'' atceras Jaunkalēju īpašnieks. Viņam ir skumji, ka iedzīvotāju šķelšanā piedalījās novada domes deputāti, kuri pārliecināja iedzīvotājus, ka visu projektu tik un tā neatcels, tādēļ labāk cīnīties pret atsevišķiem vēja ģeneratoriem, kas tiek plānoti vistuvāk konkrētajām mājām. Rezultātā no projekta izņēma dažas turbīnas, it kā ieklausoties iedzīvotāju viedoklī, taču abus parkus tik un tā būvēs. Viņiem jau ir izsniegtas būvatļaujas. ''Maniem īpašumiem tuvākie ģeneratori atradīsies aptuveni kilometra attālumā. Visticamāk, manai ģimenei nāksies meklēt citu dzīvesvietu!'' ar rūgtumu konstatē tārgalnieks.

Kas paliks pēc mums?

''Ja toreiz, kad notika projekta apspriešana, pagasta iedzīvotāji būtu bijuši vienoti un neatlaidīgi iestātos pret, mēs būtu panākuši abu vēja ģeneratoru parku būvniecības atcelšanu!'' pārliecināts tārgalnieks. Viņš uzskata, ka saliedētu sabiedrību nav iespējams uzvarēt! Diemžēl novada domes deputāti toreiz nostājās biznesa pusē, nevis iedzīvotāju. Zemes, kur tiks būvēti vēja ģeneratori, īpašniekiem tas ir izdevīgi, viņi regulāri saņems naudu no zemes gabalu nomas. Tārgales pagastā tā ir SIA Tārgalīte, uz kuras zemes tiks būvēti vēja ģeneratori. Tā nav nejaušība, ka tad, kad viena daļa pagasta iedzīvotāju parakstījās pret ģeneratoru būvniecību, otra daļa vāca parakstus par. ''Ja pašvaldība būtu gribējusi ieklausīties iedzīvotāju viedoklī, tā nekad neatļautu būvēt vēja ģeneratorus! Kā to izdarīja Dobeles dome, kas prata iestāties pret ārzemju biznesu!'' pārliecināts viens no vēja enerģijas pretiniekiem. ''Visiem jau sen ir skaidrs, ka vēja enerģija nav ne zaļa, ne veselīga, tieši otrādi – kaitē veselībai un visam dzīvajam. Tas ir novecojis enerģijas ražošanas veids! Tādi parki ir jābūvē kaut kur kalnos vai tuksnesī, nevis līdzās iedzīvotāju mājām!'' pārliecināts Jaunkalēju saimnieks.

Ja visi iecerētie vēja parki Popes un Tārgales pagastā tiks uzbūvēti, drīz vien šeit nebūs neviena cilvēka – prognozē pesimistiski noskaņotie lauku iedzīvotāji. ''Vai tad mēs to vēlamies? Vai tad mēs neesam savas zemes saimnieki? Vai mēs vienkārši spējam pārdoties, zaudējot dzīves vērtības un dzīvojam tikai ar šodienu? Par to, lai mēs varētu dzīvot uz šīs zemes un brīvi to pārvaldīt, mūsu senči izlēja daudz asiņu un atdeva savas dzīvības! Taču tā vietā, lai tagad mēs paši būtu saimnieki, mēs brīvprātīgi pārdodamies ārzemju investoriem! Kas paliks pēc mums? Kas šeit būs pēc 20–30 gadiem? Kur mēs liksim visus šos ģeneratorus, kad tie būs savu laiku nokalpojuši? Pārvērtīsim šo zemi par izgāztuvi? Kas par to atbildēs? Gudrs cilvēks, gudra pašvaldība un gudra valsts mācās no citu kļūdām un nepieļauj tās savā dzīvē. Savukārt muļķi nemācās arī no savām kļūdām!'' neslēpj savas emocijas Jaunkalēju mājas saimnieks.

Lasi vēl

Komentāri (11)

  • -5
    Alberts koks 18.01.2021, 11:07:48

    Labprāt izlasītu arī to cilvēku viedokļus kuri ir par vēja ģeneratoriem.
    ES jau ir deklarējusi, ka turpmākajos gados ar atjaunojamiem resursiem (Vēja enerģijas) tiks sražot krietns daudzums enerģijas, un kur tad būvēs? Protams, tur kur ir vējš.
    http://www.windenergy.lv/map/lv/veja-atrums-100-metru-augstuma/

    Domāju ka kaitīgā ietekme ir pārspīlēta, tāpat kā 5G ietekme un kovid 19 vakcīnas kaitīgums.
    Kārtējā viela priekš tiem kuri meklē intrigas, lai šķeltu sabiedrību.

  • -2
    Lielais Kretīns 18.01.2021, 12:05:45

    Uzskatu, ka vēja ģeneratori ir laba doma, bet vajag īsto vietu kur tos būvēt nevis pāris 100 metru no apdzīvotam mājam. Nav jau nekāds brīnums, ka tos vairāk būvē jūra, kur tie pa lielam nevienam netraucē.

    Piekrītu arī, ka rakstā neforši tikai viens viedoklis: slikts. Varbūt ir cilvēki, kas dzīvo tuvu viņām un neko neizjūt un nekādas problēmas nav, bet VB neko tādu jau nemāk atrast. Ja projektā nav lielais vīrs iesaistīts, tad projekts slikts un nevajag. Kad lielais vīrs ir iesaistīts, tad projekts labs.

  • -3
    yolo 18.01.2021, 11:07:52

    Būtu mazajam daļa šajā projektā, tiktu aprakstīti arî plusi zaļajai enerģijai

  • -2
    Meistars. 18.01.2021, 12:43:33

    Būtu labi pie Puzes "Vecupēm" uzbliezt kādu vēja parku iespējami tuvāk pie lemberga īpašuma robežām?

  • -11
    Latvija pāri visām! 18.01.2021, 11:08:32

    Par daudz lietots vārds "mēs".
    Tie nesam mēs.
    Esam mēs un ir tie, kam iepiķots, bet
    tie nesam mēs.
    Cilvēki kā kopums nav vainīgi, ka gan tā saucamā novada pašvaldība,
    gan Rīgas varturi ir korumpēti caur caurēm.
    Arī varnešu patvaļa un nesodāmības apziņa ir kļuvusi agrāk neiedomājama.
    Atgādina padomju perioda bijušā КГБ bosa, genseka Andropova laikus...

  • -11
    Latvija pāri visām! 18.01.2021, 11:20:16

    Un šis turbīnu norises apstiprina arī tā saucamās ekoloģiskās kustības korumpētību un sevis diskreditēšanu.
    No spontānas masu kustības,
    kurai līdzīgai bija galvenā loma komunistu varas drupināšanas aizsākšanai Latvijā,
    jo politiski vērsties pret to bija bīstami,
    tā degradējusies par šauri politizētu grupu - videi un cilvēkiem kaitīga biznesa projekta neatņemamu sastāvdaļu.
    Nerunāju, protams, par tiem, kam joprojām rūp normālas ekoloģiskas vērtības un kas tāpēc iestājas pret vēja turbīnu afēru.

  • -11
    Latvija pāri visām! 18.01.2021, 11:25:17

    Tas vispār ir fenomens -
    ja politiska korupcija mums nebija nekas svešs, un uz tās virtuālu apkarošanu tika veidotas standarta vēlēšanu kampaņas (tipa - ne mēs, bet tie citi ir korumpēti :)
    tagad korupcija vērojama gan medicīnas nozarē,
    gan masu mēdiju,
    gan ekoloģiskā kustībā.

  • -4
    ventspilnieks 36,7 18.01.2021, 12:20:03

    Tas nav fenomens - visos pieminētajos gadījumos ir ietekme pārvirzīt lielas naudas, netērējot daudz resursu.
    Bet piramīdas apakšā cilvēks parastais pateiksies dakterim, jo padzīvot vēl gribas.

  • -1
    Pipars 19.01.2021, 09:18:44

    Korupcija rullē visur!
    Interesanti cik rentabli būtu šādi projekti bez OIK?

  • -2
    nomaļnieks 19.01.2021, 09:24:03

    Kā jau rakstā minēts, ir arī pozitīvas lietas: vibrācija-noblietēta augsne, stabils pamats zem kājām, kurmju rakumu neesamība. Īsāks dzīves cikls-var dzīvot dzīvi koncentrētāk, to baudīšanai lieki netērējot laiku. Gaismas zibšņi-var sajusties kā filmu zvaigzne nemitīgā fotogrāfu ielenkumā.
    Būtu tie propelleri zemāk, varētu karināt veššu žāvēties.

  • -2
    JānisJānis 19.01.2021, 13:59:24

    Man nav personīgas pieredzes šajā jomā, bet vai tiešām dzīvot netālu no vēja ģeneratora varētu būt ļaunāk par dzīvošanu, piemēram, Rīgas centrā. Kur nemitīgi dienu un nakti brauc mašīnas un tramvaji, viss vibrē un zibšņo. Vairāk izklausās, ka tur ir problēma galvā, cilvēkiem ir iestāstīts, cik tas viss ir kaitīgi un briesmīgi un sanāk tāds apgrieztais placebo efekts.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: