Gotiņa, kura saimnieces vieglprātīgās attieksmes dēļ iekrita ledainā ūdenī un kuras glābšanā iesaistījās ugunsdzēsēji, nomira. Ģimene palikusi bez iztikas līdzekļiem.

 Marusja kopā ar vēl divām gotiņām mita kādā kūtiņā Kuldīgas ielas galā. Saimniece Natālija Reucka tās dzirdina reizi dienā, nez kādēļ neienesot ūdeni kūtī, bet dzenot lopus pa apledojušu taku uz netālo gravu. 15. janvārī viena no gotiņām, piecgadīgā Marusja, nesekoja Natālijai uz ierasto dzirdināšanas vietu un daudz ātrāk metās pie tekošā ūdens, iekrītot gravā.

Marusjas glābšanā iesaistījās gan pieredzējušais veterinārārsts Imants Kronbergs, gan ugunsdzēsēji. Mediķis lēš, ka gotiņa aukstajā ūdenī pavadījusi vismaz pusstundu, un, ķermenim atdziestot, sirdsdarbība kļuvusi pavisam vāja. Kronbergs gravas malā gulošajam dzīvniekam iešļircinājis vairākus medikamentus un ieteicis gotiņu sasegt, apakšā paklājot sienu.

Nākamajā dienā ugunsdzēsēji palīdzējuši Marusjai nokļūt līdz kūtiņai, ļaujot tai atgūt spēkus dzīvnieku mitekļa ārpusē. Veterinārārsts atkal iešļircinājis gotiņai medikamentus, tomēr trešajā dienā  pēc neveiksmīgā kritiena dzīvnieks miris. Kronberga slēdziens – miokardīts jeb sirds muskuļa iekaisums, pārpūles dēļ Marusjai, visticamāk, bijis arī sirds vājums. 

Veterinārārsts, kurš Natāliju Reucku pazīst daudzus gadus, ir neizpratnē, kādēļ govju saimniece ziemā dzinusi dzīvniekus uz gravu: «Tā nedrīkst darīt! Ūdens jāpienes klāt, un dzīvnieki jādzirda vismaz divas reizes dienā, bet, pēc būtības, ūdenim jābūt pieejamam visu laiku.» Šo un citus labturības noteikumus Kronbergs pilsētā dzīvojošajai govju īpašniecei darījis zināmus vairākkārt, par to neievērošanu informēts arī Pārtikas un veterinārais dienests, tomēr Reucka vienmēr darījusi pa savam. Arī vasarā, kad govis bijušas ganībās, tās nav dzirdinātas, kā nākas.    

Natālija notikušo pārdzīvo un, atceroties Marusjas glābšanu, uzteic gan Kronbergu, gan ugunsdzēsējus, kas, palīdzot dzīvniekam, rīkojušies patriotiski. Tomēr Reucka nesaprot, kādēļ viņu palaikam pārbauda dažādi dienesti: «Pat zaļie te bija, arī sociālie, kas pārmeta, ka mani bērni strādā kūtī, bet kas tur slikts, ja viņi iemācās darbu?» Natālija domā, ka daudziem kaimiņiem skauž, ka viņa tur lopus, bet šobrīd skaudībai neesot pamata, jo zaudējot Marusju, viņas ģimene, kurā ir seši bērni, palikusi bez iztikas līdzekļiem. Kūtī palikušās divas gotiņas būs slaucamas tikai vasarā.

Foto: Arī mazā saimniecīte skumst par gotiņas Marusjas nāvi. 

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: