Sabiedrības iniciatīvu portālā ManaBalss.lv sākta parakstu vākšana pret divu vēja parku izbūvi Ventspils novada Popes un Tārgales pagastā.

Šo iniciatīvu portālā ManaBalss.lv iesniedza iedzīvotāju iniciatīvas grupa Pret vēja turbīnām Z-Kurzemē, kas aicina līdzcilvēkus neļaut ārvalstu vēja biznesmeņiem degradēt Latvijas vidi, bojāt mūsu neskartās dabas ainavas un negatīvi ietekmēt vietējo iedzīvotāju veselību un dzīves kvalitāti.

Iniciatīvas iesniedzēji norāda, ka Ventspils novada Popes un Tārgales pagastā šobrīd jau darbojas divi vēja parki Platenes pļavas un Lipstiņi, un ir secināts, ka izsniegtas būvatļaujas vēl trīs vērienīgu vēja parku – Ziemeļvējš, Dienvidparks un Grīvas – būvniecībai šajos pagastos. Tādēļ ir vēlme nepieļaut šobrīd izvērtēšanas un plānošanas procesā esošo vēl divu projektu īstenošanu – Četru vēja elektrostaciju izbūve Popes pagastā, Ventspils novadā (SIA 4 WIND) un Vēja elektrostaciju izbūve Tārgales un Popes pagastos, Ventspils novadā (SIA Ventspils Wind), kas, veidojot summāro ietekmi, vēl vairāk pasliktinās dzīves vidi un kvalitāti šo pagastu un tuvējās Ventspils iedzīvotājiem, samazinot šo vietu attīstības potenciālu.

Abos vēja parku projektos plānots uzsliet vienas no pasaulē augstākajām vēja turbīnām (augstumā līdz 240–250 m), kas atrastos uz sauszemes. Šobrīd notiek abu projektu ietekmes uz vidi novērtējums. Ir konstatēts, ka sabiedrība kopumā ir maz informēta par plānotajiem vēja parkiem un to iespējamo negatīvo ietekmi. Tostarp Ventspils Wind projekta sākotnējā sabiedriskā apspriešana Covid-19 dēļ notika attālināti un tika iesūtīts tikai viens jautājums. Savāktie paraksti tiks iesniegti Ventspils novada domei un Vides pārraudzības valsts birojam, pieprasot neapstiprināt abu minēto projektu realizāciju.

Paskaidrojuma tekstā ir norādīts uz vairākiem riskiem. Tostarp – projektu īstenošanas rezultātā gigantisko vēja turbīnu radītās vibrācijas, zemās frekvences trokšņi un infraskaņa negatīvi ietekmēs gan cilvēku, gan dzīvnieku veselību un drošību. Vēja parku uzbūvēšana radīs ainavas piesārņojumu, negatīvi ietekmēs apkārtējo vidi, objektus ar kultūrvēsturisku vērtību, dabas mantojumu, dzīvnieku un putnu, tostarp īpaši aizsargājamo sugu daudzveidību, kā arī atstās negatīvu ietekmi uz putnu migrācijas ceļiem, radīs sikspārņu, putnu un kukaiņu, tai skaitā bišu bojāeju. Projektu īstenošana negatīvi ietekmēs arī gaisa satiksmi, radīs elektromagnētiskos traucējumus telekomunikāciju, TV, radio un radaru darbībai, kā arī samazinās nekustamo īpašumu vērtību plašā apkaimē. Turbīnu radītais mirgošanas efekts radīs nelabvēlīgu ietekmi uz tuvumā dzīvojošajiem cilvēkiem, tostarp ietekmējot viņu mentālo veselību. «Projekts tieši un nepārprotami aizskar mūsu cilvēktiesības un pamattiesības – tiesības uz īpašumu (Satversmes 105. pants), tiesības uz veselības aizsardzību (Satversmes 111. pants) un tiesības dzīvot labvēlīgā vidē (Satversmes 115. pants),» norādīts iniciatīvā.

Iedzīvotāju iniciatīvas grupa Pret vēja turbīnām Z-Kurzemē uzskata, ka teritorijās, kurās šobrīd tiek plānota vēja elektrostaciju būvniecība, ir daudz ilgtspējīgāks teritorijas izmantošanas potenciāls – tūrisms, rekreācija un dzīves vide ģimenēm ar bērniem. Apturot šos projektus, tiks saglabāta Popes pagasta kultūrvēsturisko objektu un ainaviskā vērtība, Popes un Tārgales pagasta teritorijas arī turpmāk būs pievilcīgas dzīves vietas. «Uzskatām, ka iedzīvotāju intereses dzīvot kvalitatīvā vidē ir augstākas par ārvalstu investoru un atsevišķu biznesa grupējumu interesēm!» ir pārliecināti vietējie aktīvisti no Popes, Tārgales un Ventspils, aicinot iedzīvotājus veltīt vien dažas minūtes sava laika, lai portālā ManaBalss.lv elektroniski parakstītos pret vēja parku izbūvi.

Līdz šim parakstīties pret abu vēja parku izbūvi varēja tikai klātienē uz speciālas veidlapas, kas arī turpmāk būs pieejamas vairākos parakstu vākšanas punktos novadā un Ventspilī, tai skaitā Ventas Balss Reklāmas un sludinājumu nodaļā. Šo iespēju jau izmantojuši simtiem iedzīvotāju.

Lasi vēl

Komentāri (13)

  • -8
    KRX 06.01.2021, 09:05:24

    Links:

    https://manabalss.lv/pret-veja-turbinam-ventspils-novada-popes-un-targales-pagastos/show

  • -3
    kretīns 06.01.2021, 11:30:28

    Kaut kur bija rakstīts: ja sāks izmirt bites-tad arī cilvēka vairs nebūs!

  • -3
    Angriff 06.01.2021, 11:37:15

    Kur varētu parakstīties PAR šo būvniecību?

  • -5
    .Panzerfaust 60 06.01.2021, 11:45:52

    Ar noteikumu,ka tos būvēs arī pie Puzes pagasta "Vecupēm"!

  • -5
    Alberts koks 06.01.2021, 12:26:41

    Kad pienāks iet laiks pensijā, ja līdz tai nodzīvos, tad jāmēģina atcerēties pret ko katrs ir balsojis un protestējis. Arī skolotāji, mediķi un jebkurš kuram alga veidojas no nodokļiem varētu algas paaugstinājumu neprasīt jo protesti pret konkrētiem projektiem liedz valstij veidot uzkrājumus. Protestējot pret ražošanu mēs paliekam par sabiedrību kura tikai patērē. Vai patiešām esam spējīgi dzīvot un eksistēt kā tauta tikai uz eiropas fondu projektiem? Mums nevajag savas ražotnes?

  • -12
    Kakadū 06.01.2021, 15:47:03

    Ko tu pīpē? Kāda vēl ražotne? Vēja parks ir parazītisks bizness, kas turās uz OIK vai alternatīva veida atbalstu (kas šobrīd jau top), kas galu beigās tāpat būs jāsedz visai sabiedrībai, tai skaitā tev personīgi! Arī darba vietas tāda „ražotne” nerada. Šie biznesmeņi ar turbīnu mežiem jau sačakarējuši savas dabas vērtības un tagad ķeras pie Latvijas zemes…

  • -5
    yolo 06.01.2021, 14:53:25

    Tiem, kuri ir pret vēja ģeneratoriem ērtāk un vienkāršāk būtu bijis nobalsot, sūtot balodi vai arī parakstoties uz pergamenta ruļļa tirgus laukumā pie akas

  • -3
    .Barons.. 06.01.2021, 15:20:28

    Es ar tād bus būvet iekš sav Muiž teritōrij.Un bus tapt neatkarig no Latvenergo,aber ražot to Špannung tig priekš pašš-patēriņ.Le zinat.

  • -1
    ventspilnieks 36,7 06.01.2021, 19:34:20

    Aber LVM rulle jauns cēļs, kur tos stābs stutes augšam.

    Balss varētu publicēt tās rakstā minētās kultūrvēsturiskās vērtības, atpūtas takas, sikspārņu alas u.c. dabas mantojumus. Savādāk, izbraucot Piltene-Zlēkas, redzam LVM kailcirtes, Vecupju saimnieka sargtorņus vai vienkārši krūmus. T.p. ir Vēde-Pope-Tārgale.
    Bites šeit jau sen kā nav, medus jāpērk no Ziemeļlatvijas, mums, ja ir, maksā 'космосс' :D

  • -8
    ayk 07.01.2021, 09:10:03

    Nesen nejauši radās izdevība parunāt ar inženieri, kas ļoti labi pārzin vēja parku būvniecību vairākās valstīs. Tagad varu mierīgu sirdi balsot pret.

  • -4
    yolo 07.01.2021, 09:42:01

    Tā tās lietas notiek. Viens izlasa trīs atmiņūdens rakstus un kļūst par infektologu, politologu un medicīnas speciàlistu, otrs parunā ar inženieri un iegūst doktora grādu

  • -4
    Gunārs Pētersons 07.01.2021, 11:50:14

    "Man nesen nejauši radās izdevība parunāt ar iženieri, kas ļoti labi pārzin vēja parku būvniecību vairākās valstīs."

    Šis nav nekāds fakts, bet tukša muldēšana. Kurš inženieris? Reāls cilvēks? Faktus studijā!

    Es esmu PAR vēja parku būvniecību! PAR attīstību!

  • -3
    krustevsSvimpis 08.01.2021, 10:15:53

    Es esmu PAR buvniecibu ! VB sini gadijuma censas nepartraukti atskanot PRET viedokli, kas ir zurnalistu necienigi , nekadas diskusijas . Acimredzot tiek lobetas kadas personas intereses

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: