Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija otrajam lasījumam atbalstīja likumu grozījumus, kas paredz, ka pašvaldību vēlēšanās no 2021. gada būtu ļauts nobalsot jebkurā attiecīgās pašvaldības iecirknī.

Atbalstīti arī vairāki citi Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) rosinātie grozījumi vietvaru vēlēšanu procedūrā no 2021. gada.

CVK jau iepriekš norādīja, ka pastāv augsts sabiedrības pieprasījums no iedzīvotājiem pašvaldību vēlēšanās ļaut balsot jebkurā pašvaldības vēlēšanu iecirknī pēc izvēles. Tāpēc piedāvātie grozījumi paredz, ka vēlētāji varēs balsot jebkurā savas pašvaldības vēlēšanu iecirknī.

Tas nozīmētu vēlētāja reģistrēšanu tiešsaistē tajā pašvaldības iecirknī, kur balsotājs ieradies. Vēlētāja pase vai personas apliecība tiks skenēta.

Vēlētāju tiešsaistes lietojumprogrammu paredzēts iegādāties no Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei 2020. gadā piešķirtajiem 250 000 eiro vēlēšanu procesa nodrošināšanai.

Tāpat paredzēts samazināt vēlēšanu iecirkņu darba laiku vakarā.

Reizē plānots, ka no trešdienas uz pirmdienu tiks pārcelta trīs stundas paredzētā iepriekšējā balsošana, lai dotu lielāku iespēju nobalsot tiem, kuri vēlēšanu dienā būs ārvalstīs. Par šo priekšlikumu gan šodien komisijas sēdē raisījās diskusijas, jo pašvaldību pārstāvji norāda, ka šīs izmaiņas apgrūtinās vēlēšanu organizēšanu. Tāpēc par šo jautājumu vēl plānots spriest, skatot likumprojektus galīgajā lasījumā.

Iepriekšējā balsošana būs arī ceturtdien un piektdien. Vēlēšanas paredzētas sestdienā.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: