Ir sākusies Ventspils pilsētas pludmales peldsezona, kas ilgst no 15. maija līdz 15. septembrim. Līdz ar peldsezonu darbu uzsācis arī pludmales glābšanas dienests.

Mūsu pilsētas pludmales glābšanas dienests darbojas Ventspils Pašvaldības policijas paspārnē. Glābēji rūpējas par atpūtnieku drošību visā Zilā karoga pludmales teritorijā, kas stiepjas 1,2 kilometru garumā.

Ventspils Pašvaldības policijas priekšnieks Jānis Arājs atgādina, ka, lai ierobežotu Covid-19 izplatību, arī pludmalē iedzīvotājiem šobrīd ir jāievēro valstī noteiktā divu metru distance. Pagaidām tas nerada nekādas problēmas, jo atpūtnieku ir maz un līdz 9. jūnijam arī netiek prognozēts liels atpūtnieku pieplūdums. Tomēr distancēšanās ievērošanas kontrolēšana nav pludmales glābšanas dienesta darbinieku pamatuzdevums. Ar to nodarbojas valsts atbildīgās iestādes, kurām tas uzdots ar valdības rīkojumu. «Pludmales glābēju pamatuzdevums ir nodrošināt, lai nenotiktu nelaimes gadījumi ūdenī. Un tam pamatā ir nopietns, atbildīgs un profesionāls darbs,» uzsver Arājs.

Municipālās policijas priekšnieks skaidro, ka pludmales glābējiem ir jānovērtē riski jau pirms potenciāli bīstamajām situācijām, kurus galvenokārt nosaka laika apstākļi. Ja peldēt kļūst riskanti, tad vispirms tiek izliktas brīdinājuma zīmes. Arājs stāsta, ka pagājušajā gadā tika ieviests jauns drošības zīmju lietojums atbilstoši starptautiski noteiktajiem standartiem. Proti, zīme – sarkans virs dzeltena – liecina, ka peldēties atļauts, dzeltens virs sarkana – peldēties aizliegts, bet sarkans virs dzeltena kopā ar dzeltenu karogu – peldēties bīstami. Paralēli šiem starptautiski noteiktajiem apzīmējumiem Ventspils pludmalē tiks saglabātas arī tradicionālās, iepriekš izmantotās informatīvās zīmes, ko atpūtnieki jau labi zina – zaļš karogs nozīmē, ka peldēties atļauts, dzeltens brīdina, ka peldēties bīstami, bet sarkans karogs peldēšanos aizliedz.

Tomēr vissvarīgākais ir izskaidrošanas un informēšanas darbs ar pludmales apmeklētājiem, īpaši gadījumā, kad pastāv aizliegums peldēties. Glābēji nedrīkst pieļaut situāciju, ka neapzinīgi cilvēki, riskējot ar savu veselību un dzīvību, peldas lielos viļņos. Arājs atgādina, ka mūsu pludmalei noteiktu vēju laikā ir raksturīgas spēcīgas zemūdens straumes, kas peldētāju var nemanot ievilkt jūrā, un viņš vairs nespēj saviem spēkiem izkļūt krastā. Lielākā daļa ventspilnieku šo aspektu zina, bet iebraucēji ne.

Tāpat pie glābējiem var vērsties jebkurš cilvēks, kam ir radusies kāda problēma, piemēram, kaut kas pazudis vai noklīdis bērns. Ja gadās kāda sarežģītāka situācija, palīgā dodas Pašvaldības policijas darbinieki. Pludmalē glābšanas dienesta darbiniekus apmeklētāji var atpazīt pēc sarkanas krāsas formas apģērba ar uzrakstu Pludmales glābšanas dienests, bet glābšanas dienesta transporta līdzekļus var atpazīt pēc zaļiem karodziņiem ar baltu krustu. Arājs ir pateicīgs pilsētas pašvaldības vadībai, kas šogad piešķīra finansējumu jauna kvadricikla iegādei. Tā galvenais uzdevums būs pludmalē nogādāt glābšanas dienesta motorlaivu, kā arī izvadāt informatīvās zīmes pie katras izejas uz jūru.

Glābēju komanda strādā katru dienu no plkst. 10 līdz 22. Vienā maiņā ir pieci darbinieki – maiņas vecākais un četri glābēji. Kopā dienestā strādā 10 glābēji, kuriem ir cieša sadarbība ar Pašvaldības policiju.

Apmaksāta informācija.

Lasi vēl

Komentāri (3)

  • -4
    Peļu junkuriene 26.05.2020, 15:18:48

    Kādas institūcijas kontrolēs covid 19 ievērošanas noteikumus? Vai glābšanas dienests tikai vēros peldošos, bet pārējais viņus neinteresēs. Interesanta pieeja ja rēķina ka parasti cilvēks pie cilvēka sauļojas un peldās.

  • 0
    Viktors Torpēda 27.05.2020, 13:56:23

    Vai cilvēkiem pašiem par sevi un savu drošību nebūtu jāpadomā? Pludmalē glābēji primāri ir, lai uzraudzītu drošību uz ūdens! Tik daudz kā ejot sauļoties negulēt cieši blakus citam, nu tik daudz jau gan cilvēki paši varētu!

  • -1
    Janis Zvejnieks 26.05.2020, 19:30:09

    Pel Junkurien,vel nav udeni bijus,bet biksits jau slapjs :)))Paskaties ,live cameras in tenerife (katr gad es tur atpusas) tad jums ta galvina kautkad skaidrib radisies,ka citur notiekas

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: