Livonijas ordeņa pilī pirmo reizi notika draudzīgs novusa turnīrs Par bildi ar sudraba kausu.

Apskati fotogrāfijas!

Šim novusa turnīram bija īpaša nozīme, jo sudraba kauss ir viens no muzeja jaunieguvumiem, kas atceļojis no Ņūdžersijas un Ņujorkas štatā (ASV) dzīvojošajiem kādreizējiem ventspilniekiem – Kārļa Salmiņa un Freda Krūmiņa.

 

Kā atzina Ieva Rupenheite – viena no pasākuma organizatorēm –, pateicoties šādam dāvinājumam, ventspilniekiem tagad būs jauns novusa turnīrs, kas norisināsies katru gadu. «Šī ir pirmā reize, kad notiek cīņaPar bildi ar sudraba kausu, bet mūsu plānos ir, lai šis turnīrs kļūtu tradicionāls un ikgadējs.»

 

Abi bijušie ventspilnieki aktīvi darbojušies trimdas latviešu organizācijās, iedibinājuši gandrīz vai ikgadējus novusa turnīrus, kā arī organizējuši tos ne tikai ASV, bet arī Kanādā. Vecākajai trimdas paaudzei pamazām aizejot, šīs aktivitātes norimušas, tāpēc abi novusa entuziasti nolēmuši, ka sudraba kausam jānonāk dzimtās pilsētas muzejā.

 

Pirmais novusa turnīrs pulcēja aptuveni 30 dalībnieku, starp kuriem bija arī četras sievietes. Par turnīra uzvarētājiem kļuva Dailis Grīnbergs un Hilda Anšica.

 

«Pasākuma doma – iepazīstināt cilvēkus ar novusa spēli, kā arī piedāvāt visiem interesentiem plašāku apmācību un treniņus. Tā kā turnīrs sākās ar īsu spēles noteikumu izklāstu un paraugspēli, ko demonstrēja Ventspils Novusa klubs – arī viens no pasākuma organizatoriem –, tad visiem interesentiem bija iespēja uzzināt kaut ko vairāk par šo spēli un kausa vēsturi. Šādi pasākumi vajadzīgi, lai cilvēkiem būtu iemesls sanākt kopā un viņi varētu labi pavadīt laiku,» piebilda Ieva Rupenheite. Tāpat arī muzeja izglītības centrā virtuālā veidā ir iespēja iepazīties ar novusa vēsturi gan Latvijā, gan Ventspilī.

 

Jāpiebilst, ka sacensību uzvarētājiem bija arī iespēja iemūžināt savu veikumu, nofotografējoties kopā ar sudraba kausu un uz vietas saņemot arī fotogrāfiju. 

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: