Pilsētas deviņstāvu māju kvartāla iedzīvotājus nesen pārsteigusi nepatīkama aina – uz Saules ielas 106. nama sāna sienas nakts laikā uzķēpāts milzīgs, krāsains grafiti.

Kvartāla iedzīvotāji par notikušo nav iepriecināti. Grafiti krāsojums ir indīgi spilgtās krāsās – sarkanā, zilā, violetā un rozā –, tādēļ patiešām lec acīs. «Gribētu tos huligānus noķert un nopērt,» saka turpat netālu dzīvojoša ventspilniece, kurai ikdienā, ejot uz tuvējo veikaliņu, būs uz šo skricelējumu jāskatās. Savukārt kāds vīrietis pieļauj domu, ka mājas apsaimniekotājs ir zīmējumu pasūtījis, lai padarītu krāšņāku pelēko sienu. Taču arī viņam šis zīmējums nepatīk.

Saules ielas 106. mājas apsaimniekotājs ir pašvaldības uzņēmums Ventspils nekustamie īpašumi (VNĪ). Uzņēmuma tehniskais direktors Valērijs Pļiskovs apliecina, ka VNĪ viennozīmīgi nav pasūtījis šo darbu. Tagad sabojātā mājas siena tiks apsekota, lai aprēķinātu izmaksas postījumu novēršanai. Vispirms jāizvērtē, vai ķēpājumu būs iespējams noņemt ar speciālo šķīdinātāju, kas tiek izmantots līdzīgos gadījumos. Iespējams, šajā gadījumā tas nebūs iespējams, jo siena ir apmesta ar sīkiem akmentiņiem. Tad būs jādomā par citām metodēm, un tas varētu izmaksāt ļoti dārgi. Vienlaicīgi VNĪ ar iesniegumu vērsīsies Valsts policijā par īpašuma bojāšanu un materiālā kaitējuma nodarīšanu.

Pļiskovs stāsta, ka VNĪ apsaimniekošanā esošās mājas ik pa laikam cieš no sienu apķēpātājiem. It īpaši tiem patīk apķēpāt svaigi nokrāsotas sienas, piemēram, pēc siltināšanas. Acīmredzot viņiem ar savu parakstu ir svarīgi parādīt, ka ir te bijuši un paveikuši savu varoņdarbu.

Pirms kāda laika uzraksts angļu valodā parādījās arī uz skaisti krāsotās Ventspils poliklīnikas ēkas fasādes. Poliklīnikas valdes priekšsēdētāja Dace Sormule stāsta, ka uzraksta noņemšana patlaban ir problemātiska. Ar šķīdinātājiem smērējumu noņemt nevar, jo tad uz sienas paliks neglīts pleķis. Principā ir jāpārkrāso visa siena aptuveni divu stāvu augstumā. Taču tas izmaksās dārgi un pagaidām iestāde to nevar atļauties.

Jau iepriekš esam rakstījuši, ka sienu un vides objektu apķēpātāji pašvaldībai nodara piecus līdz septiņus tūkstošus eiro lielus zaudējumus gadā. Tāpat ievērojamus zaudējumus šie huligāni nodara privātīpašniekiem, kuru ēkas tiek regulāri apķēpātas.

Skricelētājus neaptur tas, ka reizēm viņi tiek arī notverti. Piemēram, pagājušajā gadā tika aizturēti trīs 14 līdz 15 gadus veci pusaudži, kuri tobrīd apķēpāja Lutauša zābaku Reņķa dārzā. Viņu vecākiem nācās segt aptuveni 300 eiro lielās izmaksas, lai vides objektu pārkrāsotu. Arī iepriekšējos pāris gados aizturēti jaunieši. Tostarp kāds 19 gadus vecs jaunietis gada laikā aizturēts pat divas reizes. Vienā no gadījumiem viņš pieķerts apķēpājam nupat renovēto daudzdzīvokļu māju Aleksandra ielā. Vainīgajam tika piemērots administratīvais sods 70 eiro apmērā, kā arī uzlikts par pienākumu segt ēkas remonta izdevumus vairāk nekā tūkstoš eiro apmērā. Savukārt kāds 15 gadus vecs pusaudzis tika notverts, pusnaktī apzīmējot Apvedtilta balstus. Arī viņa vecākiem nācās plaši atvērt maciņus.

Ventspils Pašvaldības policijas priekšnieks Jānis Arājs uzsver, ka policija nespēj nodrošināt ikkatra īpašuma nepārtrauktu uzraudzīšanu, tādēļ mudina iedzīvotājus veikt pasākumus savu īpašumu pasargāšanai. Arājs informē, ka pārsvarā tieši iedzīvotāju modrība palīdz notvert huligānus, tādēļ atkārtoti aicina ventspilniekus nebūt vienaldzīgiem un redzot, ka tiek apzīmētas ēku sienas vai vides objekti, nekavējoties zvanīt pa tālruni 28680808 vai 63680808 Pašvaldības policijai, kas uzreiz reaģēs, aizturēs vainīgos, un tādējādi kopīgiem spēkiem tiks saudzēta mūsu skaistā pilsēta.

Lasi vēl

Komentāri (51)

  • -2
    yolo 17.02.2020, 13:14:19

    Tiešām satraucoša ziņa. Mūsu perfektajā, klusajā ciematiņā ir parādījies vandālis. Pašvaldîbas policija, lūdzu ziņojiet, kad esat notvēruši ļaundari, lai zinu, kad atkal varu droši iznākt no savas mājas un turēt durvis neaizslēgtas

  • -4
    Soft 17.02.2020, 13:21:11

    Ir jau arī kaitinoši tie kretīni, kas apzīmē sienas. Ja dzīvo graustā un viss vienalga, tad šo ziņu vari "pāršķirt", bet tam īpašniekam, kurš ieguldījis mājas renovācijā naudu, paņēmis kredītu, kā arī ēkas iedzīvotājiem nekāda prieka šajos skricelējumos noskatīties nav.

  • -7
    žurka 17.02.2020, 13:18:29

    Vispār izskatās diezgan labi. Katrā ziņā labāk par tām baltajām līknēm uz tās sienas pirms tam.

  • -5
    Matrix 17.02.2020, 13:32:51

    Nju salīdzinot ar to kas notiek vispār 9-tāvu rajonā vakaros un naktī tad šis vel nav nekas .Vot paši kaimiņi tie gan ir mežoņi un vandāļi un īsti dzivnieki,bet zīmējums vismaz kjas pozitīvs tam rajonam.

  • -6
    Tīģeris 17.02.2020, 13:37:33

    Bet tas tak ir mākslas darbs?

  • -4
    Matrix 17.02.2020, 13:38:20

    Grafiti krāsojums ir indīgi spilgtās krāsās – sarkanā, zilā, violetā un rozā –, tādēļ patiešām lec acīs ..........
    :D:D:D visa pilsēta ir pelēka ar visu civilizāciju !krāsām nav ne vainas vaina ir jūsu pesimismumā!
    .....Savukārt kāds vīrietis pieļauj domu, ka mājas apsaimniekotājs ir zīmējumu pasūtījis, lai padarītu krāšņāku pelēko sienu.....
    :D:D:D jūs paši sevi dzirdat?!

  • -2
    ventspilnieks 36,7 17.02.2020, 13:50:10

    Kurš būs tik drosmīgs šo "ķēpājumu" atkārtot? :D
    P.S. Nesaku, ka vajag izkrāsot saplaisājušās devenes, bet Kristīnes dotais apzīmējums šim darbam ir skarbs ;)
    Grafiti meistari jau izdaiļoja garāžas aiz devenēm, bet tur daudzi saimnieki viņas ir nolaiduši tiktāl, ka viņiem tur nav kur izpausties.

  • -5
    Pašvaldība 17.02.2020, 14:02:57

    Sveiki.
    Manuprāt, šādi māja izskatās 5 reiz gaumīgāk, nekā aizlāpīta, pelēka, drūma mājas siena. Ja 20 sienas ir tīras, tad kādēļ viena nevarētu būt krāsaināka? Vai jūs maz ziniet, kas ir huliganisms? Mājai piešķirot skaistu, krāsainu dizainu, cilvēks ir huligāns? Tad mākslas skolā māca huligānismu un to drīkst dēvēt par huligānisma skolu, vai? Piešķiriet tad legālu sienu radošajiem jauniešiem, jūs jau protat tikai kritizēt kas ir un kas nav labi, bet lai ko risinātu un darītu lietas labā, labāk nosaukt par huligāniem cilvēkus, kas iespējams ir vairākkārt kārtīgāki un pareizāki par gudro huliganizētāju, kas sēž šaj vietnē un druka dienu dienām.

  • -2
    domāju 17.02.2020, 14:11:12

    Kādreiz jau bija siena skeitparkā...Acīmredzot, jautājums aktualizējies... Bet varbūt tomēr zīmēt uz mājām, kur neviens nedzīvo Vēl paliek iespēja savā dzīvoklī izpausties...

  • -5
    vai man dieniņ!!! 17.02.2020, 15:12:21

    Ar kādām tiesībām kāds vispār apzīmēt svešu īpašumu? Lūdzu nosauc šeit savu adresi un izsaki aicinājumu, lai ķēpātājs iegriežas arī pie tevis un ar bezsakarīgiem uzrakstiem apdaiļo tavu māju (cerams, privātmāju) un arī automašīnu. Varēsi pēc tam plātīties savā automašīnā, cik labs un vērtīgs mākslas darbs tev ir.

  • 0
    Arogidēns 15.02.2022, 12:27:58

    @ vai man dieniņ - Tizleni/e, kur esi redzējis kādu privāto dzīvojamo ēku apzīmētu, jeb automašīnu? Ko tu tur gvelz?

  • 0
    корумпант 15.02.2022, 18:31:42

    Piekrītu! Šis būtu labs ierosinājums, bet tai ir jābūt mākslai, nevis sava “vārda” uzķēpāšanai uz sienas. Ja mēs spētu noorganizēt māksliniekus, tad šīs mājas gūtu pasaules ievērību.

  • -13
    Doktor 17.02.2020, 14:24:56

    А где ещё рисовать? Видимо вам нравится жить в серых рамках и ходить пригнув голову как стадо баранов. Прикольно родить ребёнка, проработать всю жизнь на одной работе даже не получая повышения... А потом уйти на пенсию и получать 60 евро в месяц...Серые стены- серые люди, незаметные и ничего не оставившие в этом мире...

  • -4
    Eclipse_Cross 17.02.2020, 15:12:16

    Mana draudzene dzīvo rakstā minētajā mājā - viņai gan patīk!
    Arī viņa minēja, ka jauniešiem vajadzētu norādīt brīvu vietu, kur šādā veidā radoši izpaustos, tas taču tomēr ir mākslas darbs.

  • -6
    vai man dieniņ!!! 17.02.2020, 15:19:01

    Tavai draudzenei 15 gadi?....
    Kas jauniešiem liedz apķēpāt to tevis nosaukto brīvo vietu - savu mammu un tētuku mājas? Zin, ka dabūs pa bieti vai siksnu par 1 sūda vērtajiem "mākslas darbiem".

  • -2
    Eclipse_Cross 17.02.2020, 15:57:36

    Ko tik ļoti sacepies?

    Protams, Ventspils zīmolam šāda grafiti māksla nu galīgi nav pieļaujama. Žēl, ka tā māja izsaktās briesmīgi arī bez grafiti.

  • -3
    Rabarberis 18.02.2020, 10:55:34

    Un, kur problēma, savest mājas fasādi kārtībā, lai tā tik briesmīgi (pēc taviem vārdiem) neizskatītos? Ja jau pašiem mājas iedzīvotājiem tas nav tik svarīgi, tad jau nav brīnums, ka arī apmierina šādi kleksējumi

  • -3
    kaktuss 17.02.2020, 15:29:55

    Nu, pasakiet man, kas šajā ķēpājumā ir tik skaists ? Pat nevar saprast, kas tur ir uzrakstīts.

  • -7
    Jauks cilvēks 17.02.2020, 15:46:04

    Citās pasaules valstīs jau gadiem ielu māklinieki izgrezno ēku sienas un žogus un tas izskatās daudz labāk par pelēkām, salāpītām, vecām sienām. Grafiti ir māksla un iepēja jauniešiem izpausties, ko, diemžēl, lielākā daļa pensionāru nesaprot. Ja ir skaisti-es atbalstu!!! Un kam nepatīk-neskatās! Ejat uz mežu staigāt!

  • -4
    Puaro 17.02.2020, 16:04:27

    Nu tie,kam patīk šie"mākslas darbi" tad uzaiciniet savā privātīpašumā lai izpaužas.Ceru,ka šie "mākslnieki" apzinās to,cik tas izmaksās viņam,vai "mazulīša" senčiem tas,pieķeršanās gadījumā.Taču šie mucā auguši par to diezvai aizdomājas.

  • -3
    Pašvaldība 17.02.2020, 17:23:09

    Pasaulē, Latvijā, Ventspilī notiek daudz biesmīgākas lietas, par ko satraukties, kapēc nepļurksti, lai Lembergs sev istabā ielaiž to pašu indīgo gaisu, ko pa visu Vemtpili? Droši vien pati zīmuli rokā nemāki noturēt. Ja tev traucē, dod legālu vietu šiem cilvēkiem.

  • -9
    Gaigaliiii 17.02.2020, 16:12:30

    Viss,kas notiek Ventspilī ir nūjošana,skriešana un ziedu paklāju veidošana..ventspilniekiem patīk mākslas skolas skolēnu zīmēju mola sienā(kroplīgie kuģi un tizlās kaijas).Arī,kad notiek kādi pasākumi,piemēram,Ghetto Games sauc tikai populāros zīmētājus,kuri māca bērniem apzīmēt miskastes.. tādi sūdi patīk ventspilniekiem...,bet parastiem cilvēkiem neļauj izpausties.Un skeitparkā ir uzzīmēts VIVA saldējums,tāda māksla Jums patīk mīļie draugi,opīši un mammas,kas te daudz d*rš un nekad nav apmierināti?

  • -5
    Pašvaldība 17.02.2020, 17:24:03

    Zelta teksts par Ventspilniekiem, tieši tā te arī ir.

  • -2
    Freds 18.02.2020, 08:21:23

    Nu, bet lūdzu, piedāvā šiem māksliniekiem izdaiļot savu īpašumu! Nu kur problēma?

  • -3
    Nah Nahs VIII 17.02.2020, 16:23:48

    Varbūt vajadzētu rakstīt politiskus saukļus?
    -**** Lembergam!
    -Nost ar patvaldību!
    -Nekādu varu nevienās rokās!(Šis kādreiz jau bija uz viemas mājas sienas Lielajā prosp.)

  • -4
    Pašvaldība 17.02.2020, 17:25:05

    Katrs dara to, kas viņam patīk, raksta to, ko grib un dzer to, kas garšo, lūdzu, uzpriekšu :)

  • 0
    Aigars G. 17.02.2020, 22:55:53

    Es zinu to cilvēku ļoti labi un ilgi,kurš to uzrakstu uzlika.Viss tad bija pareizi.Tikai lielākā daļa nesaprata.

  • 0
    Normunds Birkhans 18.02.2020, 22:54:11

    Mjā..to mēs izdarījām.diemžēl nesaprata domu jau tad 1991 gadā. Bijām pa visām avīzēm - Netkarīgā Cīņa un t.t Tad vēl citi infodienesti pieslēdzās ..TV....

  • -5
    Eeeeeeeeee 17.02.2020, 17:25:13

    Ko var cepties? :D Ārprāc, beidzot ir kaut kas ārpus standarta, pelēcīguma, nogruzītās, garlaicīgās pilsētas standartiem un visi šokā! :D :D :D

    Tas vien pierāda, ka te ir tik garlaicīgi un pelēcīgi! :D Īpaši pirms un pēc vasaras! :D

    Mans subjektīvais viedoklis ir, ka māja izskatās dzīvāka uz 100 pročiem! :)

  • -2
    Rabarberis 18.02.2020, 11:00:17

    Ja jau tev tik ļoti patīk tas zīmējums, bet varbūt tomēr precīzāk uzraksts, tad esi tik laipns un apgaismo mums pārējiem, kas tur ir uzrakstīts!

  • -9
    Latvija pāri visām! 17.02.2020, 17:33:48

    Šis jau ir diezgan smuks.)

  • -6
    Kriska 17.02.2020, 17:33:48

    Uz pelēkas sienas pelēka asfalta fonā šis krāsains zīmējums man patīk.

  • -9
    Latvija pāri visām! 17.02.2020, 17:34:27

    Uz to aizķelēto paneļu fona.

  • -6
    emils bergs 17.02.2020, 17:42:17

    Ko grib teikt kā labāk ir dzīvot pelēkā pasaulē nekā redzēt krāsainus zimejumus.
    Es drīrāk tiem puišiem samaksāt par isterēto laiku un matreālu

  • -6
    Nif nifs 17.02.2020, 20:12:00

    Vispirms iemācies rakstīt, maksātāj :D

  • -1
    Freds 18.02.2020, 08:24:01

    Pasaki lūduz, kur tu redzi zīmējumu? Tur iespējams ir tikai uzkrāsots kaut kāds burtu salikums, un es to nesauktu par zīmējumu. Ja tur būtu zīmējums, tad ispējams arī neviens neceptos.

  • -3
    A.n.i.t.a 17.02.2020, 18:41:26

    Labs košums uz pelēcības fona, varētu visu gala sienu apgleznot, tikai kaut ko konkrētu, reālistisku, būtu jauks akcents pilsētas vaibstos.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: