Rosinot jauniešus plānot savu nākotni jau skolas laikā, uzņēmums Ventspils nekustamie īpašumi otro gadu pēc kārtas, piedaloties Junior Achievement Latvija organizētajā karjeras izglītības programmā Ēnu diena, aicināja skolēnus iepazīt namu pārziņa, jurista un inženiera profesijas.

Ēnu dienā interesi par PSIA Ventspils nekustamie īpašumi speciālistu darbu izrādīja skolēni no Ventspils un Talsiem. Talsu Valsts ģimnāzijas 12. klases skolnieks Ansis Kaspars Grīnbergs Ēnu dienā piedalījās pirmo reizi un nolēma tuvāk iepazīt būvinženiera profesiju. «Tā ir vienīgā profesija, kas mani ieinteresēja un kurā es sevi varu iedomāties nākotnē,» Ansis Kaspars rakstīja pieteikumā, lūdzot sniegt iespēju kļūt par Ventspils nekustamo īpašumu (VNĪ) inženieres Agneses Sarmas ēnu. Kāpēc tieši būvniecībā Talsu puisis saskata savu nākotni? «Skolā esmu spēcīgs matemātikā. Esmu ļoti atbildīgs, apzinīgs, spējīgs loģiski un kritiski domāt, protu labi plānot savu laiku. Esmu ļoti motivēts uzzināt vairāk par šo profesiju,» viņš rakstīja savā pieteikumā. Viņa tēvs strādā būvniecībā, un puisis kopš bērnības interesējas par jebkādiem būvdarbiem mājās.

Ēnu diena Ansim Kasparam aizritēja interesanti un izzinoši. Kopā ar inženieri Agnesi Sarmu viņš devās uz Ventspils Valsts 1. ģimnāziju un 2. vidusskolu, kur uzzināja, kā šīs mācību iestādes izskatījās pirms renovācijas, un ieraudzīja, kā tās izskatās tagad. Jaunietis saprata, ka būvniecības procesā ļoti svarīgi darboties atbilstoši dokumentācijai. Viņu jo īpaši ieinteresēja būvniecības darbi vēsturiskajās ēkās, kāda ir arī Valsts 1. ģimnāzija. Ansis Kaspars novēroja vēl vienas vēsturiskās ēkas renovāciju – Kuldīgas ielā 4, uz kurieni pārcelsies dienas aprūpes un rehabilitācijas centrs Cimdiņš. No inženieres Agneses Sarmas puisis uzzināja, ka šī profesija piedāvā daudz dažādu specializāciju – arhitekts, celtniecības konstruktors, būvdarbu vadītājs, būvuzraugs un daudz citu. Agnese vada remontus izglītības iestādēs Ventspilī.

Ventspils Valsts 1. ģimnāzijas 8.c klases skolniece Lana Rahunoka bija visjaunākā ēna uzņēmumā VNĪ. Nākotnē viņa vēlētos kļūt par juristi vai finanšu policijas inspektori. Tādēļ Ēnu dienā viņa iepazina VNĪ jurista Ivo Prinča darbu. Meitene uzzināja, ka šis darbs ir gan interesants, gan arī sarežģīts: likumi bieži mainās, situācijas mēdz būt sarežģītas un neviennozīmīgas, viedokļi daudziem juristiem var būt atšķirīgi utt. Ivo Princis iepazīstināja savu ēnu ar jurista darbu pašvaldības uzņēmumā, ar pilsētas domes Juridiskās nodaļas darbu, kā arī mācīja izmantot pieejamos resursus un tehniskās iespējas, kas palīdz juristam ikdienas darbā. Ivo Princim ir ilggadēja pieredze, sadarbojoties ar ēnām, jo viņš pašvaldībā strādā jau vairāk nekā 25 gadus. Viņš lepojas ar to, ka vairākas viņa bijušās ēnas izvēlējušās jurista profesiju un strādā tiesu sistēmā vai citās jurisprudences nozarēs.

Samanta Šefanovska no Ventspils 4. vidusskolas bija namu pārzines Kristīnes Krilovskas ēna. Šajā tandēmā par iesācēju kļuva nevis ēna, bet VNĪ speciāliste. Samanta mācās 12. klasē un vēl nav izvēlējusies savu nākamo profesiju. Neviena no profesijām, kuras viņa iepazinusi iepriekšējās Ēnu dienās, viņai sirdī nav iekritusi. Šogad jauniete nolēma iepazīt namu pārziņa darbu – un nenožēloja to. «Man šķiet, ka tā ir diezgan interesanta profesija. Man patīk, ka tā liek būt aktīviem, mobiliem, patstāvīgiem un kontaktēties ar cilvēkiem,» pastāstīja Samanta pēc iepazīšanās ar šo profesiju. Kristīne Krilovska arī ir gandarīta, ka viena no Ēnu dienas dalībniecēm izvēlējās tik specifisku profesiju kā dzīvojamo māju apsaimniekošana. Viņa paņēma Samantu līdzi uz daudzstāvu ēkas apsekošanu, parādīja viņai, kā ir ierīkots tehniskais gaitenis un paskaidroja, kā dzīvokļos nonāk siltums un ūdens. Jauniete vēroja kosmētisko remontu kāpņu telpās un salīdzināja, kā tās izskatās pirms un pēc remonta. «Mūsu darba dienas nav līdzīgas cita citai, tādēļ arī darbs ir interesants. Tajā pašā laikā namu pārzinim ir jābūt noturīgam pret stresu un mierīgi jāspēj reaģēt uz iedzīvotāju sūdzībām,» Krilovska pastāstīja par sava ikdienas darba niansēm.

Apmaksāta informācija.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: