Saeima galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus likumā "Par apdrošināšanu bezdarba gadījumā", no deviņiem līdz astoņiem kalendārajiem mēnešiem samazinot bezdarbnieka pabalsta izmaksas ilgumu.

Par šie grozījumiem nobalsoja 55 deputāti, savukārt 32 parlamentārieši balsoja pret.

Pret šo ieceri asi iebildusi Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība (LBAS).

Līdz ar grozījumiem samazināts bezdarbnieka pabalsta izmaksas ilgums no deviņiem uz astoņiem kalendārajiem mēnešiem un veiktas izmaiņas bezdarbnieka pabalsta apmērā, samazinot izmaksājamo bezdarbnieka pabalsta proporciju par trešo mēnesi no pilna apmēra uz 75%, par piekto un sesto mēnesi no 75% uz 50% un par septīto un astoto mēnesi no 50% uz 45% no piešķirtā bezdarbnieka pabalsta.

Kā apgalvo Labklājības ministrijā (LM), izmaiņas paredzētas, lai motivētu ātrāku un efektīvāku atgriešanos darba tirgū un pilnvērtīgu iekļaušanos sociālās apdrošināšanas sistēmā.

Pārskatot bezdarbnieku pabalstu politiku, tika rasti finanšu līdzekļi, lai paaugstinātu minimālo vecuma pensiju aprēķina bāzi līdz 80 eiro un personām ar invaliditāti no bērnības līdz 122,69 eiro, savukārt valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu personām ar invaliditāti līdz 80 eiro un valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu personām ar invaliditāti no bērnības līdz 122,69 eiro.

Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība (LBAS) brīdinājusi, ka bezdarbnieku pabalstu samazināšana darbiniekam nozīmēs arī mazāku pensiju nākotnē.

Vērtējot šo priekšlikumu, LBAS priekšsēdētājs Egils Baldzēns paudis, ka "tiesiskais nihilisms diemžēl sasniedzis arī labklājības nozari".

Baldzēns uzskata, ka darbinieki, kuri šobrīd apzinīgi maksā valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, tiek nostādīti ķīlnieku situācijā, tostarp tiek dots signāls - nemaksājiet, jo valstij nevar ticēt.

Šie likuma grozījumi iekļauti nākamā gada valsts budžeta paketē.

Lasi vēl

Komentāri (6)

  • 0
    reku 14.11.2019, 15:28:21

    Tad piegrieza skābekli gan.Tai vietā,lai otrādi darītu-pagarinātu līdz gadam.
    Nu jā,viņiem pašiem diez vai būs jādzīvo no 300 euro pabalsta...

  • 0
    Eeeeeeeeee 14.11.2019, 17:34:25

    Ak,šī jaukā un brīnumiem pilnā valsts!

  • 0
    Tīģeris 14.11.2019, 17:47:48

    Es sen jau esu sapratis ,ka nav jaiet uz vēlēšanām un neiešu.
    Un vienalga ko ievēlēs, vienalga tautiešus palēnam izputinās

  • -4
    A.n.i.t.a 14.11.2019, 17:58:12

    Ja visiem, zaudējot darbu, tiktu izmaksātas tādas naudas summas kā tautas "kalpiem ", tad bezdarbnieku pabalsta varētu būt mazāks, bet cilvēkam parastajam labi vēl ja izmaksā visu, kas pienāktos. To jau saprot tikai tas, kurš kaut reizi ir zaudējis darbu ne savas vainas dēļ.

  • -2
    Latvija pāri visām! 15.11.2019, 11:47:15

    Sociāla valsts Latvija nu galīgi nav.
    Kādu laiku atpakaļ biju pārsteigts uzzinot ka ierēdņi to oficiāli definējuši kā jaukta tipa formācijas valsti - sociāli kapitālistisko,
    bet šie kā vienmēr samelojuši.

  • -1
    Pipars 15.11.2019, 21:22:03

    Vai jauno komunistu partija solidarizesies ari ar bezdarbniekiem,deputatiem paredzeto 3menešalgu lielo pabalstu samazinot uz pabalstu 1 mēnešalgas apmērā?

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: