Ekoskolu rīcības dienā šonedēļ skolu komandas tikās Ventspils 4. vidusskolas organizētajā pasākumā Ekorudens. Skolēni veica dažādas aktivitātes, kas vērstas uz veselīgu un dabai draudzīgu dzīvi.

Pasākumā, kuru organizēja Ventspils 4. vidusskola, pulcējās komandas no visām Ventspils ekoskolām (1. pamatskolas, Pārventas pamatskolas un 4. vidusskolas), Ventspils 3. vidusskolas, kas ir ceļā uz šī titula iegūšanu, kā Ventspils Centra sākumskolas un Ventspils Valsts 1.ģimnāzijas. Savukārt novadu pasākumā pārstāvēja Puzes pamatskola, kas ekoskolu kustībā aktīvi darbojas jau vairākus gadus, stāsta pasākuma organizatore, 4. vidusskolas skolotāja Inguna Bērzniece.

Vienā no radošajām darbnīcām skolēni bija mudināti aizdomāties un praktiski darboties, lai lietām, kuras parasti izmetam, tiktu iedota otra dzīve. Tā no plastmasas glāzītes un veca aizkara vai lietota auduma gabaliņa, piesaistot cementu un ūdeni, tapa puķu podi. Taču svarīgi ir ne tikai darboties, bet saprast, kāpēc to daru. Tāpēc viens no skolēnu uzdevumiem bija veidot atgādinājumu, ko mājās pielikt pie durvīm. Tajā skolēni bija aicināti minēt praktiskas lietas un darbības, kas varētu uzlabotu vidi, piemēram, paņemt līdzi auduma maisiņu un dzeramā ūdens pudeli, lai nepirktu jaunas lietas un nemestu tās laukā. «Visas šīs mazās lietiņas dod uzvaru mūsu kopējā darbā, lai mēs dzīvotu pasaulē bez klimata pārmaiņu stresa,» pamato Bērzniece. Skolotāja ir gandarīta, ka ekoskolu kustības aktivitātes dod arī reālus rezultātus. Piemēram, pēc tam, kad skola aktīvi pievērsās tēmai par plastmasas kaitīgo ietekmi, novērots, ka skolēnu radītajos atkritumos plastmasas ir ievērojami mazāk.

Viena no Ekorudens norisēm organizēta kabinetā, kurā valda omulīga gaisotne un patīkams aromāts. Te ierīkota tējnīca, kurā skolēni nobauda gardo dzērienu un cenšas augus atpazīt pēc smaržas. Taču tējnīca šajā pasākumā ir ne tikai omulības radīšanai. Tā skolēniem liek aizdomāties par to, ka gardas un veselīgas tējas varam ievākt tepat Latvijā, bet tēja no Šrilankas pie mums parasti tiek atgādāta ar lidmašīnu, tādējādi negatīvi ietekmējot klimatu. Par veselīgu uztura nozīmi jauniešiem atgādināja garšaugu darbnīca, kurā skolēni gatavoja garšaugu sviestu un mielojās ar sviestmaizēm.

Ventas Balss uzrunātie skolēni apliecina, ka arī ikdienā cenšas pievērst uzmanību vides jautājumiem un ar savu rīcību nenodarīt tai kaitējumu.

Foto: Paula un Agnija no Puzes pamatskolas iesaistījušās radošajā darbnīcā, kurā lietām tiek dota otrā dzīve.

Materiāls sagatavots ar Latvijas vides aizsardzības fonda finansiālu atbalstu.

Projekts: DZĪVES VIDES NOSPIEDUMI VAKAR, ŠODIEN, RĪT.

Lasi vēl

Komentāri (2)

  • 0
    Vilis Skuja VI 09.11.2019, 08:07:08

    Mācīties taupīgi dzīvot-tas ir uzteicami.
    Tikai nav zināms,vai šiem skolasbērniem,mājās pārnākušiem,izdosies pārliecināt savus vecākus...

  • 0
    Kriska 09.11.2019, 10:32:56

    "veica aktivitātes" latviešu valodā skan super. Un šo lasa skolnieki un mācas

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: