Lai ierobežotu jaunā koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 izplatību, Latvijā noteikta virkne ierobežojumu. Ventspils poliklīnika atkārtoti aicina iedzīvotājus būt atbildīgākiem un tos ievērot, jo tas ir ieguldījums gan pašu, gan sabiedrības veselībā.

Katra cilvēka ieguldījums ir būtisks!

Lai ierobežotu vīrusa izplatību, Latvijas valdība pieņēmusi stingrus noteikumus cilvēku pulcēšanās ierobežošanai privātos un publiskos pasākumos, kā arī noteikusi citus ierobežojumus. Fiziskās kontaktēšanās ierobežojumi attiecas uz publiskām norisēm iekštelpās un ārtelpās un nosaka divu cilvēku un divu metru distances ievērošanas noteikumus. Vienlaikus tikpat nozīmīga ir arī katra cilvēka individuālā atbildība un rīcība, ievērojot karantīnu (pilnīga norobežošanās no veseliem cilvēkiem; attiecas uz tiem, kas, iespējams, bijuši pakļauti inficēšanās riskam, bet jūtas veseli un neizjūt simptomus) vai pašizolāciju (norobežošanās no tuviem kontaktiem ar jebkuru citu cilvēku; attiecas uz tiem, kas atgriezušies no ārvalstīm), ja tas nepieciešams, kā arī veicot profilaktiskos pasākumus.

Fiziskā distancēšanās jāievēro ikvienam Latvijas iedzīvotājam, norāda Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC). Tas nozīmē ievērot divu metru distanci starp cilvēkiem, kā arī nepulcēties vairāk kā diviem. Izņēmums ir ģimenes locekļi, vienā mājsaimniecībā dzīvojoši cilvēki, kā arī – gadījumos, kad tiek veikti darba vai dienesta pienākumi. Tāpat jācenšas bez vajadzības nedoties ārpus mājas – mācīties un strādāt attālināti, ja tas iespējams, bet veikalu apmeklēt reizi nedēļā, turklāt izvairoties no iepirkšanās tā dēvētajās pīķa stundās jeb laikā, kad veikalā ir visvairāk cilvēku. Fiziskā distancēšanās nozīmē arī neaicināt viesus un pašam nedoties ciemos. Vienlaikus tikpat būtiski ir arī ar cieņu un sapratni izturēties pret citiem sabiedrības locekļiem, kuri ievēro fizisko distancēšanos, kā arī pašiem mudināt līdzcilvēkus ievērot noteiktos ierobežojumus Covid-19 izplatības ierobežošanai.

Atceries bieži mazgāt rokas!

Covid-19 no cilvēka uz cilvēku izplatās klepojot vai šķaudot – ar nelieliem pilieniem, kas izdalās no deguna vai mutes. Pilieni gaisā pārvietojas aptuveni metra attālumā un var nonākt tuvumā esoša cilvēka mutes vai deguna dobumā. Vīruss galvenokārt izplatās starp tuvu esošiem cilvēkiem. Covid-19 simptomi ir paaugstināta temperatūra, klepus, rīkles iekaisums un apgrūtināta elpošana. Simptomi parādās aptuveni divu nedēļu laikā no inficēšanās brīža.

Lai vesels cilvēks izvairītos no inficēšanās, jāievēro profilaktiskie pasākumi. Covid-19 profilaktiskie pasākumi ir līdzīgi tiem, kas jāievēro citu akūtu augšējo elpceļu infekciju gadījumā. Visefektīvākais – bieži jāmazgā rokas! Īpaši pēc kontakta ar slimiem cilvēkiem vai viņu apkārtējo vidi. Mūsu rokas ikdienā pieskaras daudzām virsmām, un tādējādi vīruss var iekļūt cilvēka organismā un izraisīt slimību. Tādēļ ir ļoti būtiski ar rokām nepieskarties acīm, degunam un mutei. Svarīgi ir regulāri mazgāt rokas ar ziepēm un ūdeni vai apstrādāt tās ar spirtu saturošiem dezinfekcijas līdzekļiem. Klepojot un šķaudot jāaizklāj seja ar saliektu elkoni vai jāizmanto vienreizlietojamās salvetes, kuras tūlīt pēc lietošanas jāizmet atkritumos!

Aicinām būt saprotošiem!

Jau ziņots, ka kopš 27. marta pēc veselības ministres Ilzes Viņķeles rīkojuma ierobežoti veselības aprūpes pakalpojumi, tai skaitā arī Ventspils poliklīnikā. Izmaiņas skar gan valsts un pašvaldību, gan privātās ārstniecības iestādes. Pašlaik tiek sniegta medicīniskā palīdzība akūtos gadījumos, atsevišķi pakalpojumi, kā arī palīdzība noteiktām pacientu grupām, piemēram, grūtniecēm, zaļā koridora pacientiem u.c. Pilnu sarakstu var apskatīt poliklīnikas tīmekļvietnē www.ventspilspoliklinika.lv.

Atgādinām – poliklīnikā tiek ielaisti tikai tie pacienti, kuriem ir pieraksts pie ārsta vai uz pakalpojumu (izņēmums ir laboratoriskie, elektrokardiogrāfijas un rentgenoloģiskie izmeklējumi, ja pacientam ir ārsta nosūtījums). Ģimenes ārsti arī akūtajā stundā pacientus pieņem pēc pieraksta. Lai sazinātos ar poliklīnikas reģistratūru, kas klātienē pacientus neapkalpo, aicinām zvanīt pa tālruņa numuru 63622131 vai rakstīt ziņu e-pastā: registratura@ventspilspoliklinika.lv. Ventspils poliklīnikas administrācija aicina pacientus ierasties tikai uz pieraksta laiku, lai lieki nedrūzmētos, un atgādina, ka jāievēro divu metru distance! Pašlaik nav iespējams pierakstīties uz plānveida pakalpojumu saņemšanu. Šo ierobežojumu mērķis ir pasargāt gan mediķus, gan pacientus, tādēļ aicinām iedzīvotājus būt saprotošiem! Ierobežojumi Ventspils poliklīnikā ieviesti Ministru kabineta izsludinātās ārkārtējās situācijas dēļ, kas patlaban pagarināta līdz 12. maijam.

Kā ievērot fizisko distancēšanos
- Turēties divu metru attālumā no citiem cilvēkiem.
- Nepulcēties vairāk kā diviem cilvēkiem.
- Bez vajadzības neiziet no mājām.
- Neiet ciemos un neaicināt viesus.
- Neapmeklēt veikalu tā dēvētajās pīķa stundās.
Avots: SPKC

Apmaksāta informācija.

Lasi vēl

Komentāri (2)

  • -2
    Latvija pāri visām! 15.04.2020, 01:36:16

    Pamēģiniet Maximā vai citur konsekventi ievērot 2.metru distanci kad veikals pilns.
    Diez vai izdosies.
    Cilpo tā, cilpo šitā, izvairies, bet kāds vienmēr gadīsies pretī.
    Un pašam arī apnīk gaidīt uz katru,
    kas piecas minūtes izvēlas preci.
    Atliek tik cirst garām..

  • -2
    Latvija pāri visām! 15.04.2020, 01:39:57

    Un vēl - cilvēki mēģina izzīlēt kad tad nav tās pīķa stundas veikalos, no kurām izvairīties.
    Pēdējā laikā izskatās, ka šie minējumi daudziem izrādās vienādi nepareizi, jo veikals pilns pavisam neierastos laikos.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: