Šodien Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) visā Latvijā ieslēdza trauksmes sirēnas, lai pārbaudītu Valsts agrīnās brīdināšanas sistēmas darbību - trauksmes sirēnu tehnisko stāvokli, bojājumus vai traucējumus sirēnu darbībā un to skaņas signāla dzirdamību.

No 29 Kurzemē izvietotajām trauksmes sirēnām, bez traucējumiem un bojājumiem nostrādāja 25 trauksmes sirēnas, divas tika iedarbinātas manuāli, bet pa vienai sirēnai nenostrādāja Ventspilī un Liepājā.

Kurzemē trauksmes sirēnas tika pārbaudītas:
Liepājā (sešas), Durbē, Priekulē, Aizputē, Pāvilostā un Grobiņā;
Ventspilī (sešas) un Piltenē;
Kuldīgā (divas) un Skrundā;
Talsos (divas), Stendē, Sabilē, Valdemārpilī;
Saldū (divas) un Brocēnos.

''Ir būtiski regulāri pārbaudīt trauksmes sirēnas un, ja ir kādas aizķeršanās vai traucējumi, tie tiktu pamanīti un novērsti, tādējādi nodrošinot to, ka reālā situācijā sirēnas nostrādātu bez aizķeršanās. Šodienas trauksmes sirēnu pārbaude ir vērtējama kā pozitīva, jo uzrādīja dažas problēmas, kas tuvākajā laikā ir jāatrisina, lai visas trauksmes sirēnas turpmāk nostrādātu. Par konstatētajiem traucējumiem, VUGD informēs Iekšlietu ministrijas Informācijas centru, kas atbild par trauksmes sirēnu uzturēšanu,'' norāda VUGD Kurzemes reģiona brigādes komandiera vietnieks Andis Auziņš.

No šodien pārbaudītajām 162 trauksmes sirēnām, manuāli tika ieslēgtas četras trauksmes sirēnas, divas nenostrādāja, bet divām konstatēti rotācijas mehānisma bojājumi.

Latvijā izvietotās 164 trauksmes sirēnas nenodrošina dzirdamību visā Latvijas teritorijā, bet iedzīvotājiem nav jāsatraucas par to, ka viņi nesaņems informāciju par apdraudējumu vai katastrofu. Paralēli trauksmes sirēnu iedarbināšanai, lai informētu par izveidojušos situāciju, ārkārtas situācijās operatīvie dienesti izmantos arī citus apziņošanas līdzekļus – paziņojumu nodošanu caur operatīvo transportlīdzekļu skaļruņiem, iedzīvotāju dzīvesvietu apsekošanu u.c.

Trauksmes sirēnas ir paredzētas iedzīvotāju ātrai brīdināšanai gadījumos ārkārtējā situācijā vai kad notikusi dabas vai tehnogēna katastrofa, vai arī pastāv to draudi. VUGD atgādina, ka gadījumos, ja iedzīvotāji iepriekš nav brīdināti par sirēnu pārbaudi, tās izdzirdot, jāieslēdz radio vai televizors, kur tiks pārraidīta informācija par iespējamo apdraudējumu un rekomendācijas par aizsardzības pasākumiem un turpmāko rīcību.

Saskaņā ar Ministru kabineta 2017. gada 8. augusta noteikumiem Nr.440 ''Valsts agrīnās brīdināšanas sistēmas izveidošanas, darbības un finansēšanas kārtība'', trauksmes sirēnu pārbaude notiek divas reizes gadā.

Papildus VUGD informē, ka sadarbībā ar mobilo sakaru operatoriem tiek īstenots pētījums par valsts agrīnās brīdināšanas sistēmas pilnveidošanu Latvijā, lai apdraudējuma situācijās varētu informēt iedzīvotājus, izmantojot mobilo sakaru tīkla pakalpojumus (iedzīvotājiem saņemot informāciju uz mobilajiem telefoniem). Pētījuma mērķis ir apzināt iespējamās tehnoloģijas, veikt to salīdzinājumu un izstrādāt prasības un tehnisko specifikāciju Latvijā atbilstošākās sistēmas ieviešanai.

Lasi vēl

Komentāri (5)

  • -2
    sūds 30.11.2020, 21:52:16

    Laicīgi paziņot par to, ka būs pārbaude, nevarējāt? Māte až gar zemi nokrita, ķēra pēc validola.

  • -2
    Anna_Anna 30.11.2020, 23:26:16

    Bija laicīgi paziņotsp

  • 0
    ventasbalss.lv 01.12.2020, 08:14:08

    Labrīt!
    Par to, ka pārbaudīs trauksmes sirēnas tika paziņots 27. novembrī!
    https://www.ventasbalss.lv/zinas/sabiedriba/42594-veiks-trauksmes-sirenu-parbaudi
    Lai jauka un mierīga diena visiem!

  • 0
    Anna_Anna 30.11.2020, 23:27:35

    Tā ka zināju,ka sirēnas būs,tad arī uz to koncentrējos. Dzīvoju netālu no Rimi. Ar ieslēgtu TV absolūti neko nevarēja dzirdēt, izslēdzot to- minimāli,ja,piemēram,gulētu,tad noteikti nedzirdētu.

  • 0
    Soross 01.12.2020, 15:55:02

    Trauksmes sirēnas vajadzētu nodot trauksmes cēlāju rīcībā! Lai skaļi ziņo par atrastajiem pārkāpumiem valstī! Tad no viņām būtu kāda jēga! ;)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: