Mediķu atalgojums nākamgad, visticamāk, netiks palielināts solītajā apmērā jeb par 20%, kā tas ierakstīts Veselības aprūpes finansēšanas likumā, atzina veselības ministre Ilze Viņķele.

Viņa skaidroja, ka patlaban papildu vajadzībām, kas nav iekļautas bāzes budžetā, varētu būt ap 100 miljoniem eiro. «Tur nav jābūt izcilam matemātiķim, lai saprastu, ka Veselības ministrijas pieprasījuma tikai viena daļa, proti, atalgojuma palielināšanai, nepieciešamiem 120 miljoni eiro jau ir pāri summai, ko var atvēlēt papildus vajadzībām,» atzina Viņķele.

Viņa piebilda, ka ir diezgan skaidrs, ka Veselības ministrijas (VM) finansējuma pieprasījums pilnā apmērā netiks apmierināts, tāpēc modelēti scenāriji gadījumam, kad viss finansējuma pieprasījums netiek apstiprināts. Kā skaidroja politiķe, ministrija strādājusi pie tā, lai mērķēti virzītu atalgojuma pieaugumu nozarē, proti, kas būs specialitātes vai profili, kuros šis atalgojuma pielikums būs jānodrošina. Ministre gan teica, ka pagaidām nevēlas atklāt, par kurām specialitātēm vai profiliem varētu būt runa, bet par šo risinājumu paredzēts vienoties kopā ar nozari.

Viņķele sacīja, ka atalgojuma palielināšanai nākamgad būs jāņem vērā vairāki kritēriji, tostarp jāvērtē, kur nozarē mediķi saņem viszemāko atalgojumu un kur vērojams vislielākais cilvēkresursu trūkums.

Veselības ministre uzskata, ka Saeima, atbalstot grozījumus Veselības aprūpes finansēšanas likumā, un ierakstot, ka 2020.gadā mediķu atalgojums jāpalielina par 20%, izturējās bezatbildīgi, jo tas, ka šāds finansējums nebūs pieejams, esot bijis skaidrs jau balsojuma brīdī. «Budžeta neatņemama sastāvdaļa ir trīs gadu prognozes, kuras bija zināmas pagājušā gada vasarā,» piebilda ministre. Viņa uzskata, ka ilgtermiņā politiķiem vajadzētu stiprināt drosmi teikt arī nepatīkamo un nedot solījumus, kuri nav izpildāmi.

Kā iepriekš pauda ministre, nākamā gada budžetā papildu vajadzībām, kas nav iekļautas bāzes budžetā, varētu būt apmēram 100 miljoni eiro, ko apstiprina arī neoficiāli izskanējusī informācija.

Koalīcijas partiju pārstāvji nākamā gada valsts budžeta fiskālo telpu piedāvā palielināt, piemēram, ieviešot nodevu bankām un palielinot azartspēļu nodokli spēļu automātiem.

Lasi vēl

Komentāri (4)

  • -5
    Latvija pāri visām! 29.08.2019, 19:04:33

    Latvijas valsts politiķu solījumi ir kā pataloģisku meļu murgojumi.
    Nenes atbildību
    n e p a r k o.

  • 0
    Vilis Skuja IV 29.08.2019, 19:20:06

    https://tautastribunals.eu/?p=4169

  • 0
    karlito 29.08.2019, 20:13:17

    Jā,Kurzemniek,pilnīgi tev piekrītu,jo sevišķi pirms vēlēšanām..nu tādus brīnumus un labumus sola,ka pat neticās ka tu pareizi esi saklausījis vai izlasījis! Vienkarši super ..irsēji!

  • 0
    Kriska 30.08.2019, 08:48:35

    Medicīnā ir nauda- jālikvidē visas padomes. Piemēram bijušai ministrei par darbu Bērnu slimnīcā un P. Stradiņa slimnīcas padomē samaksāts gadā 96000 eur , nākamā gadā 104000 eur. Un cik cilvēku tajās tā saucamās "padomes" "strādā"!!!

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: