Šodien Ventspilī iepazīšanās vizītē ierodas LR izglītības un zinātnes ministrs Rolands Broks. Ministra īpašo interešu lokā ietilpst izglītības, zinātnes un sporta joma.

Apskati fotogrāfijas!

Vizītes laikā Broks viesosies Ventspils Starptautiskajā Radioastronomijas centrā, Ventspils Augstskolā, Olimpiskajā centrā „Ventspils”, Ventspils Profesionālajā vidusskolā, kā arī apmeklēs Ventspils Jaunrades namu.

Tāpat ministram Ventspils 1. ģimnāzijā paredzēta tikšanās ar Ventspils pilsētas skolu direktoriem un mācību daļu vadītājiem, kurā paredzēts apspriest izglītības jomas aktualitātes.

Vizītes iesākums norisinājās Ventspils Augstskolas (VeA) Inženierzinātņu institūta “Ventspils Starptautiskais radioastronomijas centrs” (IZI VSRC) zinātnes kompleksā Irbenē, kur ministram tika sniegta informācija par IZI VSRC galvenajiem darbības virzieniem, sasniegumiem un plānoto pētniecības attīstību.

Vizīte vienlaikus sniedza iespēju ministram klātienē apskatīt vienu no Eiropas nozīmes zinātnes infrastruktūras centriem Latvijā – radioteleskopu RT-32, RT-16 un pētniecisko laboratoriju kompleksu.

Pētnieki ilustrēja IZI VSRC darbību astronomijā un astrofizikā, kosmosa tehnoloģiju pielietojumos, raksturoja abu radioteleskopu tehniskās iespējas, esošo un plānoto pielietojumu, darbību starptautiskajos radioastronomijas tīklos.

IZI VSRC izteica ministram īpašu gandarījumu par līdzšinējo atbalstu zinātnes attīstībai, norādot, ka 2009.gada nogalē uzsāktais projekts “Uz Zemes Mākslīgo Pavadoņu (ZMP) attiecināmu signālu uztveršanas, raidīšanas un apstrādes tehnoloģijas” ir ļāvis piesaistīt IZI VSRC būtisku skaitu pētnieku, sasniegt ievērojamu kvalitātes un piesaistītā finansējuma pieaugumu.

Pateicoties Ventspils pilsētas domes, Izglītības un zinātnes ministrijas atbalstam, valsts un Eiropas fondu līdzfinansētajiem projektiem, sasniegtais ļauj izvirzīt tālākus zinātnes attīstības plānus. Līdz ar to ministram tika sniegta detalizētāka informācija par nepieciešamajiem zinātniskās infrastruktūras uzlabojumiem, sadarbības iecerēm ar citiem Latvijas zinātniskajiem institūtiem, plānoto kosmosa datu apstrādes centra izveidi, iespējām iesaistīties Eiropas Kosmosa aģentūras darbības jomās un sniegt ieguldījumu kosmosa tehnoloģiju un pakalpojumu nozares attīstībā Latvijā.

Savukārt Ventspils Augstskolas telpās Ventspilī ministrs tika iepazīstināts ar VeA darbību kopumā, izglītības programmām, īstenotajiem pasākumiem augstākās izglītības un zinātnes attīstībai, tai skaitā sniedzot informāciju par īstenojamiem attīstības projektiem. Sarunā tika uzsvērts pašvaldības, augstskolas un uzņēmējdarbības atbalsta institūciju savstarpējās sadarbības nozīmīgums, kas ļauj piedāvāt kompleksu izaugsmes iespēju gan indivīdam, gan tautsaimniecības attīstībai.

Pašvaldības vadība un VeA kā uz kritisku izglītības un zinātnes attīstības faktoru norādīja cilvēkresursus un aicināja arī turpmāk sniegt atbalstu cilvēkresursu kompetences un konkurētspējas celšanā,  paredzot atbilstošu finansiālu atbalstu.

 Papildu, sarunas puses diskutēja par augstākās izglītības attīstības jautājumiem un Latvijas potenciālajiem ieguvumiem no iesaistes Eiropas Kosmosa aģentūrā. VeA vizītes noslēgumā ministrs apmeklēja VeA jaunākās elektronikas laboratorijas, kas uz šo brīdi ir modernākās elektronikas apmācības laboratorijas Latvijā (iegādātas ERAF un valsts budžeta līdzfinansētā projekta “Ventspils Augstskolas Informācijas tehnoloģiju fakultātes studiju programmu realizēšanai nepieciešamās infrastruktūras modernizēšana” ietvaros).

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: