VAS Valsts nekustamie īpašumi, kam pieder abas vēsturiskās bijušās Mūzikas skolas ēkas Pils ielā 38 un Kuģinieku ielā 2, mēģina atbrīvoties no sava īpašuma, kam tagad draud pilnīgs sabrukums un kas apdraud arī iedzīvotājus.

Ventspilnieki turpina sekot līdzi divu vēsturisko ēku liktenim Vecpilsētā. Šie nami atrodas avārijas stāvoklī un apdraud iedzīvotāju drošību. Pagājušajā nedēļā, kā jau tika informēts, pēc tam, kad pilsētas dome bija vairākkārt vērsusies Ekonomikas ministrijā, kuras pakļautībā ir Būvniecības valsts kontroles birojs (BVKB), valsts būvinspektori atkārtoti apsekoja ēku tehnisko stāvokli, atzīstot, ka to īpašnieks Valsts nekustamie īpašumi (VNĪ) nepilda BVKB iepriekšējās norādes un nav novērsuši namu sagrūšanu.

«Ēkas nav vajadzīgas ne valstij, ne pašvaldībai, tādēļ tās pārdodam izsolē,» redakcijai atbildēja VNĪ Nomas un pārdošanas pārvaldes direktore Anita Feldmane. Ēku elektroniskā izsole noslēgsies šā gada 20. februārī. Iepriekšējās izsoles beidzās nesekmīgi. Pagājušā gada vasarā VNĪ piedāvāja pārņemt ēkas Ventspils domei, taču saņēma atteikumu, skaidro Feldmane.

Pilsētas dome izskatīja šo piedāvājumu, taču patlaban nesaskata iespēju izmantot ēkas pašvaldības funkciju pildīšanai, skaidroja domes priekšsēdētāja vietnieks Didzis Ošenieks. Pilsētas dome ierosināja izmantot bijušo Mūzikas vidusskolas ēku dienesta viesnīcai. Patlaban topošie mūziķi mācās jaunās un mūsdienīgās telpās, taču kopmītne palikusi vecajās telpās Zvana ielā, kas neatbilst mūsdienu prasībām. Šo ideju atbalstīja Kultūras ministrija un Izglītības un zinātnes ministrija. «Iespēja pielāgot ēkas Ventspils Mūzikas vidusskolas kopmītnei tika vērtēta, taču valstij trūkst finanšu šī projekta īstenošanai,» bilst Feldmane. «Ja šobrīd nav naudas, tad ir vērts sagaidīt finansējumu no ES fondiem jaunajā plānošanas periodā, kas jau pavisam drīz sāksies,» atgādina Ošenieks.

Jebkurā gadījumā vispirms ēkas ir steidzami jāsakārto, jāaptur sabrukšanas process, bet pēc tam jau jādomā par jauniem saimniekiem vai jaunām funkcijām, norāda galvenās arhitektes vietniece vēsturiskās pilsētvides jautājumos Inga Apmane. Lai to paveiktu, steidzami jāizstrādā ēku iekonservēšanas tehniskais projekts un jāveic nepieciešamie būvdarbi. «Runa nav par kaut kādu fasādes uzlabošanu. Ēkas reāli apdraud iedzīvotāju drošību. Un mēs pieprasām nekavējoties novērst draudus!» pilsētas domes pozīciju pauda Ošenieks. Viņš izteica cerību, ka pēc ēku apsekošanas BVKB panāks, lai VNĪ novērstu to bīstamību.

Pilsētas dome var padalīties ar seno ēku iekonservēšanas un renovēšanu pieredzi. Patlaban notiek namu Pils ielā 45 un 47 renovācija. Šīs mājas dome izpirka no privātā īpašnieka. Pagājušajā gadā pašvaldība arī izpirka un iekonservēja seno ēku Tirgus ielā 5 un divas mājas Skroderu ielā. Iepriekš veikta ēkas iekonservēšana Akmeņu ielā, kuru plānots izmantot Digitālā centra mācību klašu paplašināšanai, atgādināja Ošenieks.

Tomēr, šķiet, valsts arī šoreiz nav gatava veikt nopietnas investīcijas vēsturisko namu saglabāšanā. «Šonedēļ parakstīts līgums ar būvnieku SIA Artblock par līguma summu 5049,73 EUR + PVN par drošības sietu iztīrīšanu ēkai Kuģinieku ielas 2 pusē un lokālo vietu un balkonu nosegšanu ar aizsargtīklu ēkas daļai Pils ielā 38. Darbi tiks uzsākti nedēļas beigās,» pagājušajā nedēļā informēja Feldmane. Pēc Apmanes domām, aizsargtīkli neglābs ēkas no sabrukuma. Abiem namiem ir bojāts jumts, novājināti pamati, veidojas plaisas sānu sienās. Bet tas draud ar starpstāvu pārsegumu sabrukšanu, norādīja Ošenieks. «Pašvaldība nevar atrisināt valsts īpašuma problēmas,» uzsvēra Apmane.

Lasi vēl

Komentāri (2)

  • -1
    Matrix 14.02.2020, 16:42:43

    Man tas virsraksts asocējas ar ko līdzīgu- privātmājas iedzīvotājiem arī nebūtu jārisina pašvaldības problēma ar viņu piederošo zemes gabalu kur aug zāle kas jāpļauj un grāvi kas jātīra un nevienam neintresē tavs veselības sāvoklis mūs piespiež rūpēties pa sev nepiederošo zemes pleķi-TAD tādā gadījumā kāpēc jūs oašvaldība nevarētu uzņemties valsts radošos problēmu?

  • -5
    Latvija pāri visām! 14.02.2020, 16:59:08

    Atbilde ir vārdiņā 'piespiež' - pašvaldībai diemžēl ir mehānismi mūs piespiest to darīt un nav kas mūs aizsargātu no pašvaldības patvaļas.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: