Valsts policijas Nepilngadīgo lietu inspektori tikās mācībās par vides izvērtēšanu izglītības iestādēs. Policijai sadarbojoties ar izglītības iestāžu vadību, ilgtermiņā tiek veidota drošāka vide skolās. Policija novērojusi, ka skolas vēlas sadarboties un noteikt iespējamos drošības riskus.

Šī mācību gada laikā plānots, ka drošības novērtējums tiks veikts 50 izglītības iestādēm.

Rūpējoties par bērnu drošību izglītības iestādēs, Valsts policija veido ciešu sadarbību ar Latvijas izglītības iestāžu vadību. Veicot skolu vides izvērtējumu, policijas amatpersonas identificē vājās vietas sistēmā un vidē, tādējādi laikus skolām sniedzot viedokli, kur izglītības iestādē pastāv lielākie pārkāpumu riski un kur veicami uzlabojumi.

Līdz šim Valsts policijas Nepilngadīgo lietu inspektoriem mācības notikušas Ventspils 6. vidusskolā un Vangažu vidusskolā, taču līdz šī gada decembrim policisti viesosies arī Valmieras 5. vidusskolā, J.Raiņa Daugavpils 6. vidusskolā, Svētes pamatskolā un Rīgas 47. vidusskolā. Bērnu drošība vienmēr bijusi viena no Valsts policijas prioritātēm, tādēļ, lai veicinātu bērnu drošību, sadarbība ar skolām ir īpaši nozīmīga.

„Mums ir prieks, ka izglītības iestādes Latvijā sadarbojas ar policiju. Tas parāda, ka skolu vadība ir ieinteresēta rūpēties par bērnu drošību un labsajūtu izglītības iestādē. Mēs varam skolām ieteikt, ko darīt, lai novērstu likumpārkāpumus pirms tie vispār ir notikuši, taču precīzas norādes varam sniegt vien tad, kad mums tiek dota iespēja ierasties skolā veikt novērojumus vidē, uzdot jautājumus izglītības iestādes personālam un vadībai, iedziļināties skolas iekšējās procedūrās un nonākt pie konkrētiem secinājumiem,” skaidro Valsts policijas Prevencijas vadības nodaļas priekšnieks Andis Rinkevics.

Ventspils 6. vidusskolas direktores vietniece audzināšanas darbā Lana Švarca atzinīgi vērtē sadarbību ar policiju un iespēju noteikt potenciālos riskus izglītības iestādē: ''Skola kādam ir pirmās mājas, kādam otrās mājas, bet kādam, iespējams, vienīgās mājas. Tāpēc ir svarīgi, lai tajās viss būtu sakārtots, labi, droši un draudzīgi. Laikmeta iezīmes liek mums būt modriem, un mūsu skolai svarīgi radīt atmosfēru, kas ļautu bērniem, jauniešiem un viņu vecākiem justies droši. Līdz ar to esam atbildīgi par drošu skolas iekšējo un ārējo vidi! Mēs nebaidāmies runāt par problēmām un nebaidāmies tās risināt, tāpēc jau pagājušajā mācību gadā uzsākām aktīvu sadarbību ar Valsts policiju.''

Valsts policijas apkopotā statistika liecina, ka 2018. gadā kopumā valstī reģistrēti 1677 incidenti, kas notikuši izglītības iestādēs un tās teritorijā. Visbiežāk policija saņēmusi informāciju par fizisko vardarbību - pērn tie bijuši 424 gadījumi, kas pārsvarā notikuši audzēkņu starpā. Tāpat pagājušajā gadā policija saņēmusi informāciju par emocionālo vardarbību - 147 gadījumi, par zādzībām - 184 gadījumi, alkohola lietošanu - 157 gadījumi, smēķēšanu - 145 gadījumi, tāpat reģistrēti pārkārkāpumi, kas saistīti ar sīko huligānismu un cita veida likumpārkāpumiem.

Informācija, kas nonāk Valsts policijas redzeslokā, iespējams, ir tikai maza daļa no aisberga. Riski paši par sevi neizzūd, tādēļ ir svarīgi mērķtiecīgi strādāt, lai šos riskus apzinātu un ietekmētu. Valsts policijai līdz šim izveidojusies lieliska sadarbība ar daudzām izglītības iestādēm Latvijā, kuras izvēlas laikus identificēt un saprast potenciālos riskus, un meklēt risinājumus, lai ikviens skolā justos droši.

Lasi vēl

Komentāri (3)

  • 0
    Kriska 11.10.2019, 16:31:49

    Vai tad mūsu skolās nav droši? Valsts policijai nav ko citu darīt? Vai neko citu neprot? Brīnos par Lanas Švarcas vārdiem, ka skola vienam otram bērnam esot vienīgās mājas. Vai 6.vidusskolā ir bērnu nams?

  • 0
    Andris R. 11.10.2019, 22:52:20

    6.vsk. policiju jau vajadzēja iesaistīt sen. Viens psihopāts, garīgi slims puišelis terorizē visus skolotājus, klasesbiedrus un visu skolu. Ko skolas vadība ir darījusi, lai kas tāds nenotiktu, neko. Un ko policija darīs, arī neko. Nezin cik tālu tas var aiziet.

  • -2
    Latvija pāri visām! 12.10.2019, 13:07:07

    Ko tad skolas vadība daudz var darīt 21.gs. Eiropas skolā?
    Ja puika ir, kā tagad saka, ar īpašām vajadzībām vai arī viņam ir ietekmīgi vecāki.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: