Visās slimnīcās uz laiku varēs ierobežot plānveida pakalpojumus stacionārā un dienas stacionārā, ambulatorie veselības aprūpes pakalpojumi netiks ierobežoti, otrdien lēma valdība.

Rezultātā slimnīcām būs iespēja pielāgoties straujākam Covid-19 pacientu skaita pieaugumam, vienlaikus nodrošinot neatliekamo palīdzību arī citiem neatliekamajiem pacientiem.

Epidemiologi norāda, ka aptuveni 10% līdz 15% Covid-19 pacientiem ir nepieciešama ārstēšana slimnīcā, tāpēc prognozes liecina, ka slimnīcās slodze Covid-19 pacientu dēļ turpinās pieaugt. Līdz ar to stacionārajām ārstniecības iestādēm jau tagad ir jābūt gatavām palīdzību sniegt gan Covid-19 pacientiem, gan nodrošinot akūto un neatliekamo palīdzību pacientiem ar citām saslimšanām.

Līdz šim lēmumus par to, kuru plānveida stacionāro pakalpojumu apjomu uz laiku samazināt, pieņēma pašas ārstniecības iestādes. Tomēr, lai slimnīcu gatavība būtu lielāka arī straujam Covid-19 pacientu skaita pieaugumam, valdība otrdien pieņēma lēmumu rīkojumā "Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu" noteikt, ka slimnīcām no šodienas ir pienākums ierobežot plānveida veselības aprūpes pakalpojumus, kas tiek sniegti stacionārā un dienas stacionārā.

Ministrijā uzsver, ka daudzi veselības aprūpes pakalpojumi netiks pārtraukti. Piemēram, arī turpmāk tiks nodrošināta neatliekamā medicīniskā un akūtā palīdzība, tai skaitā izmeklējumi un konsultācijas, kas nepieciešamas. Tāpat iepriekšējā apjomā tiks sniegti ambulatorie veselības aprūpes pakalpojumi, tai skaitā speciālistu konsultācijas. Netiks atceltas arī onkoloģiskās, dzīvību glābjošas, kā arī tādas operācijas, kuru atcelšanas rezultātā var iestāties invaliditāte.

Arī turpmāk slimnīcām jānodrošina šādi pakalpojumi dienas stacionārā: pakalpojumi, kas nepieciešami, lai nodrošinātu terapijas nepārtrauktību, ķīmijterapiju, bioloģiskos medikamentus, orgānu aizstājējterapiju, staru terapiju, dienas stacionāra pakalpojumi hematoloģijā, metadona un buprenorfīna aizvietojošā terapija un pacientu veselības aprūpe, kuriem jāturpina vai jāpabeidz stacionārā neatliekamā kārtā uzsākta ārstēšana.

Vienlaikus arī turpmāk būs jānodrošina invazīvā kardioloģija un invazīvā radioloģija.

Savukārt stacionāros obligāti būs jānodrošina akūtā un neatliekamā medicīniskā palīdzība, onkoloģiskās, dzīvību glābjošas, kā arī tādas operācijas, kuru atcelšanas rezultātā var iestāties invaliditāte un veselības aprūpes pakalpojumi saistībā ar tādu slimību grupu ārstēšanu kā onkoloģija, HIV/AIDS, tuberkuloze, psihiatrija, lipīgās ādas slimības un seksuāli transmisīvās slimības.

Arī turpmāk būs jānodrošina traumatoloģija un akūtās un subakūtās rehabilitācijas pakalpojumi personām, kurām šī pakalpojumu atlikšana var radīt invalidizācijas risku vai darbaspēju zaudēšanu, tai skaitā bērniem, kuriem rehabilitācijas pakalpojumu atlikšana saistīta ar ievērojamu funkcionēšanas traucējumu pasliktināšanos.

Katra ārstniecības iestāde individuāli sazināsies ar pacientu, lai informētu, ja kāds pakalpojums tiks atlikts. Vienlaikus, ministrijā norāda, ka šie pacienti nezaudēs savu rindu, un, atjaunojot konkrēto pakalpojumu sniegšanu, tos saņems prioritāri. Ja cilvēks, piemēram, kopā ar ģimenes ārstu izlemj, ka kāds pakalpojums šobrīd nav nepieciešams, svarīgi ir atcelt pierakstu ārstniecības iestādē.

Katru dienu Veselības ministrija kopā ar citām atbildīgajām iestādēm vērtē esošo situāciju ārstniecības iestādēs, ņemot vērā epidemioloģisko situāciju.

Lai saņemtu precīzāku informāciju par valsts apmaksātajiem veselības aprūpes pakalpojumiem, ministrijā aicina sazināties ar Nacionālo veselības dienestu pa telefonu 80001234.

Valdība arī lēma līdz ārkārtējās situācijas beigām pārtraukt veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanu medicīnas tūrisma apmēros. Vienlaikus veselības ministram būs tiesības atļaut šo pakalpojumu sniegšanu gadījumos, kas saistīti ar humāniem apsvērumiem.

Lasi vēl

Komentāri (18)

  • -12
    Raitums 03.12.2020, 13:34:11

    Beidziet murgot,covid AFĒRAS fani!!!!
    Palasiet pasaules presi,pakustiniet smadzenes.Ar totāliem meliem sagrauj ekonomiku un sadzen cilvēkus būros,kā lopus un drīz vakcinēs tāpat...pareizāk sakot indēs....
    No covid Latvijā miruši 223 cilvēki 10 mēnešos,bet šajā pat laikā no citām slimībām 22 000...23 000 .Ārstu apmeklējumi praktiski liegti,BET 2019.g.ikdienu reģistrēti apmēram 43 000...45 000 apmeklējumu,gadā 11,6 mlj.Ar visu šo mirst regulāri 2000 līdz 2300 cilvēku ikmēnesi.Par to ne driņķele,ne piekariņš ne vārda,Mums ,redz covid...AFĒRISTI!!!
    Domājiet tak ar galvu!!!

  • -10
    Raitums 03.12.2020, 13:35:18

    Atveriet,papētiet
    statistika.spkc.gov.lv
    tur viss ir sīki un precīzi par stāvokli veselības /ne/aprupē sākot no 2015.g.
    par slimībām,mirstību,ārstu,māsiņu,gultasvietu skaitu,utt.
    Mati celsies stāvus.....LV katru mēnesi no sirds slimībām mirst apm.1100,no vēža 500,no gripas ap 20...40,utt
    Tagadiņ pēkšni gripa pazudusi,mums,redz,covid????
    Ar tiem testiem nemaz tieši covid nevar noteikt,tie parāda VAIRĀKU VĪRUSU esamību organismā!!!Un tādi,visādi vīrusi ir KATRAM!

  • -6
    Tīģeris 03.12.2020, 14:04:43

    Es tikai varu pateikt domajiet kā gribiet,bet kad saskarsieties ar šo epidemiju vai jūsu piederīgie Jums domas mainīsies ,Mums vienkārši nav ne ministra ne prezidenta kam ir kaudcik domāšana lai ko mainītu,tikai kuļ tukšus salmus, ko kāds uzraksta priekšā

  • -11
    Trakais Zivs 03.12.2020, 14:15:10

    https://www.facebook.com/roberts.raimo/videos/4940819965958433 Gaiļezera feldšere atmasko covidšova aizkulises-valdība grib iznīcinat tautu!

  • -8
    Raitums 03.12.2020, 14:24:14

    Es gribētu izlasīt Slimnīcas Galvenā ārsta,vai Novada Domes veselības aprūpes speciālistu komentārus vai domas par iepriekš minētajiem mūsu valsts statistikas datiem Veselības aprūpe!!!
    Beigsim bāzt galvu smiltīs,runāsim skaidru valodu un atmaskosim afēristus!!!
    Nekādu demagoģiju,tikai faktu analīze.

  • -1
    SIA "Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca" 04.12.2020, 10:11:36

    Labdien,
    Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca strādā atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem un ievēro visus Veselības ministrijas uzstādījumus. Saskaņā ar pieņemtajiem noteikumiem, plānveida pakalpojumi nav pārtraukti, bet tiek ierobežoti tur, kur tas ir nepieciešams. Slimnīca ir palielinājusi gultu skaitu Covid-19 pacientiem, pārprofilējot Paliatīvās aprūpes nodaļas gultas vietas. Tas ir racionāli un atbilstoši arī no pacientu drošības viedokļa, jo gan Infekciju slimību nodaļa, gan Paliatīvā aprūpes nodaļa atrodas atsevišķā ēkā un nav savienota ar slimnīcas galveno ēku. Paliatīvo aprūpi slimnīca turpina nodrošināt, jo ir pārprofilētas atsevišķas gultas Iekšķīgo slimību nodaļā un Neiroloģijas nodaļā. Šobrīd ir ierobežota tikai ķirurģiskā profila darbība, bet pārējie slimnīcas pakalpojumi ir pieejami.

  • -3
    Kriska 03.12.2020, 14:33:21

    Raitum, fakts it tāds , ka Ventspils slimnīcā ir miruši pāris no Kuldīgas un ir saslimušie ārsti. Vienu no tiem es pazīstu. Valstī par pa 500 cilvēku ievietoti slimnīcā. Bet vai godīgi reagēs mūsu slimnīca uz valdības lēmumu- tas ir cita lieta.

  • -9
    Elviss22 03.12.2020, 15:19:54

    Cik tam pārim no Kuldīgas bija gadu??? Viens nomira no abpusēja plaušu karsoņa un otrs, to uzzinot aizgāja ar sirdi, bet statistikā ... ar covid.

  • -7
    Latvija pāri visām! 03.12.2020, 16:07:59

    Tieši tas, ko teicu jau c-19 afēras sākumā.
    Bezsimptomātisko un viegli saaukstējušos masveida pozitīvā notestēšana un sekojošās karantīnas neizbēgami noved pie smaga veselības apdraudējuma reāliem slimniekiem ar nopietnām kaitēm.

  • -7
    Latvija pāri visām! 03.12.2020, 17:14:17

    Bet vai godīgi reagēs mūsu slimnīca uz valdības lēmumu- tas ir cita lieta
    ----
    Typa - ka godīgi reaģēs?
    Aizklapēsies ciet dēļ bubuļbaisās saaukstēšanās slimības???
    Tāpēc, ka kādi pārslimo šo saaukstēšanos?

  • -1
    Kriska 03.12.2020, 17:36:07

    Es gribēju teikt, ka ārstēs tikai akūtos gadījumus un neatliekamos. Cik dzirdēju tam pārim no Kuldīgas bija ap vai pāŗ 80. Bet par diagnozi Jūs, Elvi, nopietni vai ākstīšanos

  • -3
    Elviss22 03.12.2020, 20:43:37

    Viņi 61 gadu nodzīvoja laulībā, takā gadu tuvu deviņdesmitiem un par to diagnozi teica paziņa, kā īsti bija - nezinu.

  • -7
    Latvija pāri visām! 03.12.2020, 20:19:27

    It kā plānveida operācijas būtu tiem, kam tās nepieciešamas,
    tikai kāda iegriba?
    Tipa viņiem patīk pa slimnīcu padzīvoties aiz gara laika?

  • -4
    Janis Zvejnieks 03.12.2020, 20:24:49

    https://www.facebook.com/639505200000587/videos/2839790912972220

  • -6
    Latvija pāri visām! 03.12.2020, 21:14:44

    Daudziem ir zināmi konkrēti gadījumi, ne baumu līmenī,
    kad kovidnieks tiek ierakstīts ka nāves cēlonis.
    Zinu tādu, kur tuviniekam arī to piedāvāja, bet viņš atteicās.
    Cits morāli nenoturīgs piekrīt, jo solot apmaksāt bēru izdevumus. Un tā ir smuka naudiņa.
    Un šādi samelotais gadījums jau dzīvo savu dzīvi pa statistiku.

  • -4
    Raitums 04.12.2020, 12:26:44

    Kad pajautā mediķiem komentēt veselības sistēmas statistiku,kāpēc tik daudz mirst no citām,acīm redzami ,ielaistām slimībām,tad atbild ar trulu atrakstīšanos...mēs pildam,ko valdība saka,mums covid,bet pilnīgs pooo,ka no citām slimībām mirst padsmit reizes vairāk!!!
    30+gadus,2 reizes gadā esmu piedzīvojis sezonālās gripas un vīrusu laiku,tādi bija un būs.Cilvēki slimoja,arī mira un daudz vairāk,bet tāpēc netika izjāta ekonomika un tauta,atstājot to bez lidzekļiem,ierobežojot tiesības.Aizliedz strādāt,bet kompensē 30%.Tas ir genocīds!!!
    Ja kas,tad NEVIENU reizi neesmu potējies pret visādiem vŗusiem un gripām un NEKAD NEESMU SLIMOJIS!!!
    Man svešas infekcijas organismā nav nepieciešamas,kas tikai un vienīgi novājina imūnsistēmu.
    Baigie mierinātāji ar jauno vakcīnu...dažas dienas drudzi,temperatūra,neciešamas galvas sāpes,kaulu lauzšana,asinspiediena maiņas,utt,ak,tas nekas,pēc otrās potes būs smagāk,bet būsiet veseli,kas izdzīvos....Mēs lazaretes vakcinēšanai gatavojam...

  • -4
    Katja 04.12.2020, 14:13:37

    Lai nu kur un kas, bet slimnīcās mediķi saprot lietas nopietnību un nedomāju, ka būs kāds trakais jebkurā slimnīcā, arī Ventspils slimnīcā, kurš nepildīs valdības lēmumu.. Tas paredzēts, lai nodrošinātu pietiekami vietas pacientiem, ja saslimšana izplatīsies vēl plašāk.
    Pie mums Ventspilī jau viss vēl salīdzinoši mierīgi, ir vietas, kur uzņem saslimošos arī no citām pilsētām un visiem vietas pietiek.. Galvenais, lai nav kā pavasarī Itālijā un Francijā, kur trūka to aparātu un nebija aparatūras, lai glābtu cilvēkus. Glāba vien tos, kam bija cerība atveseļoties, pārējiem netika iespēja.

  • -3
    Latvija pāri visām! 04.12.2020, 17:29:28

    Slimnīcas nav stulbas,
    bet ir spiestas pildīt kliķes pavēles.
    Jo tur arī visiem načaļņikiem patīk siltās vietiņas ar labo algu.
    Ne jau atbildiba par slimnieku, bet par savu ādu.

    Būtu feini, ka mazais koronka aizietu pa slimnīcu administrācijām.)))
    Jo mediķiem ir normāla imunitāte,
    ar slimiem strādājot ikdienā,
    bet kantoržurkām no siltiem krēsliem būs ko turēt...

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: