Šogad par svarīgāko un saistošāko Eiropas zinātnieku nakts objektu kļuva Starptautiskā radioastronomijas centra radioteleskopu komplekss Irbenē. Apmeklētāji par kompleksu izrādīja lielu interesi - piecu stundu laikā to apmeklēja ap 1500 cilvēku.

Zinātnieku nakts notiek katru gadu. Pagājušajā gadā Ventspils Augstskola (VeA) rīkoja pasākumu mācību korpusos. Šogad pasākuma tēma bija Zinātne nākotnei, un VeA aicināja interesentu no plkst. 16 līdz 21 doties uz Irbeni, piedāvājot ekskursiju 32 metrus lielajā radioteleskopā un līdzās esošajos objektos. Ventas Balss arī izmantoja šo uzaicinājumu. Iepriekšējā publiskā ekskursija, kad apmeklētāji varēja brīvi piekļūt antenai, notika pirms septiņiem gadiem, līdz ar to šī bija gana reta iespēja, kas bija veltīta Ventspils Starptautiskā radioastronomijas centra 25 gadu jubilejai, norādīja VeA rektors Kārlis Krēsliņš, kurš ieradās Irbenē kopā ar Tulkošanas studiju fakultātes dekānu Artūru Viļumu un studentu no Portugāles Žoanu.

Ap plkst. 18 pie radioteleskopa ēkas izveidojās milzīga rinda, bet viss stāvlaukums bija piepildīts ar automašīnām un autobusiem. Līdztekus citiem interesentiem uz Irbeni bija atbraukuši arī skolēni no Daugavpils, Rīgas, Ventspils un Ventspils novada. Uzņēmums Ventspils reiss arī organizēja divus speciālus reisus uz Irbeni, lai varētu apskatīt radioteleskopu kompleksu. Apmeklētājiem bija iespēja apskatīt 32 metrus lielā radioteleskopa iekšpusi, noklausīties Ventspils starptautiskā radioastronomijas centra (VSRC) darbinieka stāstījumu par to, kā darbojas teleskops, un izkāpt laukumā, kas atrodas tieši zem šķīvja. Tāpat apmeklētāji vēroja, kā griežas teleskopa paraboliskā antena. Ekskursanti izrādīja lielu interesi par 900 metrus garo tuneli, kas reiz savienoja visas trīs radioteleskopa antenas – diametrā 32-metrīgo RT-32, 16-metrīgo RT-16 un 8-metrīgo RT-8. Pa tuneli vajadzēja iet pilnīgā tumsā, tomēr apmeklētāji izmantoja līdzpaņemtos lukturīšus vai tālruņu iespējas. Tunelī bija ierīkotas komunikācijas, kas savienoja visas trīs radioantenas. Patlaban antenas RT-8 nav, bet tās pamatu tornī ir ierīkots muzejs ar eksponātiem, kas stāsta par RT-16 un RT-32 darbu padomju laikā.

Patlaban apmeklētāju apskatei ir atvērta tikai daļa tuneļa 600 metru garumā no 32-metrīgā teleskopa līdz muzejam. Radioteleskopu komplekss Irbenē padomju laikā bija slepens militārais objekts, kuru sauca Zvaigznīte. Objekta apkalpojošais personāls kopā ar ģimenēm dzīvoja uz vietas, 5-stāvu dzīvojamās mājās. Šajā vietā dzīvoja no diviem līdz trīs tūkstošiem cilvēku, pastāstīja ekskursiju vadītāja Lita Bērziņa. Kara pilsētiņā bija pamatskola, bērnudārzs, veikals un klubs, kur uzstājās tolaik slaveni mākslinieki. Šobrīd visas bijušās Zvaigznītes dzīvojamās ēkas ir pussabrukušā stāvoklī. VSRC darbinieki savāca eksponātus muzejam – dažādus sadzīves priekšmetus, kara formu, tā laika aparatūru, kuru izmantoja padomju karavīri un speciālisti, kas dienēja Zvaigznītē.

Muzeja 1.stāvā atrodas teleskopu RT-32 un RT-16 vadības pultis, kā arī ir izvietoti mūsdienīgi attēli no kosmosa, kas veikti ar radioteleskopu un LOFAR jaunākajām antenām, kas tikai nesen izgājušas testēšanu. Piemēram, Mēness, Piena ceļa zvaigznāja, Saules attēlus, ko uzņēmis teleskops RT-32 un pavisam jauni attēli no Kasiopeja zvaigznāja, kas tika iegūti, testējot LOFAR antenu. 2. stāvā ir ierīkota štāba priekšnieka stilizēta dzīvojamā istaba un darba kabinets – ar dzelzs gultu, alumīnija traukiem, rakstāmmašīnu, telefona aparātu; savukārt 3. stāvā atrodas aparatūra, kuru izmantoja jau pašreizējā VSRC zinātnieki pirms 20–25 gadiem. Uzkāpjot vēl augstāk, varēja nokļūt skatu laukumā.

No bijušā 8-metrus lielā radioteleskopa torņa, ejot pa gaiteni, varēja nokļūt Tehniskajā centrā, kur darbojās noklausīšanās iekārta un tika noklausīti ēteri, bija laboratorija, skaitļošanas centrs un citi servisa dienesti. Zinātāji stāsta, ka zem tehniskā centra ir ļoti dziļš daudzstāvu pagrabs, kurā nolaidās ar liftiem un kuros joprojām, iespējams, saglabājusies tā laika slepenā aparatūra. Jebkurā gadījumā ieeja pagrabā nav atrasta joprojām un diez vai kādreiz arī atradīs. Laiks dara savu, iznīcinot pagātnes pēdas. Ekskursiju vadītāja Lita Bērziņa pastāstīja, ka interese par radioteleskopu kompleksu joprojām ir ļoti liela. Šeit strādā trīs ekskursiju vadītāji, bet ekskursijas notiek teju katru dienu no maija līdz novembrim. Vistālākie ekskursanti bijuši viesi no Kanādas, Austrālijas, Ķīnas, Japānas, Āfrikas valstīm un citiem pasaules nostūriem. Zinātnieku naktī VSRC apmeklētāji varēja iepazīties arī ar Viedo tehnoloģiju pētnieciskā centra zinātnieku darbiem. Uz mākslīgā intelekta stendiem bija apskatāmas jaunākās zinātnieku izstrādes.

Zinātnieku nakts ir interaktīvs izglītojošs pasākums, kas ļauj visiem interesentiem ielūkoties zinātnieku ikdienā un uzzināt par to, ko viņi dara. Šogad interese par VSRC bija tik liela, ka visi interesenti pat nevarēja nokļūt ekskursijā. Tādēļ VeA vadība nolēma sniegt papildu iespēju tiem, kas nepaguva apskatīt radioteleskopu un tā apkārt esošo infrastruktūru. No 28. oktobra līdz 2. novembrim VSRC notiks Atvērto durvju dienas, informācija par šo pasākumu pieejama VeA mājaslapā.

Mediju atbalsta fonda ieguldījums no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem.

Lasi vēl

Komentāri (1)

  • 0
    karlito 01.10.2019, 10:06:14

    Ļoti foršs pasākums,bija interesanti,super!

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: