Ventspils ir velobraucējiem draudzīga pilsēta, kas aktīvās atpūtas cienītājiem piedāvā plašu veloceliņu tīklu vairāk nekā 60 km garumā. Tādējādi arvien vairāk ventspilnieku pārvietojas ar velosipēdiem, ar ko velosezonā jārēķinās autovadītājiem un gājējiem. Zinošiem ceļu satiksmē jābūt arī pašiem riteņbraucējiem.

Lai pilsētā droši justos gan velobraucēji, gan pārējie satiksmes dalībnieki, Ventspils Pašvaldības policija arī šosezon pievērsīs uzmanību velosipēdu vadītājiem uz brauktuvēm un veloceliņiem. Ventspils Pašvaldības policijas priekšnieks Jānis Arājs ar gandarījumu atzīst, ka iepriekšējo gadu pieredze liecina, ka ventspilnieki un pilsētas viesi, kuri pārvietojas ar velosipēdiem, ir visai disciplinēti un ievēro gan ceļu satiksmes noteikumus, gan arī braukšanas kultūru. Pie biežāk veiktajiem pārkāpumiem Arājs min jauniešu demonstratīvo rīcību, pārvadājot vienaudžus uz rāmja, bagāžnieka un pat uz stūres. Tas apdraud ne tikai pašus braucējus, bet arī citus satiksmes dalībniekus, īpaši uz kombinētajiem gājēju un velobraucēju celiņiem. Tāpat jaunieši nereti brauc grupās pa gājēju celiņiem un traucē gājējiem.

Arājs atgādina, ka jau kādu laiku ir spēkā grozījumi ceļu satiksmes noteikumos attiecībā uz velosipēdistu pārvietošanos pa braucamo daļu. Proti, vietās, kur nav veloceliņa, velosipēdistiem ir jābrauc pa braucamo daļu. Viņi nedrīkst braukt pa ietvi jeb trotuāru – tas ir domāts gājēju drošībai. Protams, ir izņēmumi. Piemēram, ja velosipēdistam līdzi brauc bērns vai braucamā daļa ir ļoti šaura, vai uz tās ir slikti meteoroloģiskie apstākļi – sniegs vai tamlīdzīgi. Tad izņēmumu kārtā var braukt pa ietvi. Arājs gan piebilst, ka Ventspils Pašvaldības policisti nav tik strikti noskaņoti, ja velosipēdisti pārvietojas pa gājēju celiņu vietās, kur tie ir pietiekami plati, bet uz ielas ir intensīva auto plūsma, kā, piemēram, atsevišķos posmos uz Lielā prospekta un uz citām tranzītielām.

Tuvojoties velosipēdistam, īpaši uzmanīgiem jābūt tiem gājējiem, kuri pavadā ved suņus. Ir jāparedz risks un jāuzmanās, lai nenotiktu starpgadījumi. Arājs brīdina, ka suņa īpašnieks likuma priekšā atbild par miesas bojājumiem un mantiskiem zaudējumiem, ko nodara viņa suns.

Uzmanīgiem jābūt arī autobraucējiem. Daudzi autovadītāji jau ir ievērojuši vairākas vietas pilsētā, kur zīme Dodiet ceļu atrodas pirms veloceliņa. Lai autovadītāji zinātu, ka viņu transportlīdzeklis šķērsos veloceliņu, papildus uzstādīta zīme – velosipēds un bultiņas uz katru pusi. Tas nozīmē, ka priekšroka ir velobraucējam un sadursmes gadījumā vainīgs būs autovadītājs. Tai pat laikā Arājs aicina būt piesardzīgiem arī velobraucējiem un pārliecināties, ka viņu patiešām palaiž. Jo ne vienmēr autovadītāji rīkojas ļaunprātīgi, citreiz viņi vienkārši ir neuzmanīgi un nepamana, ka šķērso veloceliņu. Veselība un dzīvība tomēr ir svarīgāka par satiksmes noteikumiem un savu taisnību.

Pašvaldības policija velosipēdiem novēl saturīgu, veselīgu, fiziski aktīvu un drošu velosezonu. It īpaši šīs ārkārtējās situācijas laikā, kad tā ir laba iespēja izbraukt svaigā gaisā un izvēdināt galvu, izbaudot mūsu pilsētas kvalitatīvos veloceliņus.

Apmaksāta informācija.

Lasi vēl

Komentāri (17)

  • -2
    .Ventspilniece.lv 22.05.2020, 17:10:02

    Bet ko darīt,ja čigāni nāk pa velojoslu lielā barā-gan tēviņi,gan mātītes-nāk pretī un nemaz netaisās griezt ceļu velosipēdistam-ko darīt,vai drīkst braukt virsū?

  • -2
    FerdinanTs. 24.05.2020, 05:50:50

    Vajag vadāt līdzi elektrošoka ierīci,tādu,kas legāli lietojama.Čigāni ar tādu uzparikti esot pazīstami.

  • -9
    Latvija pāri visām! 22.05.2020, 17:19:00

    Drīkst, pēc tam zilu aci dabūt arī drīkst.

  • 0
    Aka 23.05.2020, 07:31:00

    "Proti, vietās, kur nav veloceliņa, velosipēdistiem ir jābrauc pa braucamo daļu. Viņi nedrīkst braukt pa ietvi jeb trotuāru – tas ir domāts gājēju drošībai." Brauc ne tikai jaunieši, brauc pieaugušie, triecās - Vasarnīcu ielā pa šauro gājēju daļu, Lielajā prospektā pa ietves pusi, kur nav velo celiņa - varētu skaitīt un skaitīt. Ir apnicis raustīties, skatīties uz aizmuguri, brauc bariem ar bērniem. Pilsētā nav droša pārvietošanās gājējiem jau ilgus gadus.....

  • -2
    FerdinanTs. 23.05.2020, 09:30:37

    Varbūt,ka var mēģināt gāzt gar zemi tādus,kuri pa neatļautām ietvēm braukalē?Vai nēsāt līdz kādu nebūt štoku,ko iegrūst spieķos?Ievērojot spēku samēru,protams.

  • 0
    Pipars 23.05.2020, 13:54:41

    Arājs biškin kļūdās!
    Pēc CSN nav aizliegts braukt pa trotuāru!

  • 0
    Meistars. 24.05.2020, 07:25:26

    200.3. braukt pa ietvi, ja braukšana pa brauktuvi, ņemot vērā ceļu satiksmes intensitāti, ceļa un meteoroloģiskos apstākļus, nav iespējama, ir apgrūtināta vai bīstama. Braucot pa ietvi, velosipēdu vadītājiem jāizvēlas tāds braukšanas ātrums, lai netiktu apdraudēti vai traucēti gājēji un, ja nepieciešams, jābrauc ar ātrumu, kas nepārsniedz gājēju pārvietošanās ātrumu. Velosipēdu vadītāji nekādā veidā nedrīkst apdraudēt vai traucēt gājējus. Gājējiem, pārvietojoties pa ietvi, ir priekš­roka. Braucot pa ietvi vietās, kur velosipēdu vadītāju braukšanas trajektorijas krustojas ar pārējo transportlīdzekļu braukšanas trajektorijām, velosipēdu vadītājiem jānovērtē attālums līdz transportlīdzekļiem, kas tuvojas, kā arī jānovērtē to braukšanas ātrums un jāpārliecinās par drošību.

  • 0
    некто 23.05.2020, 14:34:14

    Bet kā tur ar to veloceliņu Embūtes iela? Tur braukt vispār bīstami! Tāpēc ja braucot no pilsētas puses tad visas mašīnas kas no kreisās puses pagriež uz Embūtes ielu nepalaid velosipedistus! Tur ir tādas 5-6 bīstamas vietas. Un vajag visu laiku bremzēt un apstāties, un skatīties lai tev auto neizbrauc virsū! Priekš kam tad domāts veloceliņš?

  • -6
    arcus 24.05.2020, 17:33:43

    Ne jau tāpēc, lai mauktu apkārt neskatoties!

  • -5
    ne 23.05.2020, 22:31:51

    Ne reizi vien braucot pa ielu auto ir panesušies garām gandrīz gar degunu, labāk pa retam iztraucēt kādu gājēju nevis riskēt un traucēt satiksmi!

  • 0
    sūds 24.05.2020, 17:44:30

    Gājēji nejūtas droši uz ietvēm dēļ velobraucējiem kas brauc pa ietvēm tādēļ ka nejūtas droši uz brauktuvēm dēļ autovadītājiem kas viņus nerespektē kā pilnvērtīgus satiksmes dalībniekus. Viss ir saistīts. Problēma nav apzīmējumos, ceļazīmēs vai likumos, problēma ir galvās.

    Izņemot tās dažas vietas pilsētā, kur veloceliņi ir izvietoti tiešām nesakarīgi, nu c'mon.

  • -2
    Nah Nahs XI 24.05.2020, 18:13:54

    Vai nevajadzētu stingrāk nodalīt veloceliņus no gājēju ceļiem,lai vienu atrašanās uz otru teritorijas būtu nopietns,sodāms pārkāpums?
    Par atsevišķiem veloceliņiem tikai priekš riteņbraucējiem laikam varam vien sapņot.

  • -1
    Pipars 24.05.2020, 20:40:24

    Tas būtu labi.
    Ļoti bieži Ventspilī uz trotuāra velojoslu ir grūti atšķirt no gājējiem paredzētas daļas.
    Viens vienīgs ķieģelīts.
    Pareizāk būtu dažādi segumi,kieģelīts gājējiem,bet asfalts velobraucējiem.
    Tad uzreiz vizuāli var redzēt atškiribu,gan fiziski to just.
    Labs piemērs ir jaunais veloceliņs Talsos!

  • -4
    ttt 25.05.2020, 00:21:56

    vispar jau pec CSDD noteikumiem prieksroka ir gajejam, taka latvietis , cigans vai krievs nau nozimes.

  • 0
    .Ventspilniece.lv 25.05.2020, 20:07:13

    Uz velojoslas priekšroka kam?Čigānam - gājējam?

  • -4
    P/i "Ventspils Komunālā pārvalde" 25.05.2020, 14:47:19

    Ventspilī veloceliņu tīkla kopējais garums pilsētā sasniedzis jau 60 km, un tas ir viens no labākajiem Latvijā. Ceļu satiksmes noteikumos ir atrunāts, ka pa ietvi drīkst pārvietoties velosipēdisti, netraucējot gājējus, kā arī ir atļauts braukt pa ielas braucamo daļu ievērojot CSN. Ja tiek pamanīts kāds velobraucējs, kurš apdraud apkārtējo cilvēku drošību, aicinām par to ziņot pašvaldības policijai.

  • -2
    Bomzis 25.05.2020, 18:54:05

    Vienvārdsakot, aicina stučīt!

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: